Φρούτα και λαχανικά: Μπορούν να σου προκαλέσουν «φούσκωμα»;

Γενικότερα, τα φρούτα και τα λαχανικά θεωρούνται κομμάτια μιας καθημερινής υγιεινής διατροφής με πολλά οφέλη για την υγεία σου. Κι όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σε θέση να σου προκαλέσουν πρόβλημα στο έντερο και να σου δημιουργήσουν το λεγόμενο «πρήξιμο» ή «φούσκωμα».

Ας δούμε, όμως, πότε μπορεί να συμβεί αυτό.

Πολλά αποξηραμένα φρούτα

Δαμάσκηνα, σύκα, σταφίδες κλπ. Τα αποξηραμένα αυτά φρούτα έχουν την ιδιαιτερότητα να περιέχουν πολλές αδιάλυτες φυτικές ίνες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ερεθίζουν το έντερο με συνέπεια να έχεις και αέρια.

Περιέχουν φρουκτόζη

Στα βιομηχανικά προϊόντα υπάρχει σχετικά μεγάλη ποσότητα φρουκτόζης, όπως για παράδειγμα στους χυμούς και τις μαρμελάδες φρούτων. Όμως και στα φυσικά φρούτα υπάρχει η φρουκτόζη, ένα φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης. Εφόσον καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες τότε η φρουκτόζη προκαλεί ερεθισμό και φούσκωμα στο έντερο.

Τα τρως με τη φλούδα

Γενικά είναι καλό να αποφεύγεις να τρως τα φρούτα και τα λαχανικά με τη φλούδα, καθώς αυτή είναι δύσκολη στο να τη χωνέψεις, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Το ίδιο ισχύει και για τα σπόρια που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία επίσης είναι καλό να αφαιρείς μιας και μπορούν, επίσης, να σου ερεθίσουν το έντερο.

Φρούτα για επιδόρπιο

Όταν μετά το γεύμα τρως φρούτα για επιδόρπιο, παίρνει πολύ περισσότερη ώρα αυτά να τα χωνέψεις μέσω της διαδικασίας της πέψης. Εάν έχεις παρατηρήσει ότι «φουσκώνεις» όταν τρως κάποιο φρούτο, τότε καλό θα είναι να περιμένεις περίπου μισή με μια ώρα μετά το γεύμα σου, εάν θέλεις να φας φρούτο για επιδόρπιο.

Όχι στα ωμά λαχανικά

Γενικά, τα ωμά λαχανικά είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Όμως, πολύ συχνά είναι ιδιαίτερα «βαριά» για το στομάχι με αποτέλεσμα να δημιουργούν ερεθισμό στο έντερο. Εάν κι εφόσον έχεις ευαισθησία στα ωμά λαχανικά, τότε καλό θα είναι πριν τα φας να τα μαγειρεύεις καλά, ώστε να τα χωνεύεις και πιο εύκολα.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Σχετικά άρθρα