Το σχέδιο για τις νέες ταυτότητες – Πότε θα εκδοθούν;

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την έκδοση νέων ταυτοτήτων εντός του 2021 αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως εξήγησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο σχετικός διαγωνισμός θα έχει γίνει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πριν από το τέλος του 2019.

Πώς θα είναι οι νέες ταυτότητες;

Ένα από τα πιο καλά παραδείγματα που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο, είναι το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην Εσθονία. Εκεί οι ταυτότητες «μοιάζουν πιο πολύ με το σημερινό δίπλωμα οδήγησης. Είναι έγχρωμες και έχουν επάνω τους και την κατάλληλη ψηφιακή υποδομή».

«Η κεντρική ιδέα, είναι όχι απλώς να έχω ένα πιστοποιητικό αλλά να μπορώ να χρησιμοποιώ την ταυτότητα για να έχω βασικές υπηρεσίες από το σπίτι μου ή από τη δουλειά μου», εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης.

Πόσο θα κοστίσει η επανέκδοση για τους πολίτες;

Για παράδειγμα όπως είπε, μια από τις υπηρεσίες των νέων ταυτοτήτων, μπορεί να είναι να λαμβάνει ο πολίτης μια εξουσιοδότηση ή να συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση χωρίς να προσφύγει σε κάποιο ΚΕΠ.

Πάντως, δεν διευκρίνισε πόσο θα κοστίσει στους πολίτες η αλλαγή των ταυτοτήτων και εμφανίστηκε βέβαιος ότι αν διαπιστώσουν ότι διευκολύνει τη ζωή τους, τότε θα το δεχθούν «αν είναι κάτι συμβολικό σε σχέση με κάτι άλλο».

Δείτε το βίντεο για τις νέες ταυτότητες:

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Νέες ταυτότητες: Τέλος εποχής μετά από 60 χρόνια

Ετοιμάζονται νέες ταυτότητες – Πόσο θα κοστίζουν;

Σχετικά άρθρα