Το «τέλειο» ζευγάρι: Είμαστε φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον;

Είχα μια σχέση πεντέμισι χρόνια, όπου με τον σύντροφό μου είχαμε διαφορά ηλικίας μόνο τρία. Ήμαστε πολύ αγαπημένοι. Είχαμε συντροφικότητα, έρωτα, πάθος, αγάπη, κατανόηση, επικοινωνία και γενικότερα όλα εκείνα τα συστατικά που την κάνουν να είναι αρκετά ευτυχισμένη.

Με τον σύντροφό μου λόγω της δουλειάς του, για κάποιο διάστημα αναγκαζόμασταν να ζούμε από απόσταση. Ωστόσο,  οι ζωές μας ήταν κοινές,  όπως και ο τόπος κατοικίας μας. Κατά κάποιο τρόπο μάλιστα συζούσαμε. Στην Αθήνα, είχαμε το σπίτι μας. Η σχέση μας λοιπόν, δεν είχε κάποιο πρόβλημα.

Ήμαστε το «τέλειο» ζευγάρι

Ακόμα και τις διαφωνίες που είχαμε, αν είχαμε, τις λύναμε με συζήτηση. Ήξερα τον κύκλο του, φιλικό και οικογενειακό και εκείνος τον δικό μου. Όπου και εκεί οι σχέσεις ήταν άριστες. Ήμαστε το «τέλειο» ζευγάρι. Όμως σε αυτά τα 5 χρόνια, συνέβησαν κάποια γεγονότα τα οποία εμένα με ενόχλησαν και θεωρούσα ότι τα είχα ξεπεράσει.

Όταν λέω γεγονότα, εννοώ ότι μπορεί να έβγαινε με τους φίλους του και να γνώριζαν κοπέλες, να αντάλλαζαν τα στοιχεία τους στα social media, ενώ όταν έλειπε λόγω της δουλειάς του, είχα δει φωτογραφία με μια κοπέλα που τη φιλούσε και την είχε αγκαλιά. Του μίλησα αμέσως. Και νόμιζα ότι το έλυσα, κυρίως με εμένα.

Νόμιζα ότι τον είχα συγχωρέσει. Και ότι είχα ξεχάσει τα προηγούμενα παραστρατήματα του, που σαφώς ήταν πολύ μικρότερα σε έκταση ή βάση. Να σημειώσω ότι η κοπέλα που φίλησε, δεν είχε συνέχεια. Έτσι είχε υποστηρίξει μιας και με τη δουλειά του, δεν μπορούσε να μένει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα μέρος.  Όμως φέτος,  συνέβη ένα γεγονός, που άμεσα δεν έφταιγε.

erotas zeygari

Τον απάτησα

Έτυχε να συνεργαστεί με μια κοπέλα που ένα χρόνο πριν τυχαίως σχολίαζε με τον κολλητό του.  Και εννοώ σχολίαζε, προφανώς σαν άνδρας προς  άνδρα. Η κοπέλα αυτή είναι στην εταιρία του. Ο σύντροφος μου δεν μου είχε δώσει τον τελευταίο χρόνο το παραμικρό δικαίωμα. Όμως όταν υποχρεώθηκε να δουλεύει κάθε μέρα μαζί της , θυμήθηκα όλα όσα είχα προσπαθήσει να θάψω και να ξεχάσω.

Και χωρίς να το καταλάβω μέρα με τη μέρα βυθιζόμουν σε ένα φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων. Και αντί να το συζητήσω (να σημειώσω ότι είχα κάνει κουβέντα ότι δεν μπορώ να το διαχειριστώ, μα δεν είχε την επιλογή να φύγει από τη δουλειά του, διότι όταν έλειπε, ήταν μακριά, και τον έβλεπα μετά από μήνες), τον απάτησα και μάλιστα με 2 διαφορετικούς άνδρες.

Ο ένας ήταν γνωστός (ο πρώτος μου) και ο άλλος ένας που γνώρισα στην πορεία. Ο πρώτος ήταν ένα βράδυ. Δεν ένιωσα τίποτα. Ο άλλος , ήταν παραπάνω από ένα βράδυ. Ήμουν ενθουσιασμένη. Όσο δοτικός και αν ήταν ο σύντροφός μου, στον εραστή είχα βρει την εικόνα και το πρόσωπο ενός άνδρα που με έκανε να ξεχνάω ότι με φόβιζαν.

Τον πλήγωσα πολύ

Δεν το χειρίστηκα καθόλου σωστά όλο αυτό. Το αποτέλεσμα εν τέλει, ήταν ο σύντροφός μου να τα μάθει όλα. Και παρόλα αυτά, συζητήσαμε ήρεμα,  και μου εξήγησε ότι τα γνώριζε όλα. Είχε γυρίσει και τότε τα έμαθε. Έψαξε το κινητό μου, κάτι που δεν έκανε ποτέ. Ενώ ήξερε, μου μίλησε ανοιχτά. Ήθελε να με παντρευτεί.

Όμως τον πλήγωσα πολύ. Θέλει να γυρίσει και να γυρίσω κάποια μέρα, αλλά για να συμβεί αυτό, είπε πως πρέπει να με ξεχάσει. Και να τον ξεχάσω. Να ζήσουμε πράγματα για να δούμε τελικά αν είμαστε ο ένας για τον άλλον όπως τόσα χρόνια πιστεύαμε. Με αγαπάει πολύ και τον αγαπώ άλλο τόσο.

Μου είπε ότι πρέπει να είμαι έτοιμη να τον δω με άλλες και να προσέξω πώς θα το διαχειριστώ. Θέλει να δει αν τα εννοώ όλα όσα έχω πει ή θα ενδώσω στον έρωτα άλλου με την πρώτη ευκαιρία. Φοβάται ότι θα έρχονται άνδρες να με φλερτάρουν. Οι συζητήσεις μας γίνονταν μέρες και είχαν τέτοιο περιεχόμενο.

love erotas

Αλλά θέλω να γυρίσει…

Ωστόσο,  πάει ένας μήνας που έχουμε χωρίσει και βρισκόμασταν ακόμα. Όμως τον είδα με άλλη. Απλώς μιλούσαν.  Έμαθα μετά ότι κάτι τρέχει με εκείνη. Εκείνος ήξερε ότι τους είδα. Έρχεται κόσμος και μου λέει διάφορα.  Όχι ότι έχει συμβεί κάτι, απλώς ότι τον βλέπουν. Δεν έχουμε μιλήσει άλλο.

Και σήμερα έμαθα την κοπέλα που τρέχει κάτι.  Ωστόσο έχω υποψία και για άλλη κοπέλα. Όχι ότι κάνει κάτι με μια δηλαδή. Ξέχασα να πω ότι όταν βλεπόμασταν κρυφά, είχε βλέψεις για τον χειμώνα, ενώ αρχικά είχαμε πει ότι δεν θα μιλάμε. Όμως, δεν έχουμε καμία επικοινωνία.

Τι να κάνω; Θέλω να γυρίσει. Και θα γυρίσει, το γνωρίζω. Πώς όμως, θα το διαχειριστώ όλο αυτό; Να τον βλέπω με άλλες; Ενώ ξέρω ότι δεν αισθάνεται κάτι για αυτές; Τι να κάνω για να τον πείσω ότι μπορώ και ότι αξίζει να με εμπιστευτεί; Κι εγώ δυσκολεύτηκα κάποτε πολύ. Και τώρα που βλέπω τη μεριά του, βλέπω πόσο υποφέρει και εκείνος.

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Σεφεριάδης

Η σχέση σας έχει υποστεί φθορά μέσα στο χρόνο. Το νεαρό της ηλικίας, η μεγάλη οικειότητα στις επαφές με τους συγγενείς και η έλλειψη εμπειριών φαίνεται να οδήγησαν εκεί. Έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση σαδομαζοχιστική όπου ο ένας πληγώνει και πληγώνεται από τον άλλο.

Με τον χρόνο αυτή η φθορά οδήγησε σταδιακά να χαθεί ο αυτοσεβασμός και ο αλληλοσεβασμός, όπως και η εκτίμηση, βασικά συστατικά για έναν υγιή και ισότιμο δεσμό. Πολλοί άνθρωποι μπορούν να ζήσουν μια τέτοια κατάσταση χωρίς να τους ενοχλεί ιδιαίτερα η ακόμη και να την απολαμβάνουν.

zeugari

Τι ζητάτε από έναν σύντροφο;

Εσείς δεν θέλετε να είστε σε αυτές τις κατηγορίες. Η τριγωνοποίηση της σχέσης, δηλαδή οι παράλληλες σχέσεις και επαφές δεν αφορούν στην πραγματικότητα τόσο τους ηθικούς κανόνες και φραγμούς αλλά το προσωπικό συμφέρον. Δεν κάνει κάποιος μια παράλληλη σχέση, όχι γιατί είναι ανήθικο αλλά γιατί μπορεί να διακινδυνέψει να χαλάσει μια πολύ καλή σχέση.

Στον βαθμό που σας ενοχλεί λοιπόν, μοιάζει η απόφαση να ζήσετε χωριστά να είναι μια καλή επιλογή αυτή τη στιγμή. Χρειάζεται να διαπραγματευτείτε κυρίως με τον εαυτό σας τι ζητάτε από έναν σύντροφο, ποια είναι τα όρια σας σε μια σχέση και πώς να τα τοποθετείτε.

Οι παλιές καλές αναμνήσεις

Πώς παίρνετε απολαύσεις μέσα από έναν δεσμό και πώς παίρνετε τον χώρο σας; Αυτό που μοιάζει να σας κρατά σε επαφή τώρα είναι οι παλιές καλές αναμνήσεις. Δε μπορεί να πει κάποιος με σιγουριά ότι δεν θα επανέλθουν τα παλιά συναισθήματα, αλλά αυτό σπάνια συμβαίνει ταυτόχρονα και στους δύο.

Χρησιμοποιήστε τον χρόνο ώστε να αποκτήσετε εμπειρίες για να χτίσετε τον αυτοσεβασμό σας έτσι ώστε ότι και να προκύψει στην πορεία της ζωή σας να μην είστε χαμένη.

Δημήτρης Σεφεριάδης
Ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής
Λ. Αλεξάνδρας 209, T.K. 11523 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 2106462030
κιν: 6973537970
email: [email protected]
www.dimseferiadis.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τα πιο ταιριαστά ζευγάρια: Φτιάχτηκαν για να είναι για πάντα μαζί!

Ζευγάρι και γάμος: Οι «παγίδες» που απειλούν τη σχέση

Γιατί τα παντρεμένα ζευγάρια χάνουν την επιθυμία για σεξ;

Σχετικά άρθρα