Aνακαλύψτε 9 φυσικές θεραπείες μαλλιών για την ανάπτυξη της τρίχας και την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης

Είναι αρκετά σύνηθες ειδικά στις γυναίκες να χάνουν μαλλιά με μεγάλη συχνότητα, γεγονός που δημιουργεί πολλές απορίες για τις αιτίες αλλά και ανάγκη για λύσεις. Ορισμένες πρακτικές, όπως το μασάζ και κάποια προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του ελαίου δεντρολίβανου, μπορεί να ωφελήσουν την υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών, δίνοντάς τους ξανά λάμψη και δυναμώνοντάς τα.

Αν η τριχόπτωση αυξάνεται και, ενώ μπορεί να μην έχει άμεσες σωματικές επιπτώσεις στην υγεία σας, το συναισθηματικό κόστος μπορεί να είναι σημαντικό. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την τριχόπτωση – γενετικές, ορμονικές ανισορροπίες, μυκητιακές παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής, στρες, αυτοάνοσες ασθένειες και διατροφικές ελλείψεις – αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μακρύνετε φυσικά τα μαλλιά σας.

Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στις φυσικές θεραπείες μαλλιών για την ανάπτυξη της τρίχας

  • Μασάζ
  • Αλόη
  • Λάδι καρύδας
  • Ιχθυέλαιο
  • Τζίνσενγκ
  • Χυμός κρεμμυδιού
  • Λάδι δεντρολίβανου
  • Λάδι γερανιού
  • Λεμόνι

Τι είναι η τριχόπτωση;

Η τριχόπτωση μπορεί να κατηγοριοποιηθεί από διάφορα συμπτώματα. Η ανδρική ή γυναικεία φαλάκρα, που ονομάζεται επίσης ανδρογενής αλωπεκία, είναι πιο συχνή στους άνδρες άνω των 50 ετών και στις γυναίκες που έχουν ήδη εμμηνόπαυση.

Ανδρική φαλάκρα: Για την ανδρική φαλάκρα, οι αιτίες περιλαμβάνουν:

  • γενεσιολογία
  • καρκίνους
  • καταστάσεις του θυρεοειδούς
  • φάρμακα
  • διατροφικές διαταραχές
  • υψηλά επίπεδα σεξουαλικών ορμονών που ονομάζονται ανδρογόνα

Γυναικεία φαλάκρα: Είναι λιγότερο πιθανό για τις γυναίκες να γίνουν εντελώς φαλακρές, αλλά είναι συνηθισμένο να εμφανίζεται αραίωση.

Οι γιατροί χωρίζουν τη γυναικεία φαλάκρα σε 3 τύπους:

Τύπος Ι: Αυτό συμβαίνει όταν αρχίζει μια μικρή ποσότητα αραίωσης γύρω από το τμήμα της τρίχας. Τύπος II: Αυτό περιλαμβάνει διεύρυνση του εξαρτήματος και αυξημένη αραίωση γύρω του.
Τύπος ΙΙΙ: Αδυνατίζει παντού, με διάφανο στην κορυφή του τριχωτού της κεφαλής.

Η γυναικεία φαλάκρα μπορεί να εμφανίζεται φυσικά, να σχετίζεται με γενετική, παρενέργεια φαρμάκων ή θεραπειών ή ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται από την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν αραίωση μαλλιών στα 20 τους και αντί αυτού μπορεί να αρχίσουν να βλέπουν συμπτώματα στα 40, τα 50 και μετά.

Φυσικές επιλογές θεραπείας για την αναγέννηση των μαλλιών

Η αντιμετώπιση της τριχόπτωσης ή της αραίωσης των μαλλιών μπορεί να είναι μια πρόκληση και μπορεί να μην λειτουργούν όλες οι θεραπείες για εσάς. Εάν αντιμετωπίζετε ορισμένους τύπους φαλάκρας ή μια κατάσταση υγείας που μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών, μπορεί να μην είναι δυνατή η εκ νέου ανάπτυξη των μαλλιών σας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες φυσικές θεραπείες που ορισμένοι άνθρωποι έχουν βρει ότι είναι αποτελεσματικές ενώ προσπαθούν να ξαναβγάλουν μαλλιά. Εδώ είναι η λίστα μας με τις καλύτερες φυσικές θεραπείες αναγέννησης μαλλιών.

Μασάζ

Το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής, το οποίο οι άνθρωποι μπορούν να συνδυάσουν με λάδια μαλλιών και μάσκες, τονώνει το τριχωτό της κεφαλής και μπορεί να βελτιώσει το πάχος των μαλλιών. Θεωρείται ότι το τέντωμα κατά τη διάρκεια του μασάζ ενθαρρύνει την ανάπτυξη και το πάχος των μαλλιών στα κύτταρα των δερματικών θηλών, τα οποία βρίσκονται στο κάτω μέρος του θύλακα της τρίχας. Αυτά τα κύτταρα παίζουν βασικό ρόλο στο σχηματισμό της τρίχας, στην ανάπτυξη των μαλλιών και στον κύκλο αποβολής και αναγέννησης.

Μια μελέτη του 2019 έδειξε ότι το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής βελτίωσε την ανάπτυξη των μαλλιών, τη ροή του αίματος και την υγεία του τριχωτού της κεφαλής στους ανθρώπους. Αφιερώνοντας χρόνο για να κάνετε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας κάθε μέρα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε το άγχος και την ένταση, ένα πρόσθετο πλεονέκτημα εάν αυτά τα συναισθήματα είναι στη ρίζα της απώλειας μαλλιών σας. Κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας με τα δάχτυλά σας, όχι με τα νύχια σας. Μετακινηθείτε κατά μήκος του τριχωτού της κεφαλής σας σε μικρούς κύκλους, ασκώντας ελαφριά έως μέτρια πίεση.

Αλόη

Η αλόη βέρα έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό για τη θεραπεία της τριχόπτωσης. Επίσης καταπραΰνει το τριχωτό της κεφαλής και περιποιείται τα μαλλιά. Μπορεί να μειώσει την πιτυρίδα και να ξεμπλοκάρει τους θύλακες των τριχών που μπορεί να μπλοκαριστούν από την υπερβολική λιπαρότητα.

Μπορείτε να εφαρμόσετε καθαρό τζελ αλόης στο τριχωτό της κεφαλής και στα μαλλιά σας μερικές φορές την εβδομάδα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε σαμπουάν και κοντίσιονερ που περιέχουν αλόη βέρα.

Λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας περιέχει λιπαρά οξέα, που ονομάζονται λαυρικό οξύ, τα οποία διεισδύουν στο εσωτερικό του στελέχους της τρίχας και μειώνουν την απώλεια πρωτεΐνης από τα μαλλιά. Το λάδι καρύδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν ή μετά το λούσιμο των μαλλιών σας, ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σας. Εάν τα μαλλιά σας τείνουν να είναι λιπαρά, μπορείτε να κάνετε μια θεραπεία αφήνοντας κατά τη διάρκεια της νύχτας ή για λίγες ώρες πριν τα λούσετε. Κάντε μασάζ με λάδι καρύδας στο τριχωτό της κεφαλής και σε όλα τα μαλλιά σας.

Εάν τα μαλλιά σας είναι ξηρά, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και ως θεραπεία. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για το λάδι καρύδας ως προαγωγέα της ανάπτυξης των μαλλιών, αλλά έχει αποδειχθεί ότι λιπαίνει τον άξονα της τρίχας και αποτρέπει το σπάσιμο. Μια μελέτη του 2021 έδειξε επίσης ότι η καρύδα που εφαρμόζεται στο τριχωτό της κεφαλής βοηθά στον εμπλουτισμό του μικροβιώματος του τριχωτού της κεφαλής, καθιστώντας το τριχωτό της κεφαλής και τους θύλακες των τριχών πιο υγιή.

Ιχθυέλαιο

Η κατανάλωση ωμέγα λιπαρών οξέων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των μαλλιών σας από μέσα, καθώς είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνες. Η λήψη ενός συμπληρώματος ωμέγα3, μαζί με αντιοξειδωτικά, βοηθά στη βελτίωση της πυκνότητας και της διαμέτρου των μαλλιών. Μειώνει επίσης την τριχόπτωση. Τα ωμέγα λιπαρά οξέα βοηθούν τα κύτταρα σας να λειτουργούν σωστά και μπορούν να ενισχύσουν την ανοσία, οδηγώντας σε καλύτερη γενική υγεία. Ακολουθήστε τη συνιστώμενη δοσολογία του κατασκευαστή και συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν εισάγετε νέα συμπληρώματα στη διατροφή σας.

Τζίνσενγκ

Η λήψη συμπληρωμάτων ginseng μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη των μαλλιών διεγείροντας τους θύλακες των τριχών. Οι ginsenosides είναι τα ενεργά συστατικά του ginseng και πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνα για τη θετική επίδραση του ginseng στα μαλλιά. Η έρευνα σχετικά με το πώς μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη των μαλλιών είναι περιορισμένη, αλλά μια πρόσφατη ανασκόπηση της έρευνας του 2018 έδειξε μερικά πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Παίρνετε πάντα συμπληρώματα σύμφωνα με τις οδηγίες και φροντίστε να ελέγξετε για τυχόν πιθανές παρενέργειες.

Χυμός κρεμμυδιού

Εάν μπορείτε να διαχειριστείτε τη μυρωδιά του χυμού κρεμμυδιού, μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα οφέλη αξίζουν τον κόπο. Ο χυμός κρεμμυδιού έχει αποδειχθεί ότι προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών και θεραπεύει επιτυχώς την αποσπασματική γυροειδή αλωπεκία — μια αυτοάνοση κατάσταση κατά την οποία το σώμα επιτίθεται στους θύλακες των τριχών και προκαλεί τριχόπτωση σε διάφορα μέρη του σώματος.

Ο χυμός κρεμμυδιού θεωρείται επίσης ότι βελτιώνει την κυκλοφορία. Μια μελέτη του 2015 με ζώα έδειξε βελτιωμένο αυξητικό παράγοντα κερατινοκυττάρων, σημαντικό μεσολαβητή για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη των τριχοθυλακίων.

Για να καταναλώσετε χυμό κρεμμυδιού, ανακατέψτε μερικά κρεμμύδια και στύψτε το χυμό. Απλώστε το χυμό στο τριχωτό της κεφαλής και στα μαλλιά σας και αφήστε το για τουλάχιστον 15 λεπτά. Στη συνέχεια, συνεχίστε με σαμπουάν.

Λάδι δεντρολίβανου

Το δεντρολίβανο είναι ένα κοινό αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για την προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών και τη μείωση της τριχόπτωσης. Το έλαιο δεντρολίβανου έχει βρεθεί ότι διεγείρει την ανάπτυξη νέων μαλλιών και μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας.

Ανακατέψτε μερικές σταγόνες ελαίου δεντρολίβανου σε ένα άλλο λάδι, όπως το έλαιο argan ή το λάδι jojoba, και κάντε μασάζ στα μαλλιά και στο τριχωτό της κεφαλής σας πριν το ξεπλύνετε. Μπορείτε να το κάνετε αυτό μερικές φορές την εβδομάδα.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μερικές σταγόνες ελαίου δεντρολίβανου στο σαμπουάν και το conditioner σας καθημερινά. Ωστόσο, αποφύγετε τη χρήση αιθέριων ελαίων απευθείας στο δέρμα και ανακατέψτε τα πάντα με κάποιο λάδι ή σαμπουάν.

Λάδι γερανιού

Το γεράνι, ή Pelargonium graveolens, είναι ένα αρωματικό φυτό που προέρχεται από τη Νότια Αφρική. Το έλαιο γερανιού είναι το συμπυκνωμένο αιθέριο έλαιο που εξάγεται από τα φύλλα του. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάδι από γεράνι για την προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών και την τόνωση της κυκλοφορίας.

Αναμείξτε τρεις σταγόνες αιθέριο έλαιο γερανιού με οκτώ σταγόνες έλαιο argan και απλώστε το απευθείας στα μαλλιά σας. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μερικές σταγόνες στο σαμπουάν και το conditioner σας.

Το έλαιο γερανιού μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση, την ενυδάτωση και την αποκατάσταση των μαλλιών σας.

Λεμόνι

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο χυμό λεμονιού ή λάδι λεμονιού, καθώς έχει βρεθεί ότι και τα δύο βελτιώνουν την ποιότητα και την ανάπτυξη των μαλλιών. Το έλαιο λεμονιού μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές τριχωτό της κεφαλής και να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη των μαλλιών. Εφαρμόστε φρέσκο χυμό λεμονιού στο τριχωτό της κεφαλής και στα μαλλιά σας 15 λεπτά πριν το λούσιμο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αιθέριο έλαιο λεμονιού αραιωμένο σε λάδι argan ως μέρος μιας μάσκας μαλλιών.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη φυσική αναγέννηση των μαλλιών

Μπορώ να χρησιμοποιήσω φυσικές μεθόδους αναγέννησης μαλλιών με άλλες θεραπείες;

Η φυσική αναγέννηση των μαλλιών σας απαιτεί συχνά μια προσέγγιση πολλαπλών κατευθύνσεων, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να συνδυάσετε διαφορετικές προσεγγίσεις για τα καλύτερα αποτελέσματα. Εάν επί του παρόντος βρίσκεστε υπό τη φροντίδα ενός γιατρού για την τριχόπτωση και θέλετε να συνδυάσετε φυσικές μεθόδους με την ιατρική σας θεραπεία, μιλήστε με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες ή πιθανές αντενδείξεις.

Τι προκαλεί την τριχόπτωση;

Η τριχόπτωση μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει ένα γενετικό συστατικό. Άλλες φορές, προκύπτει από αυτοάνοση νόσο, υψηλά επίπεδα στρες, πρόσφατη χειρουργική επέμβαση ή ασθένεια, βλάβη από βαφές, παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής ή ανεπάρκεια βιταμινών. Η τριχόπτωση μπορεί επίσης να αναπτυχθεί ως απόκριση σε ορμονικές ανισορροπίες ή καταστάσεις θυρεοειδούς. Το να τραβάτε τα μαλλιά σας ή να τα πιάνετε συνέχεια και να κάνετε χτενίσματα που τα μαλλιά τραβιούνται πολύ για να μην πετάνε μπορεί επίσης να συμβάλει στην απώλεια μαλλιών με την πάροδο του χρόνου.

Πότε πρέπει να δω γιατρό;

Οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν περίπου 50 με 100 τρίχες την ημέρα. Αυτό μπορεί να φαίνεται πολύ, αλλά είναι ασήμαντο σε σύγκριση με τα 100.000 τριχοθυλάκια που έχετε στο κεφάλι σας. Εάν παρατηρείτε ότι χάνετε περισσότερα μαλλιά από το μέσο όρο, αξίζει να το συζητήσετε με το γιατρό σας, ειδικά εάν η απώλεια μαλλιών συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα, όπως κόπωση, άγχος, φαγούρα και αλλαγές στη διάθεση.

Πηγή: Healthline

Σχετικά άρθρα