Στιφάδο με αρνί που περίσσεψε από το Πασχαλινό τραπέζι

Υλικά

  • Το αρνί που σας έχει περισσέψει
  • 1 μεγάλο καρότο
  • 2 μπαστούνια σέλινου
  • 2 καφέ κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 12 Μαύρες ελιές
  • 3 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
  • 1 ντομάτα
  • 4 κλαδάκια θυμάρι (ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο)
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3 μεσαίες πατάτες
  • 1 πορτοκάλι
  • 1 φλιτζάνι κατεψυγμένο αρακά
  • Αλατοπίπερο
  • Ψωμί για φρυγάνισμα
  • (Προαιρετικό ψιλοκομμένο μαϊντανό ή φύλλα σέλινου)

Παρασκευή

Βήμα 1 Ξεφλουδίστε και κόψτε σε κύβους τα καρότα και το σέλινο, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2 Καθαρίστε το κρέας απο τυχόν λίπη και νεύρα κζι κόψτε το σε μεγάλα κομμάτια. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και αλεύρι. (Εάν το αρνί σας έχει περισσέψει από χθες δεν κάνετε αυτό το βήμα, εκτός εάν θέλετε να συμπληρώσετε την μερίδα).

Βήμα 3 Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία, προσθέστε ελαιόλαδο, αρκετό για να καλύψετε το κάτω μέρος. Μόλις το λάδι είναι πολύ ζεστό αλλά δεν καπνίζει, σοτάρουμε τα αρνί. Το αρνί πρέπει να είναι καραμελωμένο.

Βήμα 4 Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέστε περισσότερο ελαιόλαδο και καραμελώστε το κομμένο κρεμμύδι μαζί με το αποξηραμένο θυμάρι. Θα πρέπει να είναι ωραία και καφέ, στη συνέχεια σβήνετε με ολόκληρο το μπουκάλι κόκκινο κρασί.

Βήμα 5 Προσθέστε τα καρότα σε κύβους, το σέλινο, το σκόρδο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το χυμό, επιστρέψτε το μαγειρεμένο αρνί, προσθέστε τις  ντομάτες, το μέλι, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέστε ένα φλιτζάνι νερό, φύλλα δάφνης, καλύψτε και μαγειρέψτε για 40 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά. Ανακατέψτε μερικές φορές, ώστε να μην πιάσει στο κάτω μέρος.

Βήμα 6 Ενώ μαγειρεύετε, ξεφλουδίστε και κόψτε σε κύβους τις πατάτες. Μετά από 40 λεπτά, προσθέστε τις πατάτες και τις μαύρες ελιές. Συνεχίστε το μαγείρεμα για 50 ακόμη λεπτά. 10 λεπτά πριν από το τέλος, προσθέστε τον αρακά.

Βήμα 7 Απενεργοποιήστε τη θερμότητα, αφήστε το φαγητό να ξεκουραστεί για 20 λεπτά πριν το σερβίρετε. Ενώ ξεκουράζεται, προαιρετικά, κόψτε μερικά φύλλα μαϊντανού ή σέλινου και πασπαλίστε πάνω από το τελικό πιάτο.

Βήμα 8 Σερβίρετε με φρυγανισμένο ψωμί, τρίψτε λίγο σκόρδο για επιπλέον γεύση και απολαύστε!

Δείτε ολόκληρη τη συνταγή εδώ

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Αρνί κότσι στην κατσαρόλα

Αρνί με μαραθόριζες

Αρνί στη γάστρα, μελωμένο και μυρωδάτο, με χοντρό μακαρόνι

Σχετικά άρθρα