Υγεία: Δέσμευση Ξανθού για νέες ψυχιατρικές κλινικές εντός του 2018

«Η επένδυση στην ψυχική Υγεία είναι επένδυση στην αξιοπρέπεια, την κοινωνική συνοχή, την άρση των ανισοτήτων και το κράτος δικαίου», τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και έδωσε υπόσχεση για λειτουργία ακόμα οκτώ νέων ψυχιατρικών κλινικών σε γενικά νοσοκομεία και τεσσάρων παιδοψυχιατρικών εντός του 2018, στη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Παρουσίαση του Τομεοποιημένου Σχεδιασμού Ανάπτυξης των Μονάδων Ψυχικής Υγείας», που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας.

Πρόθεση του υπουργείου Υγείας, είπε είναι να «επενδύσει» στο τομέα της ψυχικής υγείας με μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, πλέον, στη μεταμνημονιακή εποχή. Πάντως, ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα που σχετίζονται με ελλείψεις κτηριακών υποδομών και προσωπικού και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υπερπροσπάθεια που έχει καταβάλλει όλο το προσωπικό που εργάζεται στην ψυχική υγεία, ειδικά στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Ο Α. Ξανθός υπενθύμισε ότι το τελευταίο διάστημα λειτούργησαν 3 νέες ψυχιατρικές κλινικές σε γενικά νοσοκομεία (Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Γιαννιτσά και Κόρινθο) ενώ όπως είπε οι νέες κλινικές παιδων θα λειτουργήσουν στην Τρίπολη, στην Πάτρα (Καραμανδάνειο), στα Ιωάννινα και στο Ασκληπείο Βούλας.

Έκανε λόγο για έναν «ολοκληρωμένο σχεδιασμό για το πώς θα προχωρήσει η στάσιμη εδώ και χρόνια, ψυχιατρική μεταρρύθμιση και πως θα υλοποιηθεί η μετάβαση από το ασυλικό μοντέλο στην κοινοτική ψυχιατρική φροντίδα, που αποτελεί το νέο παράδειγμα στην πολιτική Ψυχικής Υγείας» και πρόσθεσε ότι «η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κατάφερε να κρατήσει όρθιες τις δημόσιες δομές κάνοντας στοχευμένες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (300 ψυχίατροι, παιδοψυχιάτροι, ψυχολόγοι και νοσηλευτές), διασφάλισε τη χρηματοδότηση των ΑΜΚΕ και προχώρησε στον έλεγχο τους από ορκωτούς λογιστές, ενώ νομοθέτησε τη διοικητική μεταρρύθμιση και την τομεοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας».

Μίλησε ακόμα για την ένταξη του ψυχιατρείου των φυλακών Κορυδαλλού στο ΕΣΥ, την αναμόρφωση του άρθρου 69 για τους «ακαταλόγιστους» ψυχικά ασθενείς στην κατεύθυνση της θεραπευτικής προσέγγισης και όχι απλά της φύλαξης, την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του νόμου για την ακούσια νοσηλεία. Παράλληλα, είπε, με αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ δημιουργούνται δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής Υγείας, όπως Κέντρα Ψυχικής Υγείας, δομές για την άνοια, Κέντρα Ημέρας, οικοτροφεία για από-ιδρυματοποίηση, καθώς και μηχανισμός αξιολόγησης των υπηρεσιών ψυχικής Υγείας, τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα