Χωρισμός από τον παιδικό έρωτα: «Θέλει να ζήσει τη ζωή του»

Βρίσκομαι στο εξωτερικό μαζί με τον επί 6 χρόνια φίλο μου και παιδικό μου έρωτα. Μου έκανε μια εξομολόγηση προχθές ότι είμαι η σχέση ζωής του, αλλά νιώθει μέσα του ότι δεν έχει ολοκληρωθεί σαν άντρας γιατί τα φτιάξαμε σε μικρή ηλικία (21) και μου ζήτησε να κάνουμε ένα διάλειμμα όταν γυρίσουμε το καλοκαίρι Ελλάδα και με πλάνο να τα ξανα-βρούμε γιατί είμαι -όπως είπα και πριν- η σχέση ζωής του.

Εγώ είμαι καταρρακωμένη σε μία ξένη χώρα μόνη μου, και του είπα ότι δεν μπορώ να το λειτουργούμε σαν ζευγάρι για τους τρεις μήνες που μένουν για να γυρίσουμε για διακοπές και μετά να κάνουμε το διάλειμμα που θέλει. Οπότε τώρα είμαστε χωρισμένοι και μένουμε στο ίδιο σπίτι γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Μου το είπε στη μέση της χρονιάς εν μέσω διαβασμάτων και χωρίς να έχω κανέναν εδώ. Θεώρησε λέει ότι δεν θα το έπαιρνα έτσι και ότι αυτός δεν εννοούσε να χωρίσουμε. Δεν ξέρω τι να κάνω. Τον αγαπώ πολύ και δεν το αντέχω αυτό που συμβαίνει.

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Γεωργία Καλτσίδου

Αγαπητή αναγνώστρια,

Μέσα σε μία άγνωστη χώρα, χωρίς κοντινά πρόσωπα που να σας στηρίξουν και με αρκετό διάβασμα, έρχεται αυτή η συζήτηση με τον σύντροφο σας να αλλάξει το τοπίο και να φέρει αστάθεια και ανασφάλεια, απ’ ό,τι καταλαβαίνω. Φαντάζομαι πως όλο αυτό σας εξέπληξε, σας αναστάτωσε και σας έφερε στη δύσκολη θέση να πάρετε αποφάσεις για τις οποίες δεν είχατε προετοιμαστεί και τις οποίες δεν επιλέξατε.

Σας προετοιμάζει για έναν επερχόμενο χωρισμό

Ενώ για τον σύντροφό σας είστε η σχέση της ζωής του, όπως αναφέρατε και σας διαβεβαίωσε, εκδήλωσε την επιθυμία να μείνετε χωριστά για κάποιο διάστημα που όμως δεν είναι στο τώρα, αλλά σε τρείς μήνες. Ενώ δεν αφορά το τώρα αυτό που σας ζήτησε, το αίτημά του επηρεάζει τη διάθεση και την κατάσταση σας, ήδη από τώρα, όπως είναι απολύτως φυσικό. Σας προετοίμασε για ένα χωρισμό που θα έχει συγκεκριμένη διάρκεια και τόπο, με την εξήγηση ότι είστε από μικρή ηλικία μαζί. Εσείς αντιδράτε σε όλο αυτό με το να είστε χωριστά -μέσα στο ίδιο σπίτι- εφόσον δεν γίνεται αλλιώς.

Θα αναφέρω κάποιες σκέψεις και προτάσεις χωρίς να γνωρίζω αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που πρέπει να κάνετε και ποια είναι η καλύτερη λύση για εσάς.

Από τη μία μεριά, διαβάζοντας το μήνυμά σας, καταλαβαίνω ότι έχετε πάρει κάποια απόφαση, έστω και αν είναι ακόμη νωρίς για να την στηρίξετε, όσο θα θέλατε. Η δική μου προτροπή είναι να κινηθείτε με γνώμονα τις δικές σας ανάγκες και το τι βοηθάει εσάς περισσότερο. Ίσως να είναι χρήσιμο να κάνετε ένα εσωτερικό πλάνο του πώς σκέφτεστε το δικό σας προσωπικό μέλλον στις συνθήκες τις οποίες βρίσκεστε και να εντοπίσετε τις επιλογές που υπάρχουν για εσάς και πώς μπορείτε να τις αξιοποιήσετε. Συζητήσεις με φίλους, έστω και τηλεφωνικά, που θα μοιραστείτε τις ανησυχίες σας και θα ζητήσετε τη βοήθεια και τη στήριξη τους, ίσως να είναι βοηθητικές για να σας δώσουν ιδέες που εσείς μπορεί να μη βλέπετε πως υπάρχουν. Έπειτα, αν καταλήξετε μέσα σας για αυτές τις επιλογές που σας βοηθούν, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον σύντροφό σας και να θέσετε όρια, ερωτήματα και προτάσεις που θα βοηθήσουν.

Πρόσκληση για συζήτηση

Από την άλλη μεριά, παρά το γεγονός ότι σας ζητάει να χωρίσετε, μου ακούγεται σαν να επιλέγει να σας μεταφέρει μία ειλικρινή ανάγκη του. Καταλαβαίνω ότι ο τρόπος του και η πρόταση του δεν είναι ευχάριστα για εσάς, αλλά μου μοιάζει να νιώθει πολύ άνετα μαζί σας και να τολμάει να μοιραστεί αυτή τη σκέψη του, ότι δηλαδή από πολύ μικρός μπήκε σε αυτή τη σχέση και δεν έχει ζήσει τόσο πολύ τη ζωή χωρίς σχέση, αν καταλαβαίνω σωστά.

Πίσω από ένα μήνυμα που μας μεταφέρει κάποιος, πίσω από τις λέξεις και το περιεχόμενο, πολλές φορές, υπάρχει μία πρόσκληση για συζήτηση και ίσως κάτι βαθύτερο που επιθυμεί κάποιος να μας επικοινωνήσει.

Ελπίζω να σας βοήθησα.

Γεωργία Καλτσίδου
Ψυχολόγος
Ειδίκευση στην Κλινική & Κοινωνική Ψυχολογία Εξαρτήσεων & Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων
[email protected]
697-3502573

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πρώτη αγάπη και… παντοτινή;

Είναι καλή ή… φρικτή ιδέα να παντρεύεσαι την πρώτη σου αγάπη;

Φιλία: Η πρώτη μεγάλη αγάπη;

 

Σχετικά άρθρα