Υπό κράτηση Γάλλος δισεκατομμυριούχος – Ερευνάται για διαφθορά

Ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της Γαλλίας, ο Βενσάν Μπολορέ, τέθηκε υπό κράτηση σήμερα μαζί με υπαλλήλους του ομίλου του στο πλαίσιο της εν εξελίξει έρευνας για υπόθεση διαφθοράς σχετικά με δωροδοκία ξένων αξιωματούχων στην Αφρική.

Ούτε ο δικηγόρος του δισεκατομμυριούχου, ούτε σύμβουλοι της εταιρείας, σχολίασαν την είδηση, που προκάλεσε υποχώρηση μέχρι 8% (προς το παρόν) στις μετοχές της εταιρείας του Bolloré Group, η οποία έχει ποικίλες επιχειρηματικές δραστηριότητες και έχει επεκταθεί σε μέσα ενημέρωσης και τον τομέα του πετρελαίου.

Σύμφωνα με τη Le Monde, οι αρχές ερευνούν τις υποψίες σχετικά με deal του 2010 σε λιμάνια των πόλεων Λομέ και Κονακρί, πρωτεύουσες των δυτικών αφρικανικού κρατών Τόγκο και Γουινέας αντίστοιχα.

Η γαλλική εφημερίδα γράφει ότι ο όμιλος είναι ύποπτος γιατί η θυγατρική διαφημιστική εταιρεία του Havas παρείχε υπηρεσίες σε πολλή χαμήλη τιμή για ηγέτες της Αφρικής, οι οποίοι στη συνέχεια εξασφάλισαν ότι μια άλλη αφρικανική θυγατρική, η Bollore Africa Logistics, θα κέρδιζε συμβόλαια για τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων.

Το Bloomberg μετέδωσε ότι μάνατζερς της Bolloré Groupe παρέχοντας επικοινωνιακή συμβουλευτική διευκόλυναν την εκλογή Αφρικανών αξιωματούχων. Η κράτηση του 66χρονου κροίσου έγινε αφού ο ίδιος έδωσε το τιμόνι της προεδρίας στον γιο του την περασμένη εβδομάδα.

Η Le Monde υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της Γουινέας, Αλφά Κοντέ, δήλωσε το 2016 ότι «ο Μπολορέ πληροί όλες τις προϋποθέσεις για τις επενδύσεις, είναι φίλος, αγαπώ τους φίλους».

Τότε δικηγόρος του μεγιστάνα είχε υποστηρίξει ότι οι συμφωνίες για τιμολόγια στα λιμάνια κερδίθηκαν χάρη στην εμπειρία της εταιρείας και των επενδύσεων των τελευταίων χρόνων στην Αφρική ύψους 2 δισ. ευρώ.

Ο δισεκατομμυριούχος συμμετέχει σε πολλά έργα στη Γαλλία και είναι φίλος του Νικολά Σαρκοζί εδώ και 30 χρόνια. Είχε γίνει ευρύτερα γνωστός για την παροχή των πολυτελών διακοπών του πρώην Γάλλου προέδρου μετά την εκλογή του το 2007. Η «προσφορά» είχε προκαλέσει ανησυχίες ότι ο Μπολορέ θα αποκτούσε ευνοϊκή πολιτική μεταχείριση.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα