Οι ειδικοί απαντούν: Υπάρχει φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών;

Ένα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο, είναι το αν οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να έχουν και φιλική σχέση μεταξύ τους πέρα από ερωτική.

Σύμφωνα με το psychologytoday, πολλοί είναι οι ειδικοί που αναφέρουν απορίες τόσο ενηλίκων για τις δικές τους σχέσεις όσο και γονιών για τις φιλίες των παιδιών τους οι οποίες είναι σχετικές με το παραπάνω ερώτημα. «Η κόρη μου έχει έναν κολλητό και περνούν τέλεια μαζί αλλά έχω παρατηρήσει πως άλλα κορίτσια στην ηλικία της, έχουν του ίδιου φύλου κολλητές. Πρέπει να ανησυχώ;».

Ή «η κοπέλα μου ξέρει πως έχω μια κολλητή και πως εκείνη ήταν πάντα εκεί για εμένα. Δεν φαίνεται όμως, να δέχεται ότι μπορεί να υπάρξει φιλία μεταξύ μας και πιστεύει πως έχει γίνει κάτι στο παρελθόν ή θα γίνει σύντομα. Αλλά εγώ την αγαπώ ως φίλη. Πώς να πείσω την κοπέλα μου να καταλάβει αυτό που της εξηγώ;».

Κάνουν φίλους του ίδιου φύλου γιατί έτσι μας μεγαλώνουν;

Μπορεί να υπάρξει λοιπόν, φιλία ανάμεσα στα αντίθετα φύλα; Και η απάντηση των ειδικών, είναι θετική, εξηγώντας πως όλα ξεκινούν από την παιδική μας ηλικία. Αναγνωρίζουν πως είναι συνηθισμένο βέβαια, τα αγόρια να παίζουν με αγόρια και κορίτσια να παίζουν με κορίτσια.

Χώρες στις οποίες παρατηρείται έντονα το φαινόμενο αυτό είναι οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Κένυα, το Μεξικό και οι Φιλιππίνες. Ένας λόγος που γίνεται αυτός ο διαχωρισμός είναι πως έχουν άλλα ενδιαφέροντα. Για παράδειγμα, τα αγόρια παίζουν ποδόσφαιρο ενώ τα κορίτσια λένε ιστορίες και γελούν στα διαλείμματα στο σχολείο.

Το γεγονός όμως, ότι παίζουν ξεχωριστά, διατηρεί και αυξάνει τις διαφορές μεταξύ τους. Αυτές οι διαφορές ενισχύονται και από τους ρόλους που μαθαίνουν να έχουν τα δύο φύλα μέσα στην κοινωνία. Όμως, όλα αυτά αλλάζουν όταν τα παιδιά μπαίνουν στην εφηβεία.

Εκεί, σύμφωνα με τους ψυχολόγους στο psychologytoday, οι πληροφορίες που δέχονται είναι πολύ περισσότερες από αυτές που δέχονται όσο είναι παιδιά και ξεκινούν οι ίδιοι να δοκιμάζουν πράγματα για να σχηματίσουν μια γνώμη. Βασικό στοιχείο της εφηβείας είναι η ανακάλυψη ότι έλκεσαι ερωτικά από άλλα άτομα, ενώ μερικούς τους θες αποκλειστικά για φίλους.

Μπορεί η σχέση με το αντίθετο φύλο να μην είναι ερωτική

Δηλαδή, αγόρια και κορίτσια δεν μένουν στον… κανόνα «κορίτσια με κορίτσια και αγόρια με αγόρια αλλά αναμειγνύονται μεταξύ τους». Επίσης, η φιλία ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες παρατηρείται πως συμβαίνει- κυρίως- έξω από το πλαίσιο του σχολείου.

Πλέον, τα άτομα, όσο μεγαλώνουν, βάζουν τους άλλους σε κατηγορίες στο μυαλό τους. Δεν είναι ΌΛΟΙ φίλοι τους. Άλλους τους βλέπουν σαν γνωστούς, άλλους σαν φίλους, άλλους σαν αδέρφια και άλλους σαν ενδεχόμενους συντρόφους. Έτσι, αν και το μεγαλύτερο ποσοστό μιλά για φιλίες με το ίδιο φύλο, υπάρχει ένα σημαντικό μέρος ανθρώπων που βρίσκει τη φιλία με το αντίθετο φύλο συναρπαστική και καθόλου ερωτική.

Και αυτές οι σχέσεις είναι το ίδιο υγιείς με όλες τις άλλες, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να ανησυχούν ούτε οι γονείς για τα παιδιά τους ούτε οι σύντροφοι για τα ταίρια τους. Εξάλλου, εφόσον περιλαμβάνεις τον κολλητό ή την κολλητή σε δραστηριότητες με το ταίρι, δεν έχει κανένα λόγο να ζηλεύει και να αισθάνεται ανασφάλεια…!

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Φιλία με πρώην: Μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο; Είναι σωστό;

Τοξική φιλία: Έγινα καταπιεστική και με απομάκρυνε. Πώς να την κερδίσω ξανά;

Σχετικά άρθρα