Αλέξανδρος Τσιλφίδης και Γιάννης Κοκκίνηَς: Η ελληνική start up που εξαγοράστηκε από τον κολοσσό του Zuckerberg για 100 εκατομμύρια

Η ελληνική startup εταιρεία «Accusonus» των Αλέξανδρου Τσιλφίδη και Γιάννη Κοκκίνη για την παραγωγή ηλεκτρονικής μουσικής, εξαγοράστηκε τελικά από τον κολοσσό του Zuckerberg «Facebook» για 100 εκατομμύρια. Κύριοι μέτοχοι της εταιρείας εκτός από τους ιδρυτές της είναι ο Μιχάλης Τζάννες και ο Μάρκος Βερέμης.

Τα προϊόντα της εταιρείας η οποία ιδρύθηκε το 2013 έχουν γίνει διάσημα τόσο στην Αμερική όσο και παγκοσμίως με πολλούς βραβευμένος με Grammy παραγωγούς να την χρησιμοποιούν στην μουσική τους. Τα ονόματα δεν των παραγωγών είναι τεράστια και έχουν συνεργαστεί με μεγάλους σταρ της μουσικής βιομηχανίας όπως ο Bob Dylan, ο Lou Reed και η Shakira.

Οι ιδρυτές της

Ο Αλέξανδρος Τσιλφίδης (διευθύνων σύμβουλος) και ο Ηλίας Κοκκίνης (CTO) ίδρυσαν την εταιρεία το 2013 στην Πάτρα αφού και οι δύο λάτρευαν την μουσική και την τεχνολογία που σχετίζεται με αυτή. Ο Ηλίας ήταν ντράμερ σε τοπικά συγκροτήματα heavy metal και παράλληλα εργαζόταν ως ηχολήπτης. Ο Αλέξανδρος ή Άλεξ ήταν ηλεκτρονικός μουσικός και συνέθετε soundtrack για θεατρικά έργα και ταινίες.

Μετά την απόκτηση των πτυχίων τους ως Μηχανικοί υπολογιστών συνέχισαν το διδακτορικό τους στην Επεξεργασία Ηχητικού Σήματος και εργάστηκαν ως ερευνητές ήχου στο ίδιο ακαδημαϊκό εργαστήριο. Ο πρόεδρος της εταιρείας Μιχαήλ Τζάννες προσχώρησε στο δυναμικό της «Accusonus» ως επενδυτής. Λίγους μήνες αργότερα άνοιξαν τα γραφεία της στην Αμερική.

Η «Accusonus» είναι μία ελληνική startup εταιρεία που αναπτύσσει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που επεξεργάζονται ήχο και βίντεο. Ιδρύθηκε στην Πάτρα το 2013 και διατηρεί γραφεία εκεί στην Αθήνα, αλλά έδρα της είναι η Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Είναι προσιτή σε επαγγελματίες αλλά και απλούς χρήστες οι οποίοι χρησιμοποιώντας τους αλγόριθμους τις μπορούν να επιδιορθώνουν τον ήχο στα βίντεό τους κάνοντας τα να μοιάζουν πως έχουν γυριστεί σε επαγγελματικό studio.

Απασχολεί περίπου 50 άτομα και μέχρι πρόσφατα κατάφερε να εξασφαλίσει 3,9 εκατομμύρια δολάρια αφού γνωστοποίησε ότι το 19 κατάφερε να κερδίσει επένδυση ύψους 3,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει καταφέρει να κλείσει 14 συμφωνίες χωρίς να υπολογίζονται τα funds.

Το προφίλ της εταιρείας

Οι σύμβουλοι της «Facebook» συζητούσαν ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο με την ελληνική κυβέρνηση για ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στην Ελλάδα μετά την εξαγορά της «Accusonus». Αυτό τώρα δρομολογείται αφού η αγορά έγινε.

Περίπου 9 χρόνια μετά την ίδρυσή της έχει καταφέρει να γίνει μία από τις καλύτερες εφαρμογές παραγωγής ήχου στον κόσμο. Πέραν των βασικών μετόχων της είναι το fund PJ Tech Catalyst της Τράπεζας Πειραιώς και έχει το 7% των μετοχών, το οποίο θα μεταβιβαστεί στην «Meta». Από την αρχή της σταδιοδρομίας της ως εταιρεία ειδικεύτηκε στην τεχνολογία επεξεργασία ψηφιακού ήχου. Δημιουργούσε, δηλαδή, προϊόντα και εφαρμογές για επαγγελματίες και καταναλωτές που θέλουν να ασχοληθούν με την παραγωγή μουσικής, ήχων και video.

Προϊόν ήταν το drumatom που βοηθά τους χρήστες να βελτιώνουν τον ήχων ηχογραφήσεων τυμπάνων. Ωστόσο, το πιο διάσημο πρόγραμμά της είναι το Regroover που σχεδιάστηκε για παραγωγούς ηλεκτρονικής μουσικής αλλά και DJs. Επιτρέπει στους μουσικούς να ξεκινήσουν από έναν βασικό ήχο και να κατασκευάσουν ένα νέο κομμάτι με πολλές μουσικές παραλλαγές. Αυτό το λογισμικό έχει χρησιμοποιηθεί και από τους παραγωγούς του Bod Dylan, Aerosmith, Dream Theatre και Sepultura.

Οι εφαρμογές της για επιδιόρθωση ηχογραφήσεων φωνής ανήκουν στα γρηγορότερα αναπτυσσόμενα προϊόντα της. Ο όμιλος του Zuckerberg αισιοδοξεί να εξελίξει αυτές τις εφαρμογές, αλλά και να αναπτύξει νέες βασισμένες πάντα στην ιδεολογία και τις γνώσεις των ανθρώπων της.

Σχετικά άρθρα