Eurogroup: Συνεδρίασε σήμερα (5/4) – «Ξεκλείδωσε» τη δόση

Ολοκληρώθηκε στο Eurogroup η συζήτηση για το θέμα της Ελλάδας και επικυρώθηκε η εκταμίευση των 978 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Η αποδέσμευση της δόσης του περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος ήταν το πρώτο θέμα συζήτησης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, που έγινε στο Βουκουρέστι.

Τα εν λόγω κεφάλαια, υπενθυμίζεται ότι δεν αποτελούν νέο δάνειο αλλά την επιστροφή των κερδών που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) καθώς και την αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου της δεύτερης δανειακής σύμβασης.

Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έλαβαν θετική εισήγηση από τους επιτελείς τους (EuroWorking Group), που συνεδρίασαν την Τετάρτη.

Η επικαιροποιημένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εκπλήρωση όλων των δεσμεύσεων που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης.

Να σημειωθεί πως το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό για την Ελλάδα και για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Αφού εγκρίθηκε η εκταμίευση από το Eurogroup, θα ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφοριών σε ορισμένα κοινοβούλια, όπως το γερμανικό.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πράσινο «φως» για τη δόση – Η έκθεση της Κομισιόν

Επίδομα ενοικίου: Πότε πληρώνονται α’ δόση και αναδρομικά

Σχετικά άρθρα