Φιλία: Η πρώτη μεγάλη αγάπη;

Οι έρωτες γεννιούνται και σβήνουν, τα ζευγάρια χωρίζουν και χάνονται αλλά η μόνη αγάπη που μένει αναλλοίωτη στον χρόνο είναι η φιλία!

Μια σχέση που διαρκεί

Πολλά τραγούδια έχουν γραφτεί κατά καιρούς και για τη φιλία και όχι μόνο για την αγάπη! Οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε. Μεγαλώνουμε μαζί, περνάμε καλά, γελάμε, κλαίμε, διασκεδάζουμε, κάνουμε χαζομάρες και γεμίζουμε με μνήμες την κοινή μας πορεία! Αυτά τα “αδέρφια” από άλλους γονείς δεν τα επιλέξαμε τυχαία να είναι στη ζωή μας, τα επιλέξαμε γιατί μας μοιάζουν! Μπορεί να έχουμε πολλές διαφορές με τους φίλους μας αλλά να μοιραζόμαστε μια ψυχική επικοινωνία και ένα δέσιμο, που μπορεί να μην έχουμε με κάποιους συγγενείς μας… Με τους φίλους μας μοιραζόμαστε συχνά τα ίδια ενδιαφέροντα, τις ίδιες ανησυχίες, το ίδιο χιούμορ… Οπότε είναι πολύ πιο εύκολο η σχέση μας μαζί τους να κρατήσει για πάντα, καθώς είναι πολύτιμοι για τη ζωή μας!

Φίλοι: Το αντίδοτό μας στον πόνο!

Με τους φίλους μας μοιραζόμαστε τα πάντα, τα καλά και τα άσχημα. Κι ο πόνος είναι πιο υποφερτός αν τον μοιραζόμαστε, αν έχουμε έναν ώμο να ακουμπήσουμε… Και ποιος θα μας καταλάβει καλύτερα από τον φίλο μας που μας αγαπάει πραγματικά, αληθινά και ανιδιοτελώς; Μάλιστα, μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δημοσιεύτηκε το 2016 έδειξε ότι το να έχεις φίλους σε βοηθάει να παλέψεις ενάντια στον πόνο πολύ πιο αποτέλεσματικά απ’ ό,τι η… μορφίνη! Και μόνο στην παρουσία των φίλων μας ο οργανισμός μας εκκρίνει ενδορφίνες, μια ουσία που παράγεται από κάποια κύτταρά μας και έχει αναλγητικές ιδιότητες. Οπότε όταν λέμε “φίλος” εννοούμε “ευτυχία” και “αντίδοτο στον πόνο”!

Όταν η φιλία καταλήγει σε σχέση

Δεν είναι λίγες οι σχέσεις που έχουν ξεκινήσει από μια φιλία. Δεν είναι λίγες οι φιλίες που καταλήγουν σε σχέση. Όταν η φιλία και η αγάπη διαπλέκονται, τότε πετυχαίνει η… συνταγή της ευτυχίας! Ο σύντροφός σου μπορεί να είναι και ο καλύτερός σου φίλος: μπορείτε να μιλάτε για ώρες χωρίς να βαριέστε ο ένας τον άλλο, να γελάτε μέχρι δακρύων και ενίοτε και να κλαίτε ο ένας στην αγκαλιά του άλλου!…

Ουσιαστικά πέρα το ότι είστε ερωτευμένοι ο ένας με τον άλλο, είστε πέρα και πάνω από όλα φίλοι: αυτό σημαίνει ότι γνωρίζετε βαθιά και αληθινά ο ένας τον άλλο. Τον αγαπάς με τα προτερήματα και τα ελλατώμματά του. Σε έχει δει στα χειρότερά σου αλλά σ’ αγαπάει γι’ αυτό που είσαι!

agapi

 

Ο αποχωρισμός από τους φίλους

Στη φιλία δεν μιλάμε για χωρισμό αλλά για αποχωρισμό. Ποιοι είναι οι λόγοι που μπορεί να συμβεί αυτό: μια μετακόμιση σε άλλη πόλη ή χώρα, μια σχέση που δεν αφήνει χώρο στη φιλία, ένα απαιτητικό πρόγραμμα που δεν δίνει περιθώρια ελεύθερου χρόνου.

Ο αποχωρισμός μιας αληθινής φιλίας, που βασίζεται στην αγάπη και την κατανόηση και από τις δυο πλευρές, δεν γίνεται με έντονο τρόπο. Συμβαίνει ομαλά και σταδιακά. Μια απομάκρυνση, λόγω συνθηκών, που δεν περιλαμβάνει καβγάδες. Απλώς οι συναντήσεις αραιώνουν και τη θέση τους παίρνει η νοσταλγία των ευχάριστων στιγμών… Ωστόσο, μια φιλία που αξίζει, δεν χάνεται ποτέ, όση απόσταση κι αν υπάρχει! Μπορεί να περνάει στάδια κρίσης αλλά ο πραγματικός φίλος είναι πάντα δίπλα σου στα καλά και άσχημα! Κι εκεί καταλαβαίνεις πόσους πραγματικούς φίλους έχεις… Δεν είναι πολλοί συνήθως…

Νίκη Κοσκινά

Με πληροφορίες από marieclaire.fr

 

 

Σχετικά άρθρα