Αυτοί είναι οι 4 Έλληνες που μπήκαν στην λίστα των Forbes κάτω των 30 ετών

Γιάννης Ασσαέλ

Ο 29χρονος Γιάννης Ασσαέλ μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Το 2008 αποφοίτησε από το Κολλέγιο Ανατόλια. Ενώ το 2013  αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου σπούδασε Εφαρμοσμένη Πληροφορική.

3 χρόνια αργότερα πήρε πλήρης υποτροφία για το University of Oxford, όπου έκανε MSc in Computer Science. Τότε ήταν που διακρήθηκε με το Tony Hoare Prize για την καλύτερη επίδοση στο έτος του και για MRes in Machine Learning στο Imperial College London.

Μέσα στο πρώτο έτος των σπουδών του, μετά από μια σειρά από ακαδημαϊκές αναγνωρίσεις και επιχειρηματικές επιτυχίες, ξεκίνησε ως ερευνητής στην Google DeepMind.

Ηέρευνά του εστιάζει σε καινοτομίες με θετική κοινωνική απήχηση όπως την οπτικοακουστική αναγνώριση φωνής, τη σύνθεση φωνής για ασθενείς με ALS και τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης.

«Η επίλυση προβλημάτων με θετική κοινωνική απήχηση ήταν κάτι που με ενθουσίαζε από παιδί. Μεγάλο ρόλο έπαιξε η οικογένεια μου και ήταν αυτό που με ώθησε προς την επιστήμη της πληροφορικής».

«Άρχισα να διαβάζω για τον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης και πιο συγκεκριμένα της μηχανικής μάθησης, κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού μου στην Οξφόρδη. Με συνεπήρε από την πρώτη στιγμή καθώς με τα ερευνητικά εργαλεία που μας προσφέρει, κάποιος μπορεί να σχεδιάσει “λύσεις” για ακόμα μεγαλύτερα θέματα με θετική απήχηση στην κοινωνία».

O Γιάννης Ασσαέλ είναι συν-εφευρέτης σε τέσσερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αφορούν καινοτόμους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να σχεδιάσει μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης για επεξεργασία ή πρόβλεψη οπτικοακουστικών σημάτων (βίντεο, ήχος). Επίσης μαζί με άλλους Βρετανούς επιστήμονες ανέπτυξε ένα μοντέλο ανάγνωσης χειλιών, το LipNet, ένα μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης βασισμένο σε νευρωνικά δίκτυα που για πρώτη φορά έλυσε το πρόβλημα της χειλεανάγνωσης σε επίπεδο προτάσεων.

«Εμπνευστήκαμε από την ανθρώπινη επικοινωνία όπου σε περιβάλλοντα αυξημένου θορύβου οι κινήσεις των χειλιών της/του συνομιλητή μας βοηθούν να επεξεργαστούμε το ηχητικό σήμα και να κρατήσουμε τις κατάλληλες λέξεις. Έτσι το μοντέλο μας δέχεται ως είσοδο ένα βίντεο με το στόμα μιας ομιλήτριας και αποτυπώνει το ανάλογο κείμενο.

Η εν λόγω καινοτομία έχει εφαρμογές σε οποιαδήποτε συσκευή κάνει χρήση αναγνώρισης φωνής καθώς λειτουργεί συμπληρωματικά βελτιώνοντας την συνολική απόδοση, και σε ιατρικές εφαρμογές, βοηθώντας ασθενείς με τραχειοστομία να επικοινωνήσουν με τους γιατρούς και τα αγαπημένα τους πρόσωπα».

«Μια μέρα στην Οξφόρδη κατά την διάρκεια του διδακτορικού μου, μια φίλη μου ιστορικός, μου περιέγραφε τα προβλήματα του κλάδου της. Ένα από αυτά ήταν και το πρόβλημα της αποκατάστασης κειμένων. Τα κείμενα, και οι επιγραφές, αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές πηγές που ένας Ιστορικός μπορεί να αντλήσει γνώση για το παρελθόν. Παρόλα αυτά, τα περισσότερα από αυτά έχουν υποστεί μεγάλες φθορές με την πάροδο των χρόνων και σημαντικό κομμάτι της δουλειάς τους είναι να “μαντέψουν” το χαμένο κείμενο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μας η ιδέα του να χρησιμοποιήσουμε ένα μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης για να μπορέσουμε να συλλέξουμε γνώση από περισσότερες από 100.000 επιγραφές και να τη χρησιμοποιήσουμε ως ένα εργαλείο που προσφέρει προτάσεις στους σύγχρονους ιστορικούς. Έτσι γεννήθηκε η Πυθία, ένα από τα πρώτα μοντέλα νευρωνικών δικτύων για τον κλάδο των ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών»

Γιώργος Καλλίγερος

Ο Γιώργος Καλλίγερος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε Μηχ. Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ και ξεκίνησε την καριέρα του στη Μ. Βρετανία ως Engine Design Engineer στην Bentley Motors. Αργότερα βρέθηκε στην Tesla και εργάστηκε στην Αμερική ως Design Engineer, πριν επιστρέψει στην Μ. Βρετανία και ιδρύσει την Pushme.

Η ιδέα ήταν απλή: θα χρησιμοποιήσουμε τις χιλιάδες υπάρχουσες πρίζες μέσα σε μαγαζιά στο κέντρο της πόλης για να προσφέρουμε άμεση επαναφόρτιση στα οχήματα μέσω εναλλαγής μπαταριών. Ένα διανεμημένο δίκτυο σταθμών επαναφόρτισης μπαταριών θα επιτρέπει στους ίδιους τους χρήστες των σκούτερ να μπορούν να εναλλάσσουν μπαταρίες, χρησιμοποιώντας την υπηρεσία χωρίς κόστος ως αντάλλαγμα.

Η τεχνολογία της Pushme επέτρεψε στις εταιρείες σκούτερ να σώσουν το 70% του κόστους επαναφόρτισης και έτσι η startup προσέλκυσε επενδύσεις 1,5 εκατ. δολ. από τους Velocity Partners και SOSV, όπως και από διάφορους επιφανείς angels investors για το λανσάρισμα του προϊόντος. Τον Γενάρη του 2020, η Pushme εξαγοράστηκε από τη γερμανική TIER Mobility, τη μεγαλύτερη εταιρεία μικρομεταφορών στην Ευρώπη, επιτυγχάνοντας έτσι την πρώτη εξαγορά εταιρείας στην οποία έχει επενδύσει κάποιο από τα εγχώρια fund του Equifund.

Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου

Η Κωσταντίνα Θεοφανοπούλου, γεννήθηκε στην Τρίπολη και σπούδασε στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα, στο Εθνικό Καποδηστρτιακό Πανεπιστήμιο, στον τομέα της Γλωσσολογίας.

Ύστερα, έκανε το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, στον τομέα της Γνωσιακής Επιστήμης. Στην Ισπανία έμεινε για 6 χρόνια και στη συνέχεια μετακόμισε στην Αμερική, όπου κάνει μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Rockefeller.

Τα πεδία της έρευνας, είναι η Νευροβιολογία της γλώσσας, αλλά και η Εξελικτική Γενετική.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε “Ειδικεύομαι στη νευροβιολογία της γλώσσας και στη γενομική. Ο πρώτος τομέας αφορά το μεγάλο βιολογικό ερώτημα της ανάπτυξης και εξέλιξης του ανθρώπινου λόγου, αλλά και των φωνητικών συστημάτων επικοινωνίας άλλων ειδών, όπως είναι τα πτηνά. Προσεγγίζουμε αυτά τα ερωτήματα μελετώντας τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τη φωνητική παραγωγή, πολλά από τα οποία παρατηρούμε ότι περιέχουν μεταλλάξεις σε άτομα με προβλήματα λόγου.

Ως προς τη γενομική, συμμετέχω ενεργά στην παγκόσμια πρωτοβουλία αλληλούχησης του DNA όλων των σπονδυλωτών του κόσμου, αλλά και στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή προσπάθεια που αφορά την αλληλούχηση τόσο των φυτών όσο και των ζώων. Μαζί με την ταλαντούχα συνάδελφο Δρ. Τερέζα Μανουσάκη είμαστε υπεύθυνες για την οργάνωση της ελληνικής προσπάθειας. Συγκεκριμένα στη γενομική, ειδικεύομαι στη μελέτη της εξέλιξης των γονιδίων και ηγούμαι ενός projectπου αποσκοπεί σε μια καθολική ονομασία των γονιδίων, ανεξάρτητα από το είδος στο οποίο βρίσκονται.”

Μαριάννα Καψετάκη

Η 29χρονη Μαριάννα Καψετάκη, γεννήθηκε το 1991 στο Ηράκλειο της Κρήτης, έχει μια δίδυμη αδερφή τη Στεφανία, όπου είναι βιολόγος.

Η ίδια είναι ιατρός και μάλιστα αριστούχος. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στην Performing Arts Medicine στο University College London όπου και πήρε το Βραβείο Καλύτερης Μεταπτυχιακής Διατριβής.

H Μ. Καψετάκη πραγματοποιεί μία από τις μεγαλύτερες μελέτες σχετικά με τη χωροταξική μνήμη σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο.

Εκτός από ιατρός και ερευνήτρια, είναι και καταξιωμένη κλασική πιανίστρια, αφού έχει κερδίσει πολλά πρώτα βραβεία σε διαγωνισμούς τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Ποιοι είναι οι 5 Έλληνες που κρύβονται πίσω από τα εμβόλια του κορωνοϊού;

 

Σχετικά άρθρα