Μια προσωπική ιστορία: Δεν έχω κάνει ποτέ σχέση στη ζωή μου

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα όπου και σπουδάζω σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο. Τα τελευταία 2 χρόνια με ταλαιπωρεί ψυχικά το θέμα της σχέσης. Δεν έχω κάνει ποτέ σχέση στη ζωή μου και ούτε έχω φιλήσει ποτέ αγόρι.

Δεν έχω φίλους αγόρια, δεν έχω πολλές φίλες και δεν είμαι πολύ ευχαριστημένη με αυτές που έχω. Έχω μια μεγαλύτερη αδερφή η οποία είναι 22 χρόνων. Ούτε και η ίδια έχει κάνει ποτέ σχέση αλλά έχει φιλήσει αγόρι αν και δεν προέκυψε κάτι μετά. Έχει βγει και με άλλα μα τίποτα παραπάνω. Έχει κατεβάσει το Τinder και έχει βγει μέχρι στιγμής με 2 αγόρια από εκεί.

Νιώθω ότι δεν με αγαπούν

Φοβάμαι μην κάνει πιο νωρίς σχέση από εμένα. Οι γονείς είναι 2 κακομαθημένα και ανώριμα μοναχοπαίδια. Δεν παντρεύτηκαν από έρωτα αλλά καθαρά για λόγους κοινωνικής πίεσης. Πλησίαζαν τα 40 και δεν είχαν κάνει σχέση ούτε είχαν παντρεύει ούτε είχαν κάνει παιδιά. Δεν τους λέμε σχεδόν ποτέ τι μάς βαραίνει ψυχικά.

Δεν είχαμε- ούτε έχουμε- ουσιαστική και καλή επικοινωνία μεταξύ μας. Πολλά πράγματα σχετικά με τις ερωτικές σχέσεις δε τα καταλαβαίνουν. Έχω κλάψει πάρα πολλές φορές για το θέμα των σχέσεων. Το χειρότερο συναίσθημα είναι να νιώθεις ότι δεν σε αγαπούν. Και εγώ έτσι αισθάνομαι. Πάντα είχα πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Και ότι ψυχικά δεν αντέχω άλλο

Πιστεύω ότι μια συχνή επίσκεψη σε ψυχολόγο θα μου κάνει καλό. Δεν το έχω πει στους γονείς μου γιατί ο πατέρας θεωρεί πως οι ψυχολόγοι ασπάζονται τις απόψεις των άθεων. Γιατί είναι και ένας θρησκόληπτος άνθρωπος. Το έχω κάνει κρυφά από τους γονείς μου αλλά όχι συχνά. Νιώθω ότι ψυχικά δεν αντέχω άλλο.

Έχω βάλει στο μυαλό να πω στον πατέρα μου ότι θέλω να πάω σε ψυχολόγο για να βοηθήσω τον εαυτό μου αλλά περιμένω εκείνη τη στιγμή που θα με φωνάξει να μιλήσουμε και θα το φέρει η κουβέντα. Αυτή η ευκαιρία δεν έχει έρθει ακόμη. Τι μου λέτε να κάνω; Νιώθω κάποιες άλλες φορές πως δεν θέλω να ζήσω. Δε θέλω να καταντήσω σαν τους γονείς μου.

Στο ερώτημα απαντά η Κλινική Ψυχολόγος Μαρία – Ηλέκτρα Αδραχτά

Φίλη αναγνώστρια.

Ζούμε σε μια εποχή που είμαστε αρκετά απελευθερωμένοι και μπορούμε να αποφασίζουμε εμείς οι ίδιοι για το πότε θα συνάψουμε ερωτικές σχέσεις ή πώς θα χρησιμοποιήσουμε το σώμα μας. Επομένως το ότι δεν έχεις κάνει μέχρι στιγμής σχέση, δεν έχει να κάνει με τίποτα κακό.

Όταν μια γυναίκα δεν έχει ξεκινήσει να έχει σεξουαλική ζωή, σημαίνει πως δεν είναι ακόμη έτοιμη για αυτό.  Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης, ούτε να πιεστείς. Εάν το ήθελες πραγματικά, θα το είχες κάνει. Το σεξ σήμερα βρίσκεται σε ποσότητα πολύ εύκολα.  Οι φίλοι σου και ο περίγυρος σου δεν έχουν δικαίωμα να ασκούν κριτική σχετικά με κάτι τόσο πολύ προσωπικό.

Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, η συμβουλή μου είναι να κλείνεις τα αυτιά σου  γιατί αυτά τα σχόλια έχουν ως μοναδικό στόχο να σε βλάψουν. Όταν βρεθεί το αγόρι που θα σε κάνει να νιώσεις έτοιμη και θα σε ενδιαφέρει πραγματικά δεν θα σε νοιάζει να δείξεις ότι δεν έχεις εμπειρία. Όταν είναι, θα έρθει χαλαρά και φυσικά.

Τι είναι καλύτερο για εσένα;

Η σχέση με τους γονείς σου συμβάλει σε αυτό. Μια συζήτηση μαζί τους θα σε έκανε να νιώσεις πολύ καλύτερα και ίσως σε απενεχοποιούσε στο θέμα σχέσεων. Επίσης η αδερφή σου θα ήταν ένας καλός σύμμαχος και συντροφιά στη ζωή. Πλησίασε την εφόσον έχετε κοινά στοιχεία και γίνετε φίλες. Μπορείς να ξεκινήσεις με μια κουβέντα μαζί της.

Σχετικά με τους γονείς σου, μην στοχεύεις σε μια αλλαγή της στάσης τους. Απλά θα σου έλεγα να κάνεις μια ειλικρινή συζήτηση και να εκφράσεις τι σκέφτεσαι και την ανάγκη σου να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό. Σε κάθε περίπτωση όμως, είσαι ενήλικη οπότε μπορείς να κρίνεις τι είναι καλύτερο για εσένα και να πράξεις αναλόγως. Μην το αμελείς.

Μαρία – Ηλέκτρα Αδραχτά
Κλινική Ψυχολόγος
[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Προσπάθησέ το! Οι 2 λύσεις αν η σχέση σου περνά κρίση

Η επόμενη σχέση μετά από τον χωρισμό: Πόσο εύκολο είναι;

Σχέση από απόσταση: Τι γίνεται όταν ο ένας από τους δύο πρέπει να εγκαταλείψει τον τρόπο ζωής του;

Σχετικά άρθρα