ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Τρία χρόνια πριν από τη λήξη της θητείας του, την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας ανακοίνωσε ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ. Αν και ο ίδιος στο κείμενο της παραίτησής του δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, πολλοί εκτιμούν ότι η απόφασή του ίσως συνδέεται και με τις πιέσεις που υφίσταται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, κυρίως λόγω της πολιτικής του οργανισμού έναντι των προγραμμάτων για τον άνθρακα.

Η θητεία του Τζιμ Γιονγκ Κιμ έληγε κανονικά το 2020 και η παραίτησή του θα τεθεί σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου. Έως ότου εκλεγεί ο αντικαταστάτης του, χρέη προέδρου θα εκτελεί η διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Στο κείμενο της παραίτησής του ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ δεν εξηγεί τους λόγους της παραίτησης, ενώ αναφέρει ότι θα ενταχθεί στο δυναμικό μιας εταιρείας που θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των υποδομών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Ήταν τιμή μου να υπηρετήσω ως πρόεδρος αυτού του Οργανισμού που τα μέλη του με πάθος έχουν αφοσιωθεί την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας», αναφέρει.

Ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ είχε αποφύγει τις δημόσιες αντιπαραθέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο, ωστόσο καθώς η Παγκόσμια Τράπεζα χρηματοδοτεί προγράμματα για την ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο συχνά έλαβε αποφάσεις που έρχονταν σε σύγκρουση με τον τρόπο που ο Ντόναλντ Τραμπ βλέπει την κλιματική αλλαγή.

Υπό την προεδρία του, η Παγκόσμια Τράπεζα σταμάτησε να χρηματοδοτεί επενδυτικά προγράμματα που σχετίζονται με την εξόρυξη και χρήση άνθρακα, απόφαση που έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τον στόχο του Αμερικανού προέδρου να αυξήσει αυτά τα προγράμματα, κυρίως στις ΗΠΑ.

Το περασμένο Απρίλιο, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας αναγκάστηκε να υποκύψει στις πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ να επιμείνει στην εξόφληση δανειακών δόσεων από την Κίνα. Επίσης, προχώρησε σε αλλαγή του τρόπου δανεισμού, ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει αυξημένη χρηματοδότηση.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα