Αποφασίζει το Eurogroup για το 1 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας

Με ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον διεξάγεται τη Δευτέρα η σύνοδος του Eurogroup, καθώς παραμένει άγνωστος ο χρόνος εκταμίευσης του ποσού του 1 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι αυτό το ποσό αφορά τα κέρδη που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κεντρικές τράπεζες κρατών-μελών από την αγορά ελληνικών ομολόγων.

Αυτή τη στιγμή, το σενάριο που συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες είναι να αποφασίσει το Eurogroup της Δευτέρας, την εκταμίευση του ποσού. Αιτία είναι ότι η χώρα μας δεν έχει επιλύσει ένα βασικό προαπαιτούμενο που δεν είναι άλλο από το θέμα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Πιο πιθανή επιλογή φαντάζει, λοιπόν, ότι η εκταμίευση θα μετατεθεί να εξεταστεί εκ νέου στην άτυπη σύνοδο της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι, με την προϋπόθεση βέβαια, ότι η Ελλάδα θα έχει δρομολογήσει στο ενδιάμεσο, την επίλυση του εν λόγω ζητήματος.

Δεν αποκλείεται βεβαίως, στο Eurogroup της Δευτέρας να υπάρξει μία πολιτική θετική δήλωση για την Ελλάδα, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας επιθυμεί η όποια ενέργεια των Ευρωπαίων να μην έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές.

Ο Φραγκίσκος Koυτεντάκης, συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, αναφερόμενος προ ημερών σε ενδεχόμενη εμπλοκή στο θέμα της εκταμίευσης, τόνισε ότι σε αυτήν την περίπτωση «θα αποσταλεί και πολύ κακό μήνυμα στις αγορές για την πορεία της χώρας… και θα σχηματιστεί η εντύπωση πως από τη στιγμή που τελείωσε το πρόγραμμα λοξοδρομούμε».

Πηγή: efsyn.gr

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Eurogroup: Μακριά από τα προβλήματα του Ευρωπαϊκού Νότου η Ελλάδα

Σχετικά άρθρα