Με κλείσιμο απειλείται το “Χαμόγελο του Παιδιού” εξαιτίας υπουργικής απόφασης

Από την Δευτέρα 16 Μαΐου σάλος έχει ξεσπάσει με την καταγγελία του προέδρου του “Χαμόγελου του Παιδιού” κυρίου Κώστα Γιαννόπουλου πως η νέα υπουργική απόφαση για τις δομές ιδιωτικής προστασίας των παιδιών. Πιο συγκεκριμένα σε συνέντευξη Τύπου ο κύριος Γιαννόπουλος αποκάλυψε πως η νέα νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ οδηγεί στο κλείσιμο τρεις από τις 11 δομές του “χαμόγελου”, ενώ άγνωστο παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με τις υπόλοιπες. Καυτηρίασε δε, το γεγονός ότι τα δημόσια και εκκλησιαστικά ιδρύματα θα αποκλείονται από τον νόμο.

Από την πλευρά της η Υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου απάντησε πως στην νέα νομοθεσία η κυβέρνηση θα εντάξει και τα δημόσια και άλλα ιδρύματα προστασία παιδιών. Η κυβέρνηση επιθυμεί να συμμορφωθεί νομικά με την ευρωπαϊκή επιταγή για αποϊδρυματοποίηση ώστε να μην εγκλωβίζονται τα παιδιά σε ιδρύματα αλλά να εντάσσονται κατευθείαν σε προγράμματα υιοθεσίας ή αναδοχής.

Τι σημαίνει πραγματικά η νέα νομοθεσία;

Πράγματι στην Ελλάδα οι δομές προστασίας ανηλίκων ήταν οι μόνες κοινωνικές δομές, που δεν υπόκεινται σε νομοθετικό πλαίσιο, γι’ αυτό και έχουν υπάρξει δύο καταγγελτικές εκθέσεις από τον Συνήγορο του Πολίτη. Αυτό νομικό κενό ήρθε να κλείσει η υπουργική απόφαση με τον νόμο 4921/2022 και για πρώτη φορά, τίθενται συγκεκριμένοι κανόνες για την ίδρυση αλλά και την λειτουργία των δομών φιλοξενίας παιδιών.

Οι κανόνες αυτοί καθορίζουν μια σειρά από όρους που αφορούν την στελέχωση και το προσωπικό των δομών και τις προϋποθέσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων για να θεωρηθούν κατάλληλες. Επομένως, σύμφωνα με τον νέο νόμο κάθε Μονάδα Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας υποχρεούται να διαθέτει έναν κοινωνικό επιμελητή ανά 15 νήπια και έναν παιδίατρο όλη την διάρκεια του 24ωρου. Επίσης, στην νομοθεσία που κατέτεθει καθορίζονται και οι κτιριακές προδιαγραφές ποε σχετ[ιζονται με τον σωστό φωτισμό και αερισμό των εσωτερικών χώρων, τουλάχιστον μία τραπεζαρία, κάγκελα στις σκάλες, χώρος μελέτης απομονωμένο από θορύβους και χώρο ανάρρωσης.

Εδώ και τρία χρόνια το Χαμόγελο του Παιδιού επιθυμούσε τη θέσπιση ενός νόμου αλλά τώρα δεν παίρνει την μορφή που επιθυμούσε. Το βασικότερο είναι πως η νέα υπουργική απόφαση εστιάζει πάρα πολύ στις κτιριακές προϋποθέσεις και όχι στη στελέχωση και τον πραγματικό ρόλο των ιδιωτικών μονάδων προστασίας.

Ο πρόεδρος κύριος Γιαννόπουλος ανέφερε στην ίδια συνέντευξη πως “Οι κτιριακές προδιαγραφές που προβλέπονται είναι αδύνατον να εφαρμοστούν στα σπίτια μας” αναφερόμενος στις δομές τους σε Καρέα και Φοίνικα για τις οποίες δεν υπάρχουν ούτε τίτλοι ιδιοκτησίας. Αυτές οι δύο δομές του οργανισμού βρίσκονται σε κίνδυνο και εάν δεν προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα εντός 12 μηνών θα μπει λουκέτο.

Για τους εφήβους και τους ενήλικες δημιουργήθηκαν Στέγες Ημιαυτόνομης Διαβίωσης στις οποίες οι 15 ετών και άνω θα λαμβάνουν εκπαίδευση επαγγελματικού προσανατολισμού και κοινωνικής αποκατάστασης. Με αυτόν τον τρόπο οι δομές θα αποσυμφορηθούν, αλλά δεν γίνεται γνωστό τι θα γίνεται με τα παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Σχετικά άρθρα