7 ψυχολογικές στρατηγικές για να δυναμώσετε τη σχέση σας

Υπάρχουν πολλές ψυχολογικές στρατηγικές, οι οποίες σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα μπορούν να ενισχύσουν τις ερωτικές και συντροφικές μας σχέσεις. Ας δούμε λοιπόν επτά από αυτές, το ψυχολογικό υπόβαθρο που τις υποστηρίζει, αλλά και το πώς μπορούμε να τις εφαρμόσουμε.

1. Το φαινόμενο των θετικών προσδοκιών

Πρόκειται για ένα από τα φαινόμενα που έχει μελετηθεί περισσότερο από τους επιστήμονες. Ο ψυχολόγος Robert Rosenthal υποστηρίζει ότι έχοντας θετικές προσδοκίες από ένα άλλο άτομο, μπορούμε με έμμεσο τρόπο να επηρεάσουμε θετικά τη συμπεριφορά του. «Είσαι ένας καλός άνθρωπος», «Πιστεύω ότι είσαι υπέροχος», «Ξέρω ότι θα τα καταφέρεις». Έχοντας θετικές προσδοκίες για τον σύντροφό σας, όχι μόνο τον βοηθάμε να αισθανθεί καλύτερα αλλά και να τα καταφέρει αποτελεσματικότερα στις προκλήσεις, που θα βρεθούν στον δρόμο του.

2. Ακολουθήστε τη λογική της θετικής υποστήριξης

Μεγάλο μέρος των ερευνών έχει αποδείξει ότι η θετική υποστήριξη προς τον σύντροφό μας τον βοηθά να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες. Το κλειδί, όμως, είναι να αποφύγετε την αρνητικότητα σε μία υποστηρικτική σχέση. Παραδείγματα αρνητικής υποστήριξης αποτελούν τα σχόλια «Στο είχα πει» ή ο επιθετικός ή τιμωρητικός τρόπος συμπεριφοράς. Για να προσφέρεται θετική υποστήριξη θα πρέπει κυρίως να ακούτε και όχι να μιλάτε. Αν ο σύντροφός σας χρειάζεται έναν άνθρωπο να μιλήσει θα πρέπει να είστε εκεί. Αν πάλι αυτό που προέχει είναι η επίλυση του προβλήματος, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αποτελέσετε μέρος της λύσης. Κάντε αυτό που χρειάζεται τη δεδομένη στιγμή ο σύντροφός σας, κι αν αμφιβάλλετε για το τι πρέπει να κάνετε, απλά ρωτήστε τον.

3. Ο κανόνας της αμοιβαιότητας.

Στην ουσία του ο νόμος της αμοιβαιότητας υποστηρίζει ότι αν κάποιος μας κάνει μία χάρη, αισθανόμαστε υποχρεωμένοι και έχουμε το ψυχολογικό κίνητρό να την ανταποδώσουμε. Έτσι, αν ο σύντροφός σάς πει ότι σας αγαπά, νιώθετε την υποχρέωση ή καλύτερα ανάγκη να δηλώσετε και εσείς ότι τον αγαπάτε. Το κλειδί όσον αφορά αυτόν τον κανόνα είναι να τον εφαρμόζεται σε θετικές πτυχές της σχέσης σας, εστιάζοντας σε θετικά χαρακτηριστικά και συμπεριφορές.

4. Δημιουργήστε ένα νέο πλαίσιο

Έστω ότι ο σύντροφός σας αντιμετωπίσει μία δύσκολη και στρεσογόνα κατάσταση, όπως μία ασθένεια, μία απώλεια εισοδήματος ή μία επαγγελματική αποτυχία. Χρέος σας είναι να προσπαθήσετε να προβάλλεται μία διαφορετική και πιο θετική οπτική αυτής της κατάστασης. Να προσπαθήσετε, δηλαδή, να αναδείξετε, όλα τα πιθανά θετικά στοιχεία ή ευκαιρίες που μπορεί να δημιουργεί μία εκ πρώτης όψεως δύσκολη κατάσταση.

5. Ακούστε τον σύντροφό σας με κατανόηση

Στόχος αυτής της τακτικής είναι να αφήσετε τον σύντροφό σας να σας μιλήσει ανοιχτά για τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις ανησυχίες, τα άγχη ή τα προβλήματά του. Να τον ακούσετε πραγματικά και να δείξετε ειλικρινή κατανόηση. Μία δυσκολία, που προκύπτει σε αυτή την περίπτωση, είναι η τάση μας να θέλουμε να πούμε κάτι, να προσφέρουμε μία συμβουλή. Είναι σημαντικότερο να εστιάσουμε απλά στο να κατανοήσουμε να συναισθήματα και τις ανησυχίες του συντρόφου μας και να δείξουμε ότι τον καταλαβαίνουμε. Αυτή η προσέγγιση θα κάνει τον σύντροφό μας να αισθανθεί καλύτερα, να αποβάλλει το άγχος του ενώ θα δημιουργήσει για εκείνον μία αίσθηση ασφάλειας.

6. Υποστήριξη χωρίς όρους

Ο ανθρωπιστής ψυχολόγος Carl Rogers, υποστήριξε ότι η αποδοχή και η υποστήριξη ενός συντρόφου δεν θα πρέπει να εξαρτάται από τα πράγματα που εκείνος έχει ζήσει, βιώσει ή πει. Αυτή βέβαια είναι μία συμπεριφορά που απαιτεί υπομονή και πρακτική. Μπορεί κάποιες φορές να χρειαστεί να βάλετε στην άκρη τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας και να εστιάσετε σε αυτά του συντρόφου σας. Φυσικά, αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς θα πρέπει να είναι αμφίδρομός.

7. Δείξτε τον δρόμο της συγχώρεσης

Είμαστε άνθρωποι και κάνουμε σφάλματα. Το θέμα είναι να μπορέσουμε να συγχωρούμε και να δείξουμε και στον σύντροφό μας ποιος είναι ο σωστός δρόμος για να φτάσουμε στην συγχώρεση.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω όλες αυτές οι θετικές συμπεριφορές πρέπει να είναι αμφίδρομες, έστω κι αν ο καθένας μας χρειάζεται περισσότερο χρόνο και κόπο για να τις κατακτήσει.

Με πληροφορίες από το Psychology Today.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Έρευνα αποκαλύπτει τις 5 λέξεις που βοηθούν μια σχέση

Οι 5 μεγάλες αλήθειες κάθε επιτυχημένου γάμου

7 βήματα για να «χτίσεις» την εμπιστοσύνη σε μία σχέση

Σχετικά άρθρα