Καπνόχορτο: Το «μαγικό» βότανο για υγιές συκώτι και νεανική επιδερμίδα!

Το καπνόχορτο ή φουμάρια, όπως είναι επίσης γνωστό, φύεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Β. Αφρική, ενώ στην Ελλάδα μπορεί να το βρει κανείς παντού στη φύση. Ξεχωρίζει για τα μωβ και ροζ λουλούδια του, που θυμίζουν περίβλημα καπνού, από όπου προέρχεται και η ονομασία του.

Πικρό στη γεύση, όμως ευεργετικό για τον οργανισμό, καθώς μεταξύ άλλων κάνει καλό στη λειτουργία στου συκωτιού, ενώ χαρίζει και νεανικό δέρμα, κάτι για το οποίο το χρησιμοποιούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Βασικό του προτέρημα το γεγονός ότι είναι πλούσιο σε αλκαλοειδή (φυσικες οργανικές ενώσεις που περιέχουν άζωτο), με πρώτο και βασικότερο την φουμαρίνη.

Ανάλογα με την κατάσταση, διεγείρει την έκκριση της χολής από τα ηπατικά κύτταρα ενώ αντίθετα την επιβραδύνει, εάν αυτή είναι υπερβολική. Επίσης, διευκολύνει τις κενώσεις. Είναι ιδανική για κάποιον που πάσχει από δυσπεψία, εντερικούς πόνους ή αντιμετωπίζει προβλήματα με τη χολή του.

Συνταγή για αφέψημα με καπνόχορτο: Σε ένα λίτρο ζεστό νερό προσθέστε 10 γραμμάρια καπνόχορτου, 5 γραμμάρια μάραθου και 5 γραμμάρια μελισσόχορτου. Πίνετε 3 φλυτζάνια την ημέρα πριν από κάθε γεύμα για 3 εβδομάδες περίπου. Επειδή η γεύση του δεν είναι ιδιαίτερα καλή, μπορείς να το συνδυάσεις με κάποιο άλλο βότανο όπως είναι η μέντα, που επίσης κάνει καλό στη διαδικασία της πέψης.

Ωφέλιμο για δερματικές παθήσεις

Το καπνόχορτο εκτός των άλλων βοηθάει στην αποβολή των τοξινών από τα νεφρά, το έντερο, ενώ κάνει πολύ καλό και στο δέρμα διατηρώντας το φρέσκο και λαμπερό. Ενδείκνυται για την αντιμετώπιση εκζέματος, της ψωρίασης, ενώ είναι και αντιισταμινικό περιορίζοντας την φαγούρα που μπορεί να προκαλεί κάποια αλλεργία.

Συνταγή για αφέψημα: Για την αποτοξίνωση, σε 1 λίτρο ζεστό νερό προσθέστε 30 γραμμάρια καπνόχορτου και 30 γραμμάρια κολλιτσίδας (γνωστή και ως λάππα). Τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου αφεψήματος είναι άμεσα.

Ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο

Εάν έχεις πονοκέφαλο μετά από κάποιο γεύμα ή από την κατανάλωση αλκοόλ το καπνόχορτο είναι το καλύτερο «γιατρικό», καθώς επιταχύνει τον καθαρισμό του οργανισμού από τις τοξίνες.

Προσοχή! Μολονότι δεν έχει καθόλου παρενέργειες, οι ειδικοί συστήνουν στις εγκύους να το αποφεύγουν, καθώς επίσης να μην δίνεται σε μικρά παιδιά.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Σχετικά άρθρα