8 τρόποι για να διδάξεις στο έφηβο παιδί σου πως να διαχειρίζεται τον θυμό του!

Ο θυμός στην εφηβεία είναι κεντρικό συναίσθημα καθώς το παιδί καλείται να κινηθεί πια προς την ενηλικίωση αναλαμβάνοντας περισσότερες ευθύνες και να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρα συναισθήματα. Ωστόσο, οι έφηβοι που δεν μπορούν να διαχειριστούν το θυμό τους και έχουν συχνά ξεσπάσματα είναι βέβαιο ότι θα έχουν σοβαρά προβλήματα. Ενώ κάποιοι επιτίθενται λεκτικά, άλλοι μπορεί να γίνουν σωματικά επιθετικοί. Αν δεν μάθουν πώς να διαχειρίζονται τον θυμό τους, θα έχουν δυσκολίες στο σχολείο, στις σχέσεις και στην καριέρα τους.

Η γνώση του τρόπου αντιμετώπισης του θυμού και του τρόπου έκφρασης του με κοινωνικά κατάλληλο τρόπο είναι σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να μάθεις στο έφηβο παιδί σου ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται καλύτερα τις καταστάσεις. Για αυτό παρακάτω θα βρεις 8 τρόπους για να μάθεις στον έφηβο πως να διαχειρίζεται τον θυμό του σωστά.

Ποιοι είναι οι 8 τρόποι;

1. Προσδοκίες θυμού

Κάθε οικογένεια έχει διαφορετικούς τρόπους να αντιμετωπίζει τον θυμό των μελών της και τα κύρια παραδείγματα είναι οι γονείς. Μερικές οικογένειες έχουν πολύ λίγη ανοχή στο να φωνάζουν, ενώ σε άλλες οικογένειες, οι φωνές είναι ένα φυσιολογικό μέσο επικοινωνίας. Δημιουργήστε όλοι μαζί κανόνες σχετικά με το τι συνιστά αποδεκτή συμπεριφορά και εξηγήστε ποιες συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές.

Μην επιτρέψεις τις φωνές, τη σωματική βία ή τις απειλές μέσα στο σπίτι. Φρόντισε να είναι σαφείς οι συνέπειες για την παραβίαση των κανόνων καθώς το παιδί όπως μάθει να φέρεται μέσα στο σπίτι θα φέρεται και εκτός αυτού.

2. Άλλο θυμός και άλλο επιθετικότητα

Από την αρχή διαχώρισε στον έφηβο τη διαφορά μεταξύ των συναισθημάτων θυμού και της επιθετικής συμπεριφοράς. Τα συναισθήματα θυμού είναι απολύτως αποδεκτά και χρειάζονται ειδικά όταν πρόκειται να αμυνθεί. Η επιθετική συμπεριφορά από την άλλη είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Έτσι ο έφηβος θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι ποτέ εντάξει να πετά πράγματα, να χτυπά πόρτες ή να σπάει αντικείμενα για να εκτονώσει τον θυμό του.

Οι έφηβοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιθετική συμπεριφορά ακόμη κι αν πρόκειται μόνο για λεκτική επιθετικότητα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις. Παραδείγματος χάρην, η πραγματοποίηση απειλητικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε νομικές συνέπειες.

3. Δεξιότητες διεκδίκησης

Μερικές φορές, η επιθετική συμπεριφορά και τα θέματα θυμού πηγάζουν από την αδυναμία από μέρους του εφήβου να διεκδικήσει αποτελεσματικά αυτό που θέλει. Για αυτό θα χρειαστεί να μάθει ήδη από την αρχή πώς να υπερασπίζεται τον εαυτό του με τον κατάλληλο τρόπο χωρίς να παραβιάζει τα όρια των άλλων και κυρίως χωρίς να αφήνει τους άλλους να παραβιάζουν τα δικά του. Ανάφερε και συγκεκριμένα παραδείγματα για να καταλάβει όπως τι να κάνεις αν κάποιος μπει μπροστά του στη σειρά ή πώς να απαντήσει εάν αισθάνεται ότι τον εκμεταλλεύεται κάποιος άλλος.

4. Φυσικά σημάδια θυμού

Οι έφηβοι συχνά αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν πότε ο θυμός τους αυξάνεται οπότε πέφτουν στην παγίδα να επιτρέπουν στον εαυτό τους να θυμώσει τόσο πολύ που δεν μπορούν παρά να ξεσπάσουν. Ο θυμός όμως έχει κάποια προειδοποιητικά σημάδια. Πρέπει λοιπόν να μάθει να αναγνωρίζει τα φυσιολογικά προειδοποιητικά σημάδια θυμού, όπως γρήγορο καρδιακό παλμό, σφιγμένες γροθιές ή κοκκινισμένο πρόσωπο. Τότε θα μπορεί να αναλάβει δράση χωρίς υπερβολές.

5. Παύσεις από τον θυμό

Εξίσου σημαντικό με τα ξεσπάσματα είναι να μάθει ο έφηβος να κάνει παύσεις όταν παλεύει με τον θυμό. Ένα γρήγορο διάλειμμα είναι απαραίτητο για να συγκεντρώσει τις σκέψεις του σε έναν ιδιωτικό χώρο ή να καταλάβει ότι πρέπει να τερματίσει μια συνομιλία με έναν φίλο, αν η συζήτηση γίνεται πιο έντονη.

6. Προσωπικό χρονικό όριο

Εάν ο έφηβός σας επιλέξει να κάνει μία παύση και να απομονωθεί για να ηρεμήσει, μην τον ακολουθήσεις ή μην επιμείνεις να συνεχίσεις τη συζήτηση ενώ είναι ακόμα αναστατωμένος. Αντίθετα, καθορίστε μαζί μία στιγμή για να συνεχίσετε τη συνομιλία μετά από μια σύντομη περίοδο χαλάρωσης.

7. Αποδεκτές δεξιότητες αντιμετώπισης

Οι έφηβοι πρέπει να γνωρίζουν κοινωνικά κατάλληλους τρόπους για να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα θυμού. Οι έφηβοι που δεν διαθέτουν δεξιότητες αντιμετώπισης είναι πιο πιθανό να γίνουν λεκτικά ή σωματικά επιθετικοί.

Έτσι, βοήθησε τον έφηβό σου να αναγνωρίσει τις δεξιότητες αντιμετώπισης των δυσάρεστων συναισθημάτων, όπως η απογοήτευση και η απογοήτευση. Ενώ η ζωγραφική μπορεί να βοηθήσει έναν έφηβο να ηρεμήσει, ένας κάποιος άλλος έφηβος μπορεί να ωφεληθεί από τη βόλτα. Συνεργαστείτε με τον έφηβο για να βρείτε από κοινού συγκεκριμένες στρατηγικές αντιμετώπισης που βοηθούν στην διαχείριση του θυμού.

8. Ικανότητες επίλυσης προβλημάτων

Οι έφηβοι που δεν έχουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων συνήθως καταφύγουν στην επιθετικότητα για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Δίδαξε στον έφηβο βασικές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τον έφηβο να δει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να λύσει ένα πρόβλημα χωρίς να υποκύψει σε υπερβολικό θυμό ή ξεσπάσματα. Με την πάροδο του χρόνου, θα αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για την ικανότητά του να επιλύει προβλήματα.

Γίνε εσύ το παράδειγμα

Ότι και να προσπαθήσεις να μάθεις στον έφηβο δεν θα αφομοιωθεί στην συμπεριφορά του αν δεν βλέπει το ίδιο παράδειγμα γύρω του. Όσο  περισσότερο εσείς ως γονείς διαχειρίζεστε τον θυμό με την κατάλληλη συμπεριφορά τόσο περισσότερο και ο έφηβος θα μαθαίνει.

Εάν φωνάζεις, βρίζεις και σπας πράγματα, μην περιμένεις από το έφηβο παιδί σου να ελέγξει τον θυμό του. Πρότυπο είναι οι κατάλληλοι τρόποι αντιμετώπισης των θυμωμένων συναισθημάτων. Δείξε στο παιδί πώς να μιλάει για συναισθήματα θυμού και πώς να τα εκφράζει κατάλληλα.

Σχετικά άρθρα