4 «μύθοι» για τις δερματικές αλλεργίες!

Οι δερματικές αλλεργίες είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο που απασχολεί πολύ κόσμο, καθώς το δέρμα μπορεί να αντιδράσει στη χρήση ενός σαμπουάν, ενός φαρμάκου ή ενός ρούχου. Η αλλεργία μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και πολλή ώρα μετά την επαφή με κάποιο αντικείμενο.

Παρακάτω, ακολουθούν 4 «μύθοι» σχετικά με τις αλλεργίες του δέρματος:

«Τα εξανθήματα είναι αλλεργία»

To ότι μπορεί να ήρθες σε επαφή με κάποιο αντικείμενο ή υλικό και να σου δημιουργήθηκε μετά από λίγη ώρα ερεθισμός με φαγούρα, δεν σημαίνει ότι είναι και αλλεργία. Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για δερματίτιδα.

«Τα αιθέρια έλαια είναι ακίνδυνα»

Αν και χαρακτηρίζονται από θεραπευτικές ιδιότητες, τα αιθέρια έλαια δεν είναι ακίνδυνα. Ειδικά, αυτά της μέντας, της λεβάντας και του τσαγιού είναι πολύ πιθανό να σου… χαρίσουν μια αλλεργική αντίδραση στο δέρμα. Σε αυτή την περίπτωση σταμάτα άμεσα την εφαρμογή τους επάνω σου.

«Εάν είσαι ενήλικος δεν κινδυνεύεις»

Άλλος ένας μύθος που αφορά στην ηλικία που εμφανίζονται οι αλλεργίες στο δέρμα. Λανθασμένα έχει επικρατήσει η άποψη ότι οι δερματικές αλλεργίες εκδηλώνονται στη βρεφική και παιδική ηλικία. Όμως, στην πραγματικότητα οι δερματικές αλλεργίες, αλλά και όλες οι αλλεργίες, δεν έχουν ηλικιακό όριο για το πότε θα εκδηλωθούν. Εάν για παράδειγμα χρησιμοποιείς ένα συγκεκριμένο προϊόν για πολλά χρόνια είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να κάνεις αλλεργική αντίδραση σε αυτό. Άπαξ και αυτό συμβεί, μετά θα φέρεις την αλλεργία εφόρου ζωής.

«Παθαίνεις ανοσία»

Η αντιμετώπιση της αλλεργίας μέσω της έκθεσης στο «ένοχο» αίτιο ισχύει για τις αλλεργίες στη σκόνη, τη ρινίτιδα,  το άσθμα και στη μέλισσα, όπου χορηγείται στον πάσχοντα μικρή ποσότητα της ουσίας στην οποία είναι αλλεργικός, έως ότου να πάθει ανοσία. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για τις αλλεργίες στο δέρμα. Η μόνη λύση είναι να αποφεύγεις όσα σου προκαλούν αλλεργική αντίδραση και σε κάποιες περιπτώσεις η χρήση κάποιας κρέμας.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αλλεργικό σοκ από τσίμπημα μέλισσας: Πώς ένα έντομο… απειλεί τη ζωή σου;

Αλλεργικό παιδί: οδηγίες προς… αγχωμένους γονείς!

Αλλεργία στα αντιβιοτικά: Μπορεί να κινδυνεύσει η ζωή του παιδιού μας;

 

Σχετικά άρθρα