Ιστορική απόφαση από το ΚΑΣ: «Χτίζουν» ξανά τον Παρθενώνα!

Ιστορική χαρακτηρίζεται η απόφαση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) που αφορά στο… χτίσιμο ξανά μέρος του Παρθενώνα!

Σε μια συνεδρίαση που ορίστηκε ως «πολύ μεγάλης σημασίας», οι αρμόδιοι θέλουν να πετύχουν να ολοκληρωθεί μία προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες.

Είναι ένα σπουδαίο γεγονός

Πρόκειται για την αποκατάσταση του βόρειου τoίχου του σηκού του Παρθενώνα. «Μέσα από την υλοποίηση των μελετών που αφορούν την αποκατάσταση του σηκού, θα έχουμε ανασύσταση των όψεων. Είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τη νεότερη Ιστορία του Παρθενώνα».

Αυτό σημείωσε η αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων. Έτσι η γεωμετρία του κτιρίου θα αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό. «Θα φανεί η ταυτότητα και η ιστορία του μνημείου, ενώ ο μέσος επισκέπτης θα έχει αντίληψη της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του».

Τι είναι ο σηκός

Είναι ο κύριος εσωτερικός χώρος στους αρχαίους ελληνικούς ναούς. Ήταν αποκλειστικά αφιερωμένος και χρησίμευε για τη φύλαξη του αγάλματος της θεάς ή του θεού. Για αυτό και ήταν κλειστός για το κοινό, αφού τελετές και θυσίες γίνονταν στον βωμό που ήταν έξω από τον ναό.

Συγκεκριμένα, στον σηκό του Παρθενώνα, οι κιονοστοιχίες αντί να χωρίζουν τον χώρο σε διαδρόμους τον περιβάλλουν σε ημικυκλικό σχηματισμό U.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ώρα της Γης: Εντυπωσιακό βίντεο από την Ακρόπολη στο σκοτάδι!

Ο Παρθενώνας ‘ταξιδεύει’ στο Μεξικό

Σχετικά άρθρα