Το δικό σας ερώτημα: Φέτος δίνω πανελλήνιες και νιώθω πως θα αποτύχω, γιατί έχω διάσπαση προσοχής. Τι μπορώ να κάνω για να βοηθηθώ;

”Καλησπέρα σας, νιώθω τεράστια πίεση το τελευταίο διάστημα και νιώθω την ανάγκη να το εκφράσω κάπου. Στο σχολείο όλα πάνε στραβά, φέτος δίνω πανελλήνιες και νιώθω πως θα αποτύχω γιατί έχω απόσπαση προσοχής. Θα ήθελα να μου δώσετε μερικά tips για να βοηθηθώ. Να σημειώσω πως δεν είμαι άριστη μαθήτρια, όμως έχω στόχους και θέλω να πετύχω. Δυστυχώς λόγω κακής οικονομικής κατάστασης δεν έχω πάει να δω το πρόβλημα μου”.

Στο ερώτημα σας απάντησε η Ειδική Παιδαγωγός – Ψυχοπαιδαγωγός, Αθηνά Μπανδέλη

Η Γ’ Λυκείου είναι ίσως η πιο πιεστική τάξη σε όλη την εκπαιδευτική πορεία ενός μαθητή. Οι πανελλήνιες, ειδικότερα μετά από σχεδόν δυο χρόνια τηλεκπαίδευσης για τους περισσότερους μαθητές αποτελούν μια δύσκολη υπόθεση. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι άγχος και πολλές φορές απογοήτευση για την επίτευξη των στόχων σου. 

Είναι πολύ καλό το γεγονός ότι έχεις θέσει στόχους καθώς αυτό είναι το πρώτο βήμα προς την επιτυχία. Αρχικά,  θα μπορούσες να ρωτήσεις αν το σχολείο σου έχει ψυχολόγο καθώς πλέον στα περισσότερα σχολεία υπάρχουν ειδικοί που μπορούν να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς το άγχος.  

 Κάποιοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα με την προσοχή και τη συγκέντρωση. Η διάσπαση προσοχής είναι μια επιπρόσθετη δυσκολία για τους μαθητές και ειδικά την περίοδο των εξετάσεων. 

Κατά τη διάρκεια της μελέτης θα μπορούσες να προσέξεις τα εξής:

  • Μπορείς να κάνεις μια λίστα με τα θετικά χαρακτηριστικά που έχεις ως μαθήτρια όπως κρατάω σημειώσεις, μαθαίνω εύκολα μια παράγραφο. Δες τα θετικά στοιχεία του εαυτού σου και πως αυτά μπορούν να φανούν χρήσιμα στη μελέτη σου και στην επίτευξη των στόχων σου. 
  • Καλό θα ήταν να έχεις σταθερές ώρες μελέτης των μαθημάτων σου.  Όταν γυρίζεις από το σχολείο προσπάθησε να κάνεις ένα διάλειμμα και έπειτα να ξεκινάς τη μελέτη.
  • Μπορείς να αρχίζεις από το μάθημα που σου προκαλεί μεγαλύτερη ανασφάλεια και άγχος και να αφήνεις για το τέλος τα πιο εύκολα ή αυτά που νιώθεις σιγουριά.
  • Οργάνωσε το χώρο σου. Ο χώρος μελέτης πρέπει να είναι καθαρός, χωρίς πράγματα που μπορούν να σου τραβήξουν την προσοχή. Άφησε στο γραφείο σου τα απαραίτητα. Καλό θα ήταν  κινητό, τάμπλετ να μη βρίσκονται κοντά σου για να μην παρασύρεσαι και σταματάς το διάβασμά σου. 
  • Κάνε μικρά διαλείμματα ανάμεσα στα μαθήματα. Μπορείς να ορίσεις ότι σε βολεύει πιο πολύ δηλαδή να κάνεις ένα δεκάλεπτο διάλειμμα ανά μια ή μισή ώρα. Σε αυτό το μικρό διάλειμμα μπορείς να σηκωθείς, να φας κάτι να περπατήσεις έστω μέσα στο σπίτι. 
  • Πολλούς ανθρώπους με διάσπαση προσοχής, τους βοηθά να έχουν ένα χρονόμετρο και να καθορίζουν την ώρα που θα απασχοληθούν με μια εργασία. Ωστόσο, αν αυτό σε αγχώνει μπορείς να μην το κάνεις.
  • Υπογράμμισε τα σημαντικότερα και κάνε σημειώσεις είτε στο πλάι απ’ το βιβλίο είτε σε ένα τετράδιο που θα το έχεις για τις επαναλήψεις σου.
  • Κάνε συχνές επαναλήψεις στα μαθήματα, ειδικά σε όσα σε δυσκολεύουν. Στις πανελλήνιες η επανάληψη είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις. 
  • Να λύνεις τις απορίες σου και να ρωτάς τους καθηγητές σου, έτσι θα διευκολύνεις τη μελέτη όσων σε δυσκολεύουν.
  • Γενικότερα η οργάνωση των βιβλίων και των τετραδίων σου είναι πολύ σημαντική. 
  • Στο τέλος από τη μελέτη σου, αν μπορείς βγες να περπατήσεις ή να τρέξεις ή να κάνεις μια δραστηριότητα εκτός σχολείου και ας είναι για λίγη μόνο ώρα.
  •  Αν σε βοηθάει διάβασε με μια φίλη σου, μπορείτε να ανταλλάξετε απορίες και να βοηθήσει η μια την άλλη

Τα παιδιά που δίνουν πανελλήνιες αλλά και οι γονείς τους δεν πρέπει να πιέζονται και να νιώθουν άγχος. Τα όνειρα του κάθε παιδιού δε σταματούν στις πανελλήνιες. Το κάθε παιδί ανάλογα με τους στόχους του θα βρει τον δρόμο του. Μην ξεχνάτε ότι δεν κρίνεται όλη η ζωή από τις πανελλήνιες, ευκαιρίες θα υπάρξουν και άλλες. Όσο πιο ήρεμα αντιμετωπίσετε το διάβασμα και αυτήν την κατάσταση τόσο πιο καλά θα πάνε τα πράγματα. 

Μπανδέλη Αθηνά Ειδική Παιδαγωγός – Ψυχοπαιδαγωγός, MEd Special education (https://www.facebook.com/AthinaBandeli)

AXION KIDS, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Παιδιού & Εφήβου (21 0642 1184)

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Η κόρη μου έχει δυσλεξία και κάνει μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο. Πως μπορώ να την βοηθήσω;

Σχετικά άρθρα