Κοιλιακό φούσκωμα: Πιθανά αίτια και δραστικοί τρόποι αντιμετώπισης

Το φούσκωμα στην κοιλιακή περιοχή είναι ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο, το οποίο ταλανίζει την πλειονότητα των ανθρώπων ανεξάρτητα από την ηλικία, την διατροφή ή την γενικότερη κατάσταση της υγείας τους.

Μήπως συγκαταλέγεστε και εσείς σε εκείνους που αντιμετωπίζουν αυτό ενοχλητικό πρόβλημα; Εάν η απάντηση στο προαναφερθέν ερώτημα είναι καταφατική, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε τα αίτια, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης, με τη συμβολή των οποίων θα μπορέσετε να καταπολεμήσετε το συγκεκριμένο πρόβλημα μια για πάντα.

Τι είναι το φούσκωμα;

Πρόκειται για την κατάσταση κατά την οποία αισθάνεστε έντονο σφίξιμο στην κοιλιακή χώρα, ενώ εμφανισιακά φαίνεστε πρησμένοι στην συγκεκριμένη περιοχή. Συνήθως προκαλείται, εξαιτίας ορισμένων διαταραχών στην κίνηση των μυών του πεπτικού συστήματος, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και πόνο. Παράλληλα, αξίζει να γνωρίζετε πως περίπου το 30% των ανθρώπων έρχονται αντιμέτωποι με το φούσκωμα σε καθημερινή βάση, ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν δυσανεξίες.

Πιθανά αίτια

Ένα κοινό και αρκετά συχνό αίτιο είναι η δυσκοιλιότητα. Εάν γνωρίζετε πως αντιμετωπίζετε το συγκεκριμένο πρόβλημα μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν Διατροφολόγο, ώστε να ενημερωθείτε κατάλληλα και να αντιμετωπίσετε το δεδομένο ζήτημα. Ακόμη, εάν είστε εξαιρετικά ευαίσθητοι στο έντερο, τότε ενδέχεται να αισθανθείτε έντονο πόνο και κράμπες στην κοιλιά.

Ακόμη, αν έχετε υποβληθεί σε κάποια χειρουργική επέμβαση, τότε είναι πολύ πιθανό να έρθετε αντιμέτωποι με το φούσκωμα, οπότε αυτό δεν χρειάζεται να σας προβληματίσει. Αξίζει να σημειωθεί, πως ενδέχεται να ταλανίζεστε από γαστροπάρεση. Πρόκειται για μια κατάσταση, κατά την οποία προκαλείται καθυστερημένη εκκένωση του στομάχου, η οποία μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, ναυτία και απόφραξη της εντερικής κοιλότητας. Περισσότερο ευάλωτες σε αυτήν είναι οι γυναίκες, όπως και τα άτομα που έχουν προβλήματα με τον διαβήτη.

Τέλος, διάφορα γυναικολογικά προβλήματα, όπως εκείνα που σχετίζονται με τις ωοθήκες ή την μήτρα ενδέχεται να προκαλέσουν φούσκωμα. Για αυτόν τον λόγο, βεβαιωθείτε πως δεν παραλείπετε ποτέ την ετήσια πυελική σας εξέταση.

Προτεινόμενοι τρόποι αντιμετώπισης και πρόληψης

  • Βεβαιωθείτε πως δεν έχετε αλλεργία ή δυσανεξία σε κάποιο συστατικό, όπως στην γλουτένη ή στην λακτόζη.
  • Προβείτε σε τροποποιήσεις στην διατροφή που ακολουθείτε, πάντοτε υπό την καθοδήγηση ενός ειδικού. Αξίζει να λάβετε υπόψη το συμπέρασμα που εξήχθη από πρόσφατη επιστημονική έρευνα, η οποία κατέδειξε πως μια δίαιτα χαμηλή σε ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, πολυόλες και μονοσακχαρίτες μπορεί να μειώσει τα δεδομένα συμπτώματα. Πρόκειται για υδατάνθρακες που απορροφώνται ελάχιστα από το λεπτό έντερο,
  • Επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν η κατάσταση αυτή έχει γίνει πλέον καθημερινή συνήθεια.
  • Αποφύγετε συγκεκριμένες ενέργειες: Προσπαθήστε να μην πίνετε νερό με καλαμάκι, μην μασάτε τσίχλα συνεχώς και αποφύγετε τα αναψυκτικά και τα σκληρά ζαχαρωτά. Με αυτόν τον τρόπο, θα μειώσετε την πρόσληψη αέρα, μέσω του στόματος. Συνεπώς, θα μπορέσετε να μειώσετε και να αντιμετωπίσετε το φούσκωμα.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων εκείνων των τροφίμων που προκαλούν φούσκωμα (πχ γαλακτοκομικά, συγκεκριμένα λαχανικά και φρούτα, όπως μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, καρότα, δαμάσκηνα και βερίκοκα και προϊόντα ολικής άλεσης)

Συμπερασματικά, το κοιλιακό φούσκωμα δεν είναι κάτι που χρειάζεται να σας απασχολεί. Ωστόσο, εάν το δεδομένο πρόβλημα σας ταλανίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, ώστε να καταφέρετε να το αντιμετωπίσετε άμεσα και αποτελεσματικά.

Διάβασε σχετικά άρθρα

Θες να απαλλαχτείς από το φούσκωμα στο στομάχι; Αυτά είναι τα 5 σημεία πίεσης του βελονισμού που θα σε βοηθήσουν

7 συνήθειες που προκαλούν πρήξιμο και «φούσκωμα» στην κοιλιά!

9 διατροφικά λάθη που προκαλούν καούρα στο στομάχι

Φρούτα και λαχανικά: Μπορούν να σου προκαλέσουν «φούσκωμα»;

Πηγές

https://www.webmd.com/digestive-disorders/features/bloated-bloating

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/bloating-causes-and-prevention-tips

https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-ways-to-reduce-bloating#TOC_TITLE_HDR_7

https://en.wikipedia.org/wiki/FODMAP

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα