7+1 μυστικά για εσένα που θες να έχεις τα πιο λεία και λαμπερά πόδια

Ο ήλιος βγήκε και ο καθαρός αέρας σας καλεί. Καιρός να μαζέψετε τα καλσόν σας και να δείξετε λίγο πόδι! Ωστόσο, μετά από μήνες κρυμμένο από το κρύο, το δέρμα σας μπορεί να χρειάζεται λίγη φροντίδα για να αναδείξει τη φυσική του λάμψη και απαλότητα.

Πώς να αποκτήσετε λείο δέρμα στα πόδια σας;

1. Ενυδατώστε συχνά, αλλά επιλέξτε τη σωστή στιγμή

Δοκιμάστε να ενυδατώνεστε μία φορά την ημέρα, ιδανικά αφού βγείτε από το μπάνιο ή το ντους. Τα προϊόντα καθαρισμού και το ζεστό νερό αφαιρούν κάποια από τα φυσικά έλαια του δέρματος, γι’ αυτό σκουπίστε απαλά τα πόδια σας και συμπληρώστε τη χαμένη υγρασία με μια λοσιόν ή κρέμα. Αν το δέρμα σας είναι λίγο ευαίσθητο, επιλέξτε κάτι απαλό και άοσμο, καθώς τα χημικά αρώματα μπορεί να ερεθίσουν.

Καθώς ο καιρός γίνεται πιο ηλιόλουστος είναι καλή ιδέα να συνδυάσετε τη συνηθισμένη σας ενυδατική κρέμα με αντηλιακή λοσιόν για να αποφύγετε τα ηλιακά εγκαύματα.

2. Κάντε απολέπιση μία ή δύο φορές την εβδομάδα

Η ιδέα πίσω από την απολέπιση είναι ότι βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και της βρωμιάς, αποκαλύπτοντας τη φυσική λάμψη του δέρματος. Το λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι είναι η πολύ συχνή απολέπιση. Η υπερβολική απολέπιση μπορεί να ερεθίσει το δέρμα, ειδικά αν το δέρμα σας είναι εξαρχής ευαίσθητο.

Το δέρμα των ενηλίκων τείνει να ανανεώνεται σε περίπου 20-40 ημέρες, οπότε είναι συνήθως αρκετό να κάνετε απολέπιση μία ή δύο φορές την εβδομάδα – πιο συχνά το καλοκαίρι και λιγότερο συχνά το χειμώνα, όταν το δέρμα τείνει να είναι πιο ξηρό και να ερεθίζεται πιο εύκολα. Αυτό θα εξαρτηθεί λίγο και από το τι χρησιμοποιείτε για την απολέπιση, οπότε διαβάστε τη συσκευασία οποιουδήποτε προϊόντος ή εργαλείου χρησιμοποιείτε.

Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε απολέπιση στα πόδια σας;

Δοκιμάστε να περάσετε το δέρμα σας με μια βούρτσα σώματος πριν κάνετε μπάνιο ή ντους και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε ένα scrub σώματος κατά τη διάρκεια του πλυσίματος. Και με τις δύο επιλογές, είναι σημαντικό να κάνετε ήπιες κινήσεις. Τρίψτε ελαφρά το δέρμα σας για να αποφύγετε να το γρατζουνίσετε ή να το ερεθίσετε.

Το βούρτσισμα και το απαλό μασάζ της επιδερμίδας, όχι μόνο βοηθά στην αποβολή των νεκρών κυττάρων του δέρματος, αλλά και στην τόνωση της υγιούς κυκλοφορίας και στην απομάκρυνση των τοξινών, ενθαρρύνοντας την κυτταρική εναλλαγή. Αυτό με τη σειρά του βοηθά στη μείωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας και του ανομοιόμορφου τόνου του δέρματος. Το βούρτσισμα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης ενσφηνωμένων τριχών, εάν σχεδιάζετε οποιαδήποτε μέθοδο αποτρίχωσης. Μετακινήστε τη βούρτσα σώματος με μικρές, ανοδικές κινήσεις προς τα πάνω στα πόδια σας, ασκώντας αρκετή πίεση για να διεγείρετε το δέρμα, όπως θα περιμένατε από ένα μασάζ- αν γίνει επώδυνο, μειώστε την πίεση.

3. Χρησιμοποιήστε κρέμα ή τζελ ξυρίσματος, όχι σαπούνι

Η κρέμα ξυρίσματος μαλακώνει τις τρίχες σας, κάνοντάς τες ευκολότερο να ξυριστούν κοντά στην επιφάνεια του δέρματός σας. Οι φόρμουλες με βιταμίνη Ε, ελαιόλαδο, λανολίνη και κολλοειδές πλιγούρι βρώμης είναι μία ασφαλής επιλογή. Η βιταμίνη Ε -με τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες- αποδεικνύεται ιδιαίτερα ισχυρή για την ενίσχυση της απαλότητας των τριχών.

4. Εφαρμόστε λάδι σώματος

Το λάδι σώματος σας χαρίζει πιο απαλά πόδια ενώ κοιμάστε. Το λάδι και το νερό δεν είναι φίλοι – δεν αναμειγνύονται. Μια στρώση λαδιού σώματος πάνω από τις ενυδατικές κρέμες σας με βάση το νερό μπορεί να προστατεύσει το απαλό δέρμα σας μέρα και νύχτα!

Αν βάλετε λάδι σώματος πάνω από τη λοσιόν για τα πόδια σας, το λάδι δημιουργεί ένα φράγμα που εμποδίζει από το να χάσετε τις πιο ευεργετικές επιδράσεις της κρέμας σώματος – και το λάδι κλειδώνει ακόμη περισσότερη υγρασία. Αυτό σημαίνει πιο μαλακά πόδια το πρωί!

5. Ξυρίζεστε το βράδυ, όχι το πρωί

Μπορεί να μοιάζει αστείο, αλλά τα πόδια σας πρήζονται ελαφρώς όσο κοιμάστε, λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας του σώματός σας. Αυτό το πρήξιμο μπορεί να καλύψει τη βάση των τριχών στα πόδια σας. Αν ξυρίζεστε το πρωί, το σώμα σας θα κρυώσει και αυτό το ελαφρύ πρήξιμο θα υποχωρήσει, αποκαλύπτοντας τις τρίχες που σας ξέφυγαν.

Αντ’ αυτού, ξυρίστε τα πόδια σας το βράδυ για να εγγυηθείτε το πιο απαλό και αποτελεσματικό ξύρισμα.

6. Κάντε πρώτα καθοδικές κινήσεις και μετά ανοδικές

Μπορεί να σας έχουν πει ότι το ξύρισμα γίνεται πιο προσεκτικό όταν πηγαίνετε αντίθετα με το ρεύμα – προς τα πάνω από το πόδι σας και όχι προς τα κάτω. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά αν έχετε να ξυριστείτε μερικές ημέρες, αυξάνετε τον κίνδυνο κοψίματος και ερεθισμού του δέρματος ξυρίζοντας πρώτα προς τα πάνω.

Αν οι τρίχες του ποδιού σας είναι ελαφρώς μακρύτερες από ό,τι συνήθως, ξυριστείτε πρώτα γρήγορα προς τα κάτω. Αυτό θα αφαιρέσει το μεγαλύτερο μέρος του μήκους, και στη συνέχεια μπορείτε να ξυρίσετε προς τα πάνω (αντίθετα προς το ρεύμα) για να έχετε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

7. Αντικαθιστάτε τακτικά τις λεπίδες του ξυραφιού

Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε τη λεπίδα του ξυραφιού σας, τόσο περισσότερες τρίχες και νεκρό δέρμα συσσωρεύονται πάνω της. Με ένα χιλιοχρησιμοποιημένο ξυραφάκι κινδυνεύεις να ερεθίσεις το δέρμα σου και σε τελική ανάλυση να μην ικανοποιηθείς από το αποτέλεσμα. Οι λεπίδες φθείρονται από την συνεχόμενη χρήση και το ξύρισμα δεν γίνεται σωστά. Γι’ αυτό συνίσταται η συχνή αλλαγή της κεφαλής του ξυραφιού σου.

8. Προσέξτε τη θερμοκρασία του νερού όταν ξυρίζεστε

Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ξυραφάκι για να ξυρίσετε τα πόδια σας, όπως και στο ντους, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό.

Το ζεστό νερό τείνει να ξηραίνει το δέρμα σας, προκαλώντας ενδεχομένως ερεθισμούς και κοκκινίλες, ενώ το κρύο νερό θα σας κάνει να ανατριχιάσετε και να προκαλέσετε ερεθισμό ή να κοπείτε σε κάποια σημεία.

Αν είναι δυνατόν, πάρτε το χρόνο σας και μουλιάστε το δέρμα σας στο μπάνιο ή στο ντους για δύο ή τρία λεπτά πριν πάρετε το ξυράφι. Αυτό θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε τον ιδρώτα και τα φυσικά έλαια, κάνοντας τη διαδικασία πιο εύκολη.

Σχετικά άρθρα