Roger Federer: οι διακρίσεις και η πολυτελής ζωή του Ελβετού τενίστα που αποσύρθηκε μετά από 21 χρόνια καριέρας με περιουσία που ξεπερνά τα 1.1 δισεκατομμύρια

Ο Roger Federer είναι Ελβετός πρώην επαγγελματίας τενίστας. Ήταν ο Νο. 1 τενίστας του κόσμου για 6 συναπτά έτη σύμφωνα με την Ένωση Επαγγελματιών Αντισφαίρισης. Επίσης, κέρδισε 103 τίτλους ΕΕΑ single, συμπεριλαμβανομένων 20 τίτλων Grand Slam, οκτώ τίτλους με ρεκόρ ανδρών στο Wimbledon, ένα ρεκόρ Open Era που ισοφάρισε πέντε τίτλους US Open ανδρών και έξι πρωταθλήματα ρεκόρ στο τέλος της χρονιάς.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Roger Federer (@rogerfederer)

Ο Federer έπαιξε κατά τη διάρκεια μιας εποχής όπου κυριάρχησε στο τένις των ανδρών μαζί με τους Rafael Nadal και Novac Djokovic ως οι “Τρεις Μεγάλοι” του τένις, θεωρούμενοι συλλογικά από ορισμένους ως οι τρεις πιο επιτυχημένοι άνδρες τενίστες όλων των εποχών. Ο Federer κέρδισε τον πρώτο του μεγάλο τίτλο στο Wimbledon το 2003 σε ηλικία 21 ετών.

Ανήκει στους δέκα πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές ανεξαρτήτως και κατατάσσεται επίσης πρώτος μεταξύ όλων των αθλητών με 100 εκατομμύρια δολάρια εισόδημα τον χρόνο. Ωστόσο, τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2022, αποσύρθηκε από το επαγγελματικό τένις μετά το Laver Cup. Η περιουσία που δημιούργησε ξεπερνά τα 1.1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η καταγωγή του από Ελβετία και Νότια Αφρική

Ο Roger Federer γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου 1981 στη Βασιλεία της Ελβετίας με πατέρα τον Ελβετογερμανό Robert Federer και μητέρα την Νοτιοαφρικανή Lynette Federer, ενώ έχει και μία μεγαλύτερη αδερφή, την Diana. Μεγάλωσε στο κοντινό Birsfelden, Riehen και μετά στο Münchenstein, κοντά στα γαλλικά και γερμανικά σύνορα. Μιλά άπταιστα ελβετικά γερμανικά, γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά, καθώς και ιταλικά και σουηδικά.

Όπως όλοι οι άνδρες Ελβετοί πολίτες, ο Federer ήταν υποχρεωμένος σε υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στις Ελβετικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ωστόσο, το 2003 κρίθηκε ακατάλληλος και έτσι δεν υποχρεώθηκε να εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία. Αντίθετα, υπηρέτησε στην αρχή πολιτικής προστασίας και υποχρεώθηκε να καταβάλει εναλλακτικά το 3% του φορολογητέου εισοδήματός του για την στρατιωτική υποχρέωση που δεν πραγματοποίησε.

Από μικρό παιδί μεγάλωσε παίζοντας τένις, μπάντμιντον και καλαθοσφαίριση. Εξαιτίας αυτών, θεωρεί ο ίδιος πως απέκτησε την εξαιρετική του ικανότητα να συντονίζει να χέρια με τα μάτια του η οποία ήταν καθοριστική για την καριέρα του στο τένις.

Γάμος και παιδιά

Ο διάσημος τενίστας είναι παντρεμένος με την πρώην παίκτρια της Ένωσης Αντισφαίρισης Γυναικών Miroslava Federer, την οποία γνώρισε ενώ και οι δύο αγωνίζονταν για την Ελβετία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000. Παντρεύτηκαν στη Βίλα Wenkenhof στο Riehen κοντά στη Βασιλεία της Ελβετίας στις 11 Απριλίου 2009, περιτριγυρισμένοι από μερικούς καλεσμένους από το στενό φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Roger Federer (@rogerfederer)

Το 2009, το ζευγάρι υποδέχθηκε στον κόσμο τα δίδυμα κορίτσια τους. Πέντε χρόνια αργότερα το 2014, απέκτησαν ακόμη ένα ζευγάρι διδύμων αυτή φορά αγόρια. Τα παιδιά τους βαφτίστηκαν σε μία καθολική τελετή στο Αββαείο του Αϊνσίντελν.

Τα πρώτα του βήματα στο τένις

Ο Federer έπαιξε τον πρώτο του αγώνα junior το 1996 σε ηλικία 14 ετών σε ένα τουρνουά βαθμού στην Ελβετία. Οι αξιοσημείωτες ικανότητές του όμως ως νεαρός παίκτης αποδείχθηκαν στο Wimbledon το 1998 όταν κέρδισε και τον τελικό του απλού αγοριών επί του Irakli Labadze, και στο διπλό παιχνίδι μαζί με τον Olivier Rochus νικώντας την ομάδα των Michaël Llodra και Andy Ram.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tennis TV (@tennistv)

Επιπλέον έφτασε στον τελικό του US Open Junior το 1998, χάνοντας από τον David Nalbandian. Ο Federer κέρδισε τέσσερα τουρνουά ITF junior singles στην καριέρα του, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου Orange Bowl, όπου νίκησε τον Guillermo Coria στον τελικό. Μέχρι το τέλος του 1998 κατέκτησε την Νο. 1 παγκόσμια κατάταξη νέων και του απονεμήθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής της ITF junior.

Επαγγελματική καριέρα

Η διεθνής του επιτυχία ήρθε στο Πρωτάθλημα Wimbledon του 2001, όταν ο 19χρονος Federer αντιμετώπισε τον τέσσερις φορές πρωταθλητή και ηγέτη όλων των εποχών του Grand Slam Pete Sampras. Ο Federer κέρδισε τον τίτλο Νο. 1 σε έναν αγώνα με πέντε σετ για να φτάσει στα προημιτελικά.

Ο Federer κέρδισε την πρώτη του διοργάνωση Master Series στο Masters του Αμβούργου το 2002, επί του Marat Safin, η νίκη τον έβαλε στο top 10 για πρώτη φορά. Επιπλέον, έκανε 10 τελικούς single μεταξύ 1998 και 2002, από τους οποίους κέρδισε τέσσερις και έχασε έξι. Έκανε επίσης έξι τελικούς στο διπλό. Ολοκλήρωσε το 2001 με μια κατάταξη ΕΕΑ στο Νο. 13, και το 2002 ήταν η πρώτη χρονιά που κατατάχθηκε στην πρώτη 10άδα, τερματίζοντας στο Νο. 6.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Roger Federer (@rogerfederer)

Το 2003, ο Federer κέρδισε τον πρώτο του τίτλο Grand Slam στο Wimbledon, κερδίζοντας τον Andy Roddick στους ημιτελικούς και τον Μαρκ Φιλιππούση στον τελικό. Ο Federer κέρδισε το πρώτο και μοναδικό αγώνισμα Masters διπλού στο Μαϊάμι με τον Max Mirnyi και έφτασε σε ένα αγώνισμα Masters single στη Ρώμη στο χώμα, το οποίο έχασε.

Ο Federer έφτασε σε εννέα τελικούς στο ATP Tour και κέρδισε επτά από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων των αγώνων της σειράς 500 στο Ντουμπάι και τη Βιέννη. Τέλος, ο Federer κέρδισε τα πρωταθλήματα στο τέλος της χρονιάς έναντι του Andre Agassi, ολοκληρώνοντας τη χρονιά ως Νο. 2 στον κόσμο, ελάχιστα πίσω από τον Andy Roddick με μόνο 160 πόντους.

Η συνεχής άνοδος της καριέρας του

Μεταξύ 2003 και 2009 ο Federer έπαιξε σε 21 από τους 28 μεγάλους τελικούς του απλού. Κέρδισε τρία από τα τέσσερα μεγάλα πρωταθλήματα και τους τελικούς του ATP το 2004, το 2006 και το 2007 καθώς και πέντε διαδοχικούς τίτλους τόσο στο Wimbledon όσο και στο US Open.

Ολοκλήρωσε το Gran Slam καριέρας στο Γαλλικό Open του 2009 μετά από τρεις συνεχόμενους επιλαχόντες με τον Nadal, τον βασικό του αντίπαλο μέχρι το 2010. Σε ηλικία 27 ετών, ξεπέρασε το ρεκόρ του Pete Sampras με 14 μεγάλους τίτλους στο single ανδρών στο Wimbledon το 2009.

Παρ’  όλο που ο Federer παρέμεινε στο Top 3 κατά τις περισσότερες αρχές της δεκαετίας του 2010, η επιτυχία του Djokovic και του Nadal τερμάτισε την κυριαρχία του στο χόρτο και στα σκληρά γήπεδα, κερδίζοντας δύο μεγάλα πρωταθλήματα μεταξύ 2010 και 2016. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ίδιος και ο Stan Wawrinka ηγήθηκαν της Ελβετίας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Roger Federer (@rogerfederer)

Η ομάδα του Davis Cup πήρε τον πρώτο της τίτλο το 2014, μετά τη νίκη της στο χρυσό διπλό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008. Ο Federer κέρδισε επίσης ένα ασημένιο μετάλλιο στο απλό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, όπου τερμάτισε δεύτερος έναντι του Andy Murrey.

Μετά από ένα εξάμηνο διάλειμμα στα τέλη του 2016 για να αναρρώσει από χειρουργική επέμβαση στο γόνατο, ο Federer επέστρεψε στο τένις, κερδίζοντας άλλα τρία μεγάλα πρωταθλήματα τα επόμενα δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του Αυστραλιανού Open 2017 έναντι του Nadal και έναν όγδοο τίτλο στο single στο Πρωτάθλημα Wimbledon 2017. Στο Αυστραλιανό Open 2018, ο Federer έγινε ο πρώτος άνδρας που κέρδισε 20 μεγάλους τίτλους στο single και σύντομα ο γηραιότερος Νο. 1 στον κόσμο του ATP σε ηλικία 36 ετών.

Επρόκειτο για έναν ευέλικτο παίκτη σε όλα τα γήπεδα, με τεράστια αντιληπτική ικανότητα που τον έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των οπαδών του τένις. Αρχικά δεν είχε αυτοέλεγχο ως νεότερος, αλλά άλλαξε τη συμπεριφορά του στο γήπεδο για να γίνει δημοφιλής για τη γενική του ευγένεια, κερδίζοντας το Stefan Edberg Sportsmanship Award 13 φορές. Έχει κερδίσει το βραβείο Laureus World Sportsman of the Year πέντε φορές ρεκόρ.

Εκτός από τους αγώνες, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του ομαδικού διαγωνισμού Laver Cup. Είναι επίσης ενεργός φιλάνθρωπος αφού ίδρυσε το Ίδρυμα Roger Federer, το οποίο στοχεύει στην βοήθεια των φτωχών παιδιών στη νότια Αφρική. Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει χρήματα μέσω της σειράς εκθέσεων με τίτλο “Match for Africa”.

Απόσυρση από την ενεργό δράση

Ο Roger Federer στις 23 Σεπτεμβρίου του 2022 ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση. Όπως ο ίδιος δήλωσε «Είμαι 41 ετών. Έχω παίξει περισσότερους από 1.500 αγώνες για 24 χρόνια». Όπως συμπλήρωσε «Το τένις μου φέρθηκε πιο γενναιόδωρα από όσο θα ονειρευόμουν ποτέ και τώρα πρέπει να αναγνωρίσω πότε είναι η ώρα να τελειώσω την ανταγωνιστική μου καριέρα».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Roger Federer (@rogerfederer)

Κάνοντας έναν απολογισμό των επιτυχιών του, ο Federer φεύγει από το τένις με ένα από τα μεγαλύτερα αγωνιστικά ρεκόρ στην ιστορία του: 103 τίτλους single περιοδειών, 20 τίτλους single Grand Slam, 310 εβδομάδες στο Νο. 1 -δηλαδή 6 χρόνια- και έξι νίκες ρεκόρ σε τελικούς περιοδείες στο τέλος της σεζόν.

Ίσως το πιο αξιοσημείωτο, δεδομένης της μακροχρόνιας πορείας του, δεν αναγκάστηκε ποτέ να σταματήσει να παίζει έναν αγώνα που είχε ξεκινήσει λόγω τραυματισμού. Έκανε την τελευταία του αγωνιστική εμφάνιση στο Λονδίνο στο Laver Cup, ένα ετήσιο ομαδικό γεγονός που βοήθησε να δημιουργηθεί ως μέρος της κληρονομιάς του στο παιχνίδι που κάποτε κυριαρχούσε.

 

Σχετικά άρθρα