Χωρισμός από μακροχρόνια σχέση: Πώς να τον διαχειριστείτε;

Το τέλος μιας μακροχρόνιας σχέσης, όσο επιβεβλημένο κι αν είναι σε κάποιες περιπτώσεις, είναι πάντα επίπονο και δύσκολο. Μία κοινή πορεία χρόνων δημιουργεί ένα πολύ ισχυρό δέσιμο μεταξύ των δύο πρώην συντρόφων. Στις περιπτώσεις δε που υπάρχουν παιδιά, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντεπεξέλθετε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα…

Το μήνυμά σας πρέπει να είναι σαφές

Είτε υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια, είτε όχι, η ανακοίνωση της απόφασης ενός χωρισμού αποτελεί σοκ για τον σύντροφο που λαμβάνει το μήνυμα. Φυσικά, η αντίδραση του είναι να ζητήσει να μάθει το «γιατί». Στην προκειμένη περίπτωση καλό θα ήταν να έχετε προετοιμάσει την απάντησή σας, εστιάζοντας περισσότερο στον εαυτό σας και τα δικά σας συναισθήματα και αποφεύγοντας τις κατηγορίες προς τον άλλον. Προσπαθήστε με μία-δύο προτάσεις να ξεκαθαρίσετε τα πράγματα χωρίς διφορούμενα και ασαφή μηνύματα που θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τον ήδη σοκαρισμένο σύντροφό σας.

Ξεκαθαρίστε ποιο θέλετε να είναι το επόμενο βήμα

Μετά το «γιατί» έρχεται το «και τώρα τι κάνουμε;». Θέλετε διαζύγιο; Επιθυμείτε έναν οριστικό χωρισμό; Θέλετε να μείνετε χωριστά για λίγο καιρό για να επαναπροσδιορίσετε τη σχέση σας; Πρέπει να είστε ειλικρινείς με τον άλλον, μην αφήνετε ελπίδες που δεν υφίστανται.

Ορίστε το πλαίσιο της μελλοντικής επικοινωνίας σας

Αυτό είναι το δεύτερο σκέλος του «μετά». Επιθυμείτε να μιλάτε ή ακόμα και να βλέπετε τον άλλον; Αν ναι, πόσο συχνά μπορεί να γίνεται αυτό; Αν υπάρχουν παιδιά θα πρέπει να ορίσετε επίσης, ποιες είναι οι δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε ακόμα όλοι μαζί ως οικογένεια.

Δείξτε αποφασιστικότητα αλλά και συμπόνια

Σε όλη αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να είστε ήρεμη, σαφής και συνεπής στη στάση σας προς το άλλο άτομο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να χάσετε τη συμπόνια σας. Αναγνωρίστε τον πόνο που έχετε δημιουργήσει σ το άλλο άτομο.  «Ξέρω ότι αυτό είναι δύσκολο, ότι ίσως ήθελες να είναι διαφορετικά τα πράγματα και πραγματικά λυπάμαι αν σε πλήγωσα», αυτά τα λίγα λόγια μπορεί να αποδειχθούν πολύ καταπραϋντικά για τον πόνο του άλλου. Δώστε έμφαση στην ενσυναίσθηση και παράλληλα μη διστάσετε να αναλάβετε την ευθύνη για τις ενέργειές σας.

Βάλτε όρια στην περιέργεια των άλλων

Οι συγγενείς, οι φίλοι, οι συνεργάτες είναι φυσικό  να σας ρωτήσουν «τι συνέβη;». Αποφασίστε εκ των προτέρων με ποιον και τι θέλετε να μοιραστείτε. Για όσους βρίσκονται έξω από τον πολύ στενό σας κύκλο, επεξεργαστείτε μερικές κόκκινες γραμμές, που δεν θα επιτρέψετε να παραβιαστούν.

Ζητήστε βοήθεια από κάποιον ειδικό αν χρειάζεται

Φυσικά, δεν θα πρέπει να διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού αν θεωρείτε ότι η υλοποίηση της απόφασης που έχετε πάρει σας ξεπερνά.

Με πληροφορίες από το PsychologyToday

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Χωρισμός και ενοχές: «Μήπως έπρεπε να δώσω μία ευκαιρία»;

Χωρισμός ή επαναπροσδιορισμός; Αν χάσατε το κοινό σας μονοπάτι υπάρχει τρόπος να το ξαναβρείτε…

Χωρισμός: Η μεγάλη διαφορά μιας μακροχρόνιας σχέσης και μιας σύντομης!

Σχετικά άρθρα