Αρχική / Ψυχολογία / Teens / Το ήξερες πως η παχυσαρκία στους εφήβους μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο;
Το-ήξερες-πως-η-παχυσαρκία-στους-εφήβους-μπορεί-να-προκαλέσει-βλάβη-στον-εγκέφαλο;

Το ήξερες πως η παχυσαρκία στους εφήβους μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο;

Τι έδειξαν οι έρευνες;

Σύμφωνα με έρευνες, βρέθηκε πως η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα την βλάβη του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, η βλάβη που μπορεί να επέλθει στον εγκέφαλο, μπορεί να επηρεάσει την ορμόνη που σηματοδοτεί τον κορεσμό και το πότε πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε. Ακόμα, οι αλλαγές του εγκεφάλου που βρέθηκαν σε παχύσαρκους εφήβους σχετίζονται με σημαντικές περιοχές που είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο των συναισθημάτων και των γνωστικών λειτουργιών.

Η έρευνα είχε συνολικό δείγμα 120 άτομα, από τα οποία τα 59 ήταν παχύσαρκοι έφηβοι και τα 61 υγιής έφηβοι. Η έρευνα εξέταζε την συσχέτιση της παχυσαρκίας, με την φλεγμονή του εγκεφάλου. Στους παχύσαρκους εφήβους, βρέθηκαν φλεγμονώδεις παράγοντες και συγκεκριμένα η λεπτίνη, η οποία είναι μια ουσία που παράγεται από τα λιπώδη κύτταρα και σκοπό έχει τη ρύθμιση του λίπους και της ενέργειας. Σε αυτά τα άτομα βρέθηκε πως ο εγκέφαλος τους δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σωστά απέναντι στην λεπτίνη και έτσι παρότι έπαιρνε το σήμα του κορεσμού, συνέχιζε και έτρωγε.

Τέλος τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής είναι πολύ πρώιμα και σίγουρα χρειάζεται παραπάνω δείγμα και εξέταση, ωστόσο πιστεύεται πως μέσω αυτής της έρευνας θα αλλάξει ο τρόπος προσέγγισης για την παχυσαρκία και θα γίνε γνωστός ο λόγος της αύξησης της στους εφήβους τα τελευταία χρόνια.

[bg_collapse view=”link” color=”#000000" icon=”eye” expand_text=”Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές” collapse_text=”Απόκρυψη” ]

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.

Oι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές-ενημερωτικές και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και την ενδεχόμενη θεραπευτική αγωγή. Αν παρατηρήσεις κάτι επείγον επικοινώνησε με το 166 ή κάλεσε άμεσα το γιατρό σου

[/bg_collapse]

 

Article Image cover from http://www.depositphotos.com

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X
[contact-form-7 id="192177" title="Popup"]