ΝΑΤΟ: «Τρέχουν» οι διαδικασίες για ένταξη της ΠΓΔΜ

Με επιστολή του στον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενημέρωσε πως έχει σταλεί το πρωτόκολλο εισδοχής της «Βόρειας Μακεδονίας» στα 29 κράτη-μέλη της Συμμαχίας και ακόμα και εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για την ένταξη της γειτονικής μας χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, απηύθυνε την επιστολή χρησιμοποιώντας το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» αν και απομένουν ορισμένα ακόμα βήματα για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενημέρωσε για την επικείμενη «πανηγυρική» τελετή υπογραφής που θα πραγματοποιηθεί και προσκάλεσε τον Ν. Ντιμιτρόφ να παρευρεθεί σε αυτή.

Θα προηγηθεί η κύρωσή του πρωτοκόλλου εισδοχής από τα κοινοβούλια των κρατών – μελών της συμμαχίας και θα προωθηθεί στους μόνιμους εκπροσώπους των μελών στο ΝΑΤΟ.

Τι πρόκειται να ακολουθήσει;

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» περιγράφει αναλυτικά, τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν:

Αφού εγκριθεί από τα μέλη του ΝΑΤΟ το πρωτόκολλο εισδοχής… η γραμματεία του ΝΑΤΟ θα στείλει το πρωτόκολλο προσχώρησης, στην Αθήνα. Το ελληνικό Κοινοβούλιο θα είναι το πρώτο που θα κυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας για να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα Κοινοβούλια των μελών της Συμμαχίας.

Αμέσως μετά την –αναμενόμενη– ψήφιση του πρωτοκόλλου προσχώρησης από την ελληνική Βουλή, η Αθήνα θα ενημερώσει τα Σκόπια με ρηματική διακοίνωση πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία τόσο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και τότε και μόνον τότε θα γίνει το τελευταίο τυπικό βήμα για την αλλαγή του ονόματος.

Μόλις λάβει τη ρηματική διακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών στα Σκόπια, θα ενημερώσει την Ελλάδα και τον ΟΗΕ πως τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και θα αποστείλει επιστολές σε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ αλλά και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς πως το νέο όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και με αυτό θα αναγνωρίζεται από εδώ και στο εξής. Θα ακολουθήσει η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του κυρωμένου από την ελληνική Βουλή πρωτοκόλλου προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και θα ενημερωθεί επισήμως η Γραμματεία της Ατλαντικής Συμμαχίας που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και ο θεματοφύλακας της συνθήκης.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα