Διαγνωστικά κέντρα: Απεργία διαρκείας – Είναι κλειστά σε όλη τη χώρα

Απεργία διαρκείας έχουν ανακοινώσει τα διαγνωστικά κέντρα από σήμερα Δευτέρα (10/6) σε όλη την Ελλάδα.

Οι Ενώσεις Εργαστηριακών και Κλινικοεργαστηριακών ιατρών διαμαρτύρονται για τις υψηλές περικοπές στις αποζημιώσεις τους, αποτέλεσμα των υποχρεωτικών εκπτώσεων που καλούνται να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ.

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις

Σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι ιατρικών συλλόγων και διαγνωστικών κέντρων, αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Αφορά στην επ’ αόριστον αποχή από τα καθήκοντά τους ξεκινώντας από τις 10 Ιουνίου και συνεχίζοντας έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Η αντίδραση του υπουργού Υγείας

Πάντως, κατά την έκτακτη σύσκεψη αποφασίστηκε να δρομολογηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να ενημερωθούν για τα κρίσιμα ζητήματα, που «απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου».

Λόγω της εξαγγελίας αυτών, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έχει καλέσει τον κλάδο σε έκτακτη συνάντηση για την Τρίτη (11/6).

Ποια είναι τα αιτήματά τους;

Κύρια αιτήματα του κλάδου είναι η κατάργηση του καταστροφικού clawback και rebate που δημεύει το 70% των εσόδων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί να οδηγούνται σε… λουκέτο.

Επίσης ο κλάδος ζητά την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στήριξη της δημόσιας Υγείας. Σημειώνεται ότι τα διαγνωστικά κέντρα δεν θα εξυπηρετούν καμία κατηγορία ασφαλισμένων, ούτε για ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση ούτε για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

«Τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια και έχουμε και υπερπλεονάσματα, δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο έξι χρόνια αρπαγής των χρημάτων που μας οφείλονται για τις εξετάσεις που έχουμε διενεργήσει. Είμαστε όλοι υπερχρεωμένοι. Όσο παραμένουν αυτά τα εξοντωτικά μέτρα, θα αυξάνεται το χρέος μας», τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Γεώργιος Βουγιούκας.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πανελλήνιες 2019: Ποιοι δικαιούνται επίδομα 350 ευρώ

Επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ: Κριτήρια και προϋποθέσεις – Δες αν το δικαιούσαι

Επίδομα στέγασης: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πότε πληρώνεται

ΟΑΕΔ: Μετρούν τα ένσημα ταμείου ανεργίας για να πάρω σύνταξη;

Σχετικά άρθρα