Γιώργος Σταμάτης: Ο άνθρωπος που στέκεται δίπλα σε όσους συνανθρώπους μας βρίσκονται στο “κοινωνικό περιθώριο”

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, ο κύριος Γιώργος Σταμάτης, ο γενικός, όπως τον αποκαλούν οι συνεργάτες του, δεν είναι ο πολιτικός που περιμένεις να συναντήσεις.

Ένας άνθρωπος απλός, με χαμόγελο και ανοιχτή αγκαλιά για τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Μέσα από το έργο που προσφέρει στο Υπουργείο Εργασίας, καταπιάνεται με θέματα κοινωνικής πολιτικής, που αφορούν την ευημερία των συνανθρώπων μας που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Μπαίνοντας στο γραφείο του παρατηρείς μια άμορφη στοίβα από βιβλία, κάθε λογής και θεματικής, που όμως έχουν κάτι να πουν, μία ποιότητα που καθώς φαίνεται αποτυπώνεται και στην ίδια την σκέψη του Γενικού.

 Οι άνθρωποι που δουλεύουν γύρω του είναι χαμογελαστοί και πρόθυμοι. Το ίδιο και όσοι άνθρωποι συνάντησα, οι οποίοι είναι ενταγμένοι σε κάποιο από τα προγράμματα του Υπουργείου και τα καταφέρνουν στη ζωή τους. Παιδιά Ρομά αλλά και πρώην άστεγοι του σφίγγουν το χέρι, δείχνοντας έτσι την οικειότητα που υπάρχει μεταξύ τους.

Ο ίδιος ο Γενικός άλλωστε προτιμά να βλέπει και να εξετάζει τα πράγματα προσωπικά και από κοντά. Τον βοηθάει να καταλαβαίνει το πρόβλημα στην ρίζα του, για αυτό και κάθε φορά που βρίσκεται σε κάποια δομή δεν αρκείται μόνο στην περιπλάνηση στους χώρους, αλλά ψάχνει την άμεση και ανθρώπινη επικοινωνία. «Εισβάλλει» στα έγκατα της ζωής των ανθρώπων που θέλει να φροντίσει, των αστέγων και των ανθρώπων από την κοινότητα των Ρομά, και μπαίνει ο ίδιος μέσα στο πρόβλημα τους, σαν να ήταν και δικό του.

Είναι γεννημένος στην Αθήνα του 1975. Μετά το πρώτο πτυχίο του στην φυσικοθεραπεία, προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, στον τομέα της Διεθνούς Ιατρικής & Διαχείρισης Κρίσεων Υγείας. Στην μεταπτυχιακή του εργασία πραγματεύτηκε τους αστέγους και την έλλειψη στέγης στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την περίοδο 2004-2006 διετέλεσε ειδικός συνεργάτης στο Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης εκτελώντας χρέη συντονιστή προγραμμάτων ιατροκοινωνικής παρέμβασης σε ευπαθείς ομάδες.

Από το 2006 εργάζεται στο Δήμο Αθηναίων, έχοντας διατελέσει υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων Εθελοντισμού και δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης με  κύριο αντικείμενο την ένταξη μεταναστών και ατόμων τρίτης ηλικίας, ενώ υπήρξε ο υπεύθυνος για τη λειτουργία του πρώτου Συμβουλίου Μεταναστών στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ερχόμενοι στο σήμερα και μιλώντας για την δουλειά του, αυτή είναι να σχεδιάζει και να υλοποιεί προγράμματα για την κοινωνική ένταξη των ευάλωτων ομάδων. Πιο συγκεκριμένα δραστηριοποιείται με προγράμματα που αφορούν τους αστέγους και την κοινότητα των Ρομά.

Η νέα Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά, η οποία πρόκειται να υλοποιηθεί σε ορίζοντα δεκαετίας, είναι το αποτέλεσμα διαρκούς δουλειάς και μελέτης. Η  νέα αυτή προσπάθεια διαρθρώνεται σε τέσσερις πυλώνες.

Την πρόληψη και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά, την ενίσχυση της πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά, την πρόληψη και την καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων σε βάρος των Ρομά αλλά και την προώθηση της ενεργού συμμετοχής των Ρομά στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας. 

Από τον Απρίλιο του 2021 έχει συσταθεί ομάδα εργασίας για την υποστήριξη και την κοινωνική ένταξη των αστέγων. Έργο της και προτεραιότητα είναι η παρακολούθηση του φαινομένου της αστεγίας αλλά και όλα τα στάδια και τους τρόπους με τους οποίους οι άστεγοι μπορούν να στηριχτούν και να επανενταχθούν.

Τα έργα που έχει κάνει είναι πολλά, μέσα από τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και της αρωγής του ίδιου, εκατοντάδες συμπολίτες μας έχουν μία δεύτερη ευκαιρία, αξιοποιώντας αυτά που προσφέρει η πολιτεία.

Ο ίδιος είναι άνθρωπος με ενσυναίσθηση για όσους τον περιστοιχίζουν. Αρέσκεται στο να λύνει προβλήματα και να δίνει απαντήσεις σε δυσμενείς καταστάσεις, με τις οποίες χιλιάδες άνθρωποι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι.

Αν τον συναντήσετε κάποια μέρα στο λιμάνι του Πειραιά, σε δομές αστέγων, κάπου στη Μόρια, σε κάποιο καταυλισμό Ρομά ή κάπου στους δρόμους της Αθήνας, να γνωρίζετε πως μερικές από τις ώρες εκτός γραφείου τις περνάει έτσι. Περιπλανώμενος ανάμεσα στους ανθρώπους που τον χρειάζονται, προσπαθώντας να αφουγκραστεί τις ανησυχίες τους και να τις κάνει δικές του.

Δείτε εδώ την συνέντευξη στην δημοσιογράφο Άννα Δρούζα:

Σχετικά άρθρα