Σχέση με ένα χειριστικό άτομο: Πώς θα βγεις από το αδιέξοδο;

Εδώ και 5 χρόνια έχω σχέση με μια κοπέλα 33 χρονών και μένουμε μαζί… Όμως αυτή η σχέση πλέον δεν κάνει καλό σε καμία μας και θέλω να χωρίσω. Ωστόσο, εκείνη δεν με αφήνει. Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να φύγω και πάντα γίνονται φασαρίες και γυρίζω πίσω… Όμως δεν αντέχω άλλο πρέπει να βρω έναν τρόπο να φύγω… Δεν έχω κάπου να μείνω, προσπαθώ να βρω ένα σπίτι να νοικιάσω αλλά ακόμα και αυτό είναι δύσκολο… Δεν έχω κάποιον να με βοηθήσει με όλο αυτό και δεν ξέρω τι ακριβώς πρέπει να κάνω…

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Φρόσω Φωτεινάκη:

Στο μήνυμά σας περιγράφετε ένα συναισθηματικό αλλά και ένα πρακτικό αδιέξοδο μπροστά στην επιθυμία σας να φύγετε από την σχέση αλλά και από την καθημερινότητα στην οποία βρίσκεστε εδώ και πέντε χρόνια. Εκφράζετε την ανάγκη σας να αφήσετε πίσω μια σχέση που δε σας κάνει καλό και νιώθετε πως η σύντροφός σας στέκεται εμπόδιο στις αποφάσεις σας λειτουργώντας χειριστικά, φέρνοντάς σας πίσω με φασαρίες.

Για να μπορέσετε να αισθανθείτε δυνατή θα χρειαστεί αρχικά να θέσετε ξεκάθαρα τα όριά σας, εξηγώντας πως η σχέση αυτή έχει τελειώσει για εσάς και να παραμείνετε σταθερή στη θέση σας όσες φασαρίες κι αν γίνουν. Η επικοινωνία με ανθρώπους που εμπιστεύεστε, με άτομα του συγγενικού σας περιβάλλοντος, με καλούς φίλους ή ακόμη με έναν ειδικό ψυχικής υγείας θα σας αποφορτίσει, θα σας ενδυναμώσει, θα σας κάνει να αισθανθείτε περισσότερο οχυρωμένη απέναντι στις δύσκολες συγκυρίες που αντιμετωπίζετε.

Η αναζήτηση εργασίας, η επαφή με ανθρώπους έξω από τον περίγυρο που χτίσατε με τη σχέση σας, θα σας κάνουν να νιώσετε περισσότερο αυτόνομη και ανεξάρτητη ενώ ιδιαίτερη έμφαση χρειάζεται να δώσετε και στη φροντίδα του εαυτού σας, κάνοντας πράγματα που σας κάνουν καλό. Ένας χωρισμός είναι συχνά μια δύσκολη και επώδυνη διαδικασία, που διευκολύνεται ιδιαίτερα όταν γνωρίζουμε ξεκάθαρα τι θέλουμε και κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το διεκδικήσουμε. Ακούστε καλά την εσωτερική σας φωνή και κλείστε τα αυτιά σας στις σειρήνες που σας φοβίζουν και σας κάνουν να γυρίζετε πίσω. Μόνο έτσι θα διεκδικήσετε τη ζωή που θέλετε πραγματικά να ζήσετε.

Φρόσω Φωτεινάκη
MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Τ: 211 1845239 Κ: 6981015684
http://efrosynifotinaki.gr
facebook.com/Φρόσω Φωτεινάκη Συμβουλευτική Ψυχολόγος MBACP

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Χειριστικά άτομα: Οι τεχνικές που χρησιμοποιούν για να σας ελέγξουν

Είμαι χειριστική. Θέλω να αλλάξω αλλά δεν μπορώ να ξεφύγω απ’ το μυαλό μου!

Χειριστικός άνθρωπος: Πώς θα τον αναγνωρίσεις, πώς θα τον αντιμετωπίσεις

Σχετικά άρθρα