Τσάι μάτσα: Η… πράσινη σκόνη που κάνει καλό στην καρδιά και το συκώτι!

Το νέο trend ανάμεσα στους fans της υγιεινής διατροφής αλλά και στους food bloggers ακούει στο όνομα matcha tea (τσάι μάτσα) και δεν είναι άλλο από ένα τσάι σε μορφή σκόνης, όπως σημαίνει και το όνομα του, με ιδιαίτερη (umami) γεύση και πράσινο χρώμα.

Γράφει η Κυριακή Απέργη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Όπως το πράσινο τσάι, έτσι και το «matcha» προέρχεται από το φυτό Camellia sinensis. Ωστόσο, αυτό που το κάνει ιδιαίτερο σε γεύση και αντιοξειδωτικά συστατικά είναι το γεγονός ότι αναπτύσσεται με διαφορετικό τρόπο και για αυτό το λόγο εμφανίζει ένα μοναδικό θρεπτικό προφίλ σε σχέση με τα άλλα είδη τσαγιών.

Τα φύλλα του matcha καλύπτονται για 20-30 ημέρες πριν τη συγκομιδή για να αποφύγουν άμεσο ηλιακό φως και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συγκέντρωσης χλωροφύλλης, ενισχύει την περιεκτικότητα του σε αμινοξέα και δίνει στο φυτό πιο σκούρο πράσινο χρώμα.

Επειδή το μάτσα είναι φτιαγμένο από ολόκληρο το φύλλο του τσαγιού, περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών και ωφέλιμων φυτικών ενώσεων.

Το μάτσα μπορεί να βρεθεί στο εμπόριο σε τρια διαφορετικά είδη- ποιότητες:

  1. Ceremonial: Αυτή είναι η υψηλότερη ποιότητα και χαρακτηρίζεται από λεπτές αποχρώσεις του “umami” και χρησιμοποιείται σε τελετές τσαγιού και στους βουδιστικούς ναούς.
  2. Βαθμός Premium: Υψηλής ποιότητας πράσινο τσάι μάτσα που περιέχει το πλήρες διατροφικό περιεχόμενο και χρησιμοποιεί φύλλα τσαγιού από την κορυφή του φυτού. Είναι καλό για καθημερινή κατανάλωση και περιέχει το πλήρες φάσμα αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων. Χαρακτηρίζεται από μια φρέσκια, λεπτή γεύση, που είναι ικανοποιητική τόσο για τους γνώστες, όσο για τους αρχάριους του μάτσα.
  3. Μαγειρικό μάτσα: Το φθηνότερο από όλα τα είδη, κατάλληλο για μαγειρική χρήση με ελαφρώς πικρή λόγω της χρήσης φύλλων από το κάτω τμήμα του φυτού.

Μελέτες αποκαλύψει πολλά οφέλη για την υγεία από την συστηματική κατανάλωση τσαγιού μάτσα:

  • Μπορεί να συμβάλει στην υγεία της καρδιάς
  • Περιέχει μια συμπυκνωμένη ποσότητα αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορεί να μειώσουν τη βλάβη των κυττάρων και να αποτρέψουν χρόνιες παθήσεις.
  • Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να αποτρέψει τη βλάβη του ήπατος και να μειώσει τον κίνδυνο ηπατικής νόσου.
  • Έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την προσοχή, τη μνήμη και τον χρόνο αντίδρασης.
  • Περιέχει επίσης καφεΐνη και L-θεανίνη, που μπορούν να βελτιώσουν διάφορες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου.
  • Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν διαπιστώσει ότι έχει αντικαρκινικό δράση
  • Μερικές μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα συμβάλλει στην αύξηση του μεταβολισμού και της καύσης του λίπους, που μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να απολαύσετε καθημερινά το matcha, είτε σαν ρόφημα ή σε μια σειρά διαφορετικών συνταγών.

Μπορείτε να το προσθέσετε στο ισοτονικό σας για την άσκηση, γιαούρτι σας, στην κρέμα βρώμης, ακόμα και σε ντρέσινγκ, μπάρες, κέικ κτλ.

Να θυμάστε ότι όσο λιγότερο θερμαίνεται τόσο το καλύτερο και για αυτό αν το απολαμβάνετε σαν τσάι μην το καίτε σε καυτό νερό!

Μια συσκευασία μάτσα να φαίνεται ακριβή, αποδίδει όμως τουλάχιστον 30 μερίδες και για την γεύση και τα αντιοξειδωτικά συστατικά, αξίζει να επενδύσετε σε μια καλή και αξιόπιστη εταιρία.

Πηγές

Dietz C1, Dekker M1, Piqueras-Fiszman B2 An intervention study on the effect of matcha tea, in drink and snack bar formats, on mood and cognitive performance. Food Res Int. 2017 Sep;99(Pt 1):72-83. doi: 10.1016/j.foodres.2017.05.002. Epub 2017 May 5.

Noriko Yamabe, Ki Sung Kang Matcha, a Powdered Green Tea, Ameliorates the Progression of Renal and Hepatic Damage in Type 2 Diabetic OLETF Rats Journal of Medicinal FoodVol. 12, No. 4 Full Communications

Weiss DJ, Anderton CR. Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography. J Chromatogr A. 2003 Sep 5;1011(1-2):173-80.

Απέργη Κυριακή

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

6987121394

fb: Κυριακή Απέργη-Διαιτολόγος Διατροφολόγος

www.kiriakiapergi.grwww.thehealthlab.gr

 

Σχετικά άρθρα