Πότε συνειδητοποιεί ο άντρας τον χωρισμό; Από ποια στάδια περνάει;

Όταν οι άντρες περνούν από έναν χωρισμό συνηθίζουν να φαίνονται χαρούμενοι και αδιάφοροι μοιάζοντας αποστασιοποιημένοι από την πραγματική κατάσταση που βιώνουν. Αυτό εκτός την φύση των ανδρών προκύπτει και από την κοινωνική νοοτροπία που θέλει τον άνδρα ισχυρό και τον χαρακτηρίζει από την φράση «οι άνδρες δεν κλαίνε» ότι και αν συμβεί.

Ωστόσο, και εκείνοι είναι κοινωνικοί και έχουν ανάγκη την συντροφικότητα και την επαφή. Για αυτό υπάρχουν πολλά περισσότερα έναν άσχημο χωρισμό για τους άνδρες και υπάρχουν στάδια για να τον ξεπεράσουν. Μερικές φορές οι σχέσεις καταρρέουν και οι άνδρες καλούνται να προσπαθήσουν να συμπορευθούν με την νέα κατάσταση. Τα στάδια που περνούν οι άνδρες κατά τη διάρκεια ενός χωρισμού είναι σαν μια καμπύλη μάθησης και βγαίνουν από αυτήν αρκετά αργά.

Τα 7 στάδια που περνούν οι άντρες μετά τον χωρισμό

1. Ο εγωισμός ζωντανεύει

Οι άντρες έχουν τεράστιο εγωισμό και καταπιέζονται τις περισσότερες φορές όταν βρίσκονται στη σχέση. Μόλις τελειώσει η σχέση, ο εγωισμός έρχεται να τον προστατεύσει από την συναισθηματική κατάπτωση. Μπορεί να φαίνονται απολύτως εντάξει, αλλά συνήθως είναι πραγματικά καταρρακωμένοι μέσα τους. Έτσι, το στάδιο του «εγώ» είναι κρίσιμο και σημαντικό και βοηθά έναν άντρα να ξεπεράσει τον χωρισμό.

2. Γίνονται υπερβολικά κοινωνικοί

Σε αντίθεση με τις γυναίκες, οι άνδρες δεν εσωτερικεύουν τα ψυχικά τους τραύμα στην αρχή. Τα αφήνουν να εισχωρήσουν και να γίνουν ένα μεγάλο βάρος και προσπαθούν να λειτουργούν στην καθημερινότητά τους σαν να μην συνέβη τίποτα. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως τα έχουν ξεπεράσει ή να τα έχουν ξεχάσει όλα, απλώς προσπαθούν να επαναφέρουν τον εγωισμό τους και να κοινωνικοποιηθούν όσο περισσότερο μπορούν, για να ξεχάσουν τον πόνο τους.

3. Η συνειδητοποίηση έρχεται αργά

Η βασική κατανόηση του χωρισμού προέρχεται από το γεγονός ότι πως είναι πραγματικά μόνοι και πως όσα κάνουν τα κάνουν για να ξεπεράσουν τον χωρισμό. Τότε είναι που αρχίζει να αναζητά ξανά την ευτυχία.

Οι άνδρες θα κάνουν τα πάντα για να τιμήσουν τον εγωισμό τους, θα συναντήσουν τους φίλους τους, θα φλερτάρουν και θα αποσπάσουν την προσοχή τους με άλλες γυναίκες. Αλλά με όλα αυτά που συμβαίνουν, κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχουν δώσει χρόνο στον εαυτό τους για να θεραπεύσουν τον ψυχισμό τους. Τότε θα ξεκινήσει η πραγματική θεραπεία, τη στιγμή που συνειδητοποιούν ότι τη χρειάζονται.

4. Θυμός και θλίψη

Μετά το τρίτο στάδιο και καθώς έχει συμβεί ένα ορισμένο ποσοστό συνειδητοποίησης και όλα αμφισβητούνται. Από την αιτία μέχρι τον χωρισμό όλα τίθενται σε σοβαρή αμφισβήτηση και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ θυμό και θλίψη ταυτόχρονα, επειδή αντιμετωπίζουν κάτι που πιθανότατα έχει κρύψει κάτι από το χαλί. Οπότε, είναι εντάξει να νιώσουν ελεύθεροι να εκτονώσουν τα συναισθήματά τους και να συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει όταν περνούν μέσα από το θυμό και τη λύπη σας. Στην πραγματικότητα απλώς συμβιβάζονται με τον χωρισμό.

5. Αρχική Αποδοχή

Αυτό είναι το στάδιο της αποδοχής του γεγονότος ότι μία σχέση τελείωσε και δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο να περιμένουν. Στα προηγούμενα στάδια ήταν απασχολημένοι με το να κρύβουν τα συναισθήματά τους και με το να βρουν τρόπους να διασκεδάζουν για να ξεχάσουν. Εδώ όμως ξεκινά η συνειδητοποίηση μιας διαφορετικής πραγματικότητας.

6. Ανακτώντας την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη

Μετά από όλη αυτή την προεργασία και την ψυχική κούραση έρχεται η ώρα να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη που δόθηκε στο άλλο άτομο αλλά και στις λάθος επιλογές. Η ελπίδα είναι η βεβαιότητα του γεγονότος ότι μπορούν να κάνουν και χωρίς την πρώην σας και πως κάθε βήμα είναι και ένα βήμα μπροστά. Αυτό είναι ένα σημαντικό στάδιο και χρειάζεται λίγος χρόνος. Επομένως, είναι σημαντικό να έχετε τόνους υπομονής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

7. Έτοιμοι να πάρουν ξανά την κατάσταση στα χέρια τους

Για να φτάσουν εδώ μπορεί να χρειαστούν μήνες ακόμη και χρόνια. Εδώ είναι και το στάδιο της τελικής ολοκλήρωσης και που ολοκληρώνει το αίσθημα της σιγουριάς. Κάποιοι άντρες θέλουν να είναι με μια άλλη γυναίκα, κάποιοι αρκούνται μόνοι τους, εκτός κι αν βρουν πραγματικά αυτό που ψάχνουν. Ό,τι κι αν είναι, αυτό το στάδιο εξαλείφει όλες τις αναστολές και οτιδήποτε άλλο έχει σταθεί εμπόδιο στο να ξεπεραστεί εντελώς ο χωρισμός.

Τελικά πότε συνειδητοποιεί ένας άνδρας τον χωρισμό;

Οι άντρες βιώνουν τους χωρισμούς διαφορετικά από τις γυναίκες. Πρώτον και κυριότερον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι άνδρες δεν επεξεργάζονται τους χωρισμούς με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι γυναίκες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες θεωρούν την συμπεριφορά τους συχνά φαίνεται περίεργη, αδιάφορη και ψυχρή.

Για να καταλάβουμε πότε ένας άντρας συνειδητοποιεί τον χωρισμό πρέπει να παρατηρήσουμε τη διαδικασία που ακολουθεί από το πένθος μέχρι και την αποδοχή.  Συνήθως, η διαδικασία πένθους τους ξεκινά με την άρνηση, ακολουθούμενη από θυμό, στενοχώρια, αυτοκατηγορία, σοκ και αναζήτηση του χαμένου τους εαυτού.

Συνήθως νιώθουν ντροπή όταν δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν γρήγορα τον χωρισμό θεωρώντας και οι ίδιοι ότι θα έπρεπε να τους είναι εύκολο. Απογοητεύονται και καταπιέζουν τα συναισθήματά τους. Στην πραγματικότητα όμως, το μόνο που χρειάζεται είναι να περάσουν μέσα από όλα τα στάδια την στιγμή που καταλαβαίνουν πως πρέπει να τα βιώσουν. Μόνο έτσι θα καταλάβουν πως η σχέση τελείωσε και ήρθε η ώρα να προχωρήσουν μπροστά και να δουν τελικά τι αποκόμισαν από όλη αυτή την διαδικασία και τι αναζητούν από μία σχέση.

Σχετικά άρθρα