Linda Evangelista: Η αποτυχημένη επέμβαση ομορφιάς που της στοίχισε 5 χρόνια απομόνωσης «Δεν κοιτάζομαι στον καθρέφτη, δεν μου μοιάζω».

Η Linda Evangelista, διάσημο supermodel και fashion icon, αιχμαλώτισε τις καρδιές εκατομμυρίων με την εντυπωσιακή της εμφάνιση και τη δυναμική της παρουσία. Ωστόσο, πίσω από την αίγλη και την επιτυχία, η Linda αντιμετώπισε μια δύσκολη περίοδο αφού βίωσε τις ανεπιθύμητες συνέπειες μιας αποτυχημένης διαδικασίας αφαίρεσης λίπους.

The Rise to Supermodel Stardom

Η καριέρα της Linda Evangelista στο μόντελινγκ εκτινάχθηκε στα ύψη τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, καθιστώντας την ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα του κλάδου. Γνωστή για την ικανότητά της που μοιάζει με χαμαιλέοντα να μεταμορφώνεται στην πασαρέλα, η Linda κόσμησε αμέτρητα εξώφυλλα περιοδικών και έγινε συνώνυμο της κομψότητας και του στυλ. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και η ευέλικτη εμφάνισή της, κέρδισαν μια θέση ανάμεσα στα πιο διάσημα σούπερ μόντελ στον κόσμο.

Η ατυχία της λιποαναρρόφησης και οι επιπτώσεις της

Στην προσπάθειά της να διατηρήσει τη νεανική της εμφάνιση, η Linda Evangelista υποβλήθηκε σε διαδικασία αφαίρεσης λίπους που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Τα επακόλουθα την άφησαν με δυσμενείς επιπτώσεις που οδήγησαν σε απομόνωση και απώλεια εμπιστοσύνης. Η πάλη της με τις σωματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις τους στην καριέρα και την προσωπική της ζωή ήταν επίπονη και προκλητική.

Το 58χρονο μοντέλο είπε πως “ποτέ δεν την πείραξε η γήρανση”, επειδή “μας οδηγεί εκεί που θέλουμε να είμαστε, και αυτό για μένα είναι μια μακρά ζωή. “Θέλω ρυτίδες -αλλά κάνω μπότοξ στο μέτωπό μου, οπότε είμαι υποκρίτρια- αλλά θέλω να γεράσω”, είχε πει στην Vogue.

H ίδια είχε εφιαλτική εμπειρία με το CoolSculpting, το οποίο προωθείται ως μη επεμβατική εναλλακτική της λιποαναρρόφησης.μετά την επέμβαση διαγνώστηκε με υπερπλασία του λίπους (PAH) – μια σπάνια παρενέργεια του CoolSculpting, κατά την οποία η διαδικασία κατάψυξης προκαλεί την πάχυνση και την επέκταση του προσβεβλημένου λιπώδους ιστού.

Ζούσε απομονωμένη για σχεδόν 5 χρόνια

Κάποτε ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα άτομα στον κόσμο, το σούπερ μόντελ Linda Evangelista ζει σε απομόνωση για σχεδόν πέντε χρόνια. Τώρα είναι επιτέλους έτοιμη να μοιραστεί την ιστορία της.

Η Evangelista, 58 ετών σήμερα, μίλησε στο PEOPLE για τον συναισθηματικό και σωματικό πόνο που έχει ρίξει σκιά στη ζωή της τα τελευταία χρόνια, αφού ισχυρίζεται ότι το CoolSculpting — μια δημοφιλής διαδικασία «λίπους» που έχει εκκαθαριστεί από τον FDA, προωθήθηκε ως μια μη επεμβατική εναλλακτική λύση στη λιποαναρρόφηση — την άφησε «μόνιμα παραμορφωμένη» και «βάναυσα παραμορφωμένη».

Η Evangelista υπέβαλε αγωγή τον Σεπτέμβριο μηνύοντας τη μητρική εταιρεία της CoolSculpting, Zeltiq Aesthetics Inc., για αποζημίωση 50 εκατομμυρίων δολαρίων, ισχυριζόμενη ότι δεν μπορεί να εργαστεί από τότε που υποβλήθηκε σε επτά συνεδρίες CoolSculpting σε ιατρείο δερματολόγου από τον Αύγουστο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016.

“Μου άρεσε να είμαι στην πασαρέλα. Τώρα φοβάμαι να συναντήσω κάποιον που ξέρω”, λέει στο PEOPLE. “Δεν μπορώ να ζήσω πια έτσι, κρυμμένη και ντροπιασμένη.”

Μέσα σε τρεις μήνες μετά τις θεραπείες της Evangelista, άρχισε να παρατηρεί εξογκώματα στο πηγούνι, τους μηρούς και την περιοχή του σουτιέν της. Οι ίδιες περιοχές που ήθελε να συρρικνωθεί αυξάνονταν ξαφνικά. Και σκλήρυνση. Μετά μούδιασαν.

«Προσπάθησα να το φτιάξω μόνη μου, νομίζοντας ότι κάνω κάτι λάθος», λέει η Evangelista και άρχισε να κάνει δίαιτα και να ασκείται περισσότερο. “Έφτασα εκεί που δεν έτρωγα καθόλου. Νόμιζα ότι έχανα το μυαλό μου”.

Τελικά, τον Ιούνιο του 2016 πήγε στον γιατρό της. «Του έριξα τη ρόμπα μου», θυμάται. “Δεν έχω φάει, πεινάω. Τι κάνω λάθος;” Όταν της διέγνωσε παράδοξη υπερπλασία λιπώδους ιστού (ΠΑΥ), εκείνη λέει, “Τι στο διάολο είναι αυτό; Μου είπε ότι δεν θα κάνω δίαιτα και καμία άσκηση δεν πρόκειται να το διορθώσει».

Τι είναι η υπερπλασία λιπώδους ιστού (ΠΑΥ);

Η ΠΑΥ είναι μια σπάνια παρενέργεια που επηρεάζει λιγότερο από το 1 τοις εκατό των ασθενών με CoolSculpting, όπου η διαδικασία κατάψυξης προκαλεί πάχυνση και επέκταση του προσβεβλημένου λιπώδους ιστού. «Αυτό είναι το ενοχλητικό κομμάτι», λέει ο Δρ. Άλαν Ματαράσο, πλαστικός χειρουργός της Νέας Υόρκης και καθηγητής στο Northwell School of Medicine. “Οι ασθενείς πηγαίνουν για να έχουν κάτι μειωμένο και τώρα έχει διευρυνθεί. Και το πρόβλημα με την ΠΑΥ είναι ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μην υποχωρήσει. Σε πολλές περιπτώσεις, οι πληγείσες περιοχές δεν είναι πλέον επιδεκτικές λιποαναρρόφησης όπως θα ήταν καταρχήν.”

Σε μια δήλωση στο PEOPLE, εκπρόσωπος της CoolSculpting λέει ότι η διαδικασία «έχει μελετηθεί καλά με περισσότερες από 100 επιστημονικές δημοσιεύσεις και περισσότερες από 11 εκατομμύρια θεραπείες που πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως» και πρόσθεσε ότι οι γνωστές σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως η ΠΑΥ «συνεχίζουν να είναι καλά τεκμηριωμένες στις πληροφορίες CoolSculpting για ασθενείς και παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.”

Το CoolSculpting, που εγκρίθηκε από το FDA το 2010, χρησιμοποιεί μια διαδικασία γνωστή ως κρυολιπόλυση. Με βάση τον τρόπο με τον οποίο τα κρυοπαγήματα επηρεάζουν τους ανθρώπους, η διαδικασία λειτουργεί τοποθετώντας ένα ρολό λίπους ανάμεσα σε δύο κουπιά, τα οποία ψύχουν το λίπος σε θερμοκρασία κάτω από το μηδέν. Μελέτες δείχνουν ότι η θεραπεία – η οποία είναι δημοφιλής λόγω της προσβασιμότητάς της σε ιατρικά σπα και του ελάχιστου χρόνου αποκατάστασης – μπορεί να μειώσει τις στοχευμένες εναποθέσεις λίπους έως και 20 τοις εκατό.

«Θεωρώ ότι είναι μια ασφαλής, αποτελεσματική θεραπεία που αξίζει τον κόπο και έχει υψηλό ποσοστό ικανοποίησης ασθενών», λέει η Δρ Σου Έλεν Κοξ, δερματολόγος στο Chapel Hill, N.C., η οποία έχει διεξαγάγει κλινικές δοκιμές για λογαριασμό της CoolSculpting και λέει ότι το έχει κάνει με επιτυχία χιλιάδες φορές. “Αν μπορείτε να τσιμπήσετε μια ίντσα [λίπος], θα είστε καλός υποψήφιος για CoolSculpting. Είναι το χρυσό πρότυπο των μη επεμβατικών [διαδικασιών μείωσης λίπους].”

Τι λέει η ίδια

Η Evangelista ισχυρίζεται ότι όταν ο γιατρός της επικοινώνησε με την CoolSculpting σχετικά με την ΠΑΥ της, η εταιρεία του είπε ότι ήθελε να “το διορθώσει” και προσφέρθηκε να πληρώσει για τη λιποαναρρόφηση με έναν χειρουργό της επιλογής της εταιρείας – έναν ειδικό που ισχυρίστηκε ότι είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. (Η Zeltiq αρνήθηκε να σχολιάσει τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς της Evangelista, επικαλούμενη την εκκρεμή δίκη.) Στο μήνυμά της, η Evangelista λέει ότι “την παραμονή” της λιποαναρρόφησής της, ενημερώθηκε ότι η Zeltiq θα κάλυπτε τη διαδικασία μόνο εάν υπογράψει συμφωνία εμπιστευτικότητας. Αρνήθηκε και έκανε την πρώτη από τις δύο χειρουργικές επεμβάσεις λιποαναρρόφησης ολόκληρου του σώματος – για τις οποίες λέει ότι πλήρωσε – τον Ιούνιο του 2016.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, λέει η Evangelista, έπρεπε να φορέσει ρούχα συμπίεσης, ζώνες και ιμάντα στο πηγούνι για οκτώ εβδομάδες. Διαφορετικά, «η ΠΑΥ μπορεί να επιστρέψει». Κάτι που, λέει, έγινε, ακόμη και μετά από μια δεύτερη λιποαναρρόφηση τον Ιούλιο του 2017.

«Δεν ήταν ούτε λίγο καλύτερα», λέει. “Τα εξογκώματα είναι προεξοχές. Και είναι σκληρά. Αν περπατήσω χωρίς ζώνη με φόρεμα, θα έχω τριψίματα σε σημείο σχεδόν να αιμορραγώ. Επειδή δεν είναι σαν το τρίψιμο του μαλακού λίπους, είναι το τρίψιμο με σκληρό λίπος.” Λέει ότι η στάση της έχει επίσης επηρεαστεί επειδή δεν μπορεί πλέον να “απλώσει τα χέρια της στο πλάι. Δεν νομίζω ότι οι σχεδιαστές θα θέλουν να με ντύσουν με αυτό” – κατεβάζει το πουκάμισό της και δείχνει το ορθογώνιο σχήμα της. Η ΠΑΥ προεξέχει κάτω από το μπράτσο της — «βγαίνει έξω από το σώμα μου». «Δεν κοιτάζομαι στον καθρέφτη», προσθέτει. «Δεν μου μοιάζω».

Αυτή είναι μια έντονη αντίθεση με τη δημοφιλή Linda Evangelista που ο κόσμος γνώρισε για πρώτη φορά πριν από 30 χρόνια. Με το πρόσωπό της που μοιάζει με τη Sophia Loren και την ενστικτώδη κατανόηση της φωτογραφίας και του στυλ, συγκέντρωσε περίπου 700 εξώφυλλα περιοδικών κατά τη διάρκεια της καριέρας της και υπηρέτησε ως μούσα σε εικονίδια της βιομηχανίας όπως ο αείμνηστος σχεδιαστής της Chanel Karl Lagerfeld και ο διάσημος φωτογράφος Steven Meisel. «Κανένα μοντέλο δεν ήταν πιο σούπερ από τη Λίντα», λέει στο PEOPLE η αρχισυντάκτρια της Vogue, Άννα Γουίντουρ. Η Wintour έβαλε την Evangelista στο εξώφυλλο του εμβληματικού περιοδικού 11 φορές.

Μετά την επάνοδό της συναντήθηκε ξανά για αυτή τη χαρούμενη στιγμή με τη Σίντι, την Κρίστι και τη Ναόμι στο εξώφυλλο της Vogue του προηγούμενου Σεπτέμβρη

Ψυχικοί και Συναισθηματικοί Αγώνες

Η εμπειρία της Linda μετά την αποτυχημένη διαδικασία λιποαναρρόφησης υπογραμμίζει τον ψυχολογικό αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι απροσδόκητες αλλαγές στην εμφάνισή μας. Η πίεση να διατηρήσει μια συγκεκριμένη εικόνα στη βιομηχανία του μόντελινγκ, σε συνδυασμό με τα κοινωνικά πρότυπα ομορφιάς, επιδείνωσαν τα αισθήματα της αμφιβολίας για τον εαυτό της και της απομόνωσης. Η ειλικρίνειά της για τους αγώνες της ρίχνει φως στη συναισθηματική αναταραχή που αντιμετωπίζουν πολλά άτομα όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα εικόνας σώματος.

“Γιατί νιώθουμε την ανάγκη να κάνουμε αυτά τα πράγματα [στο σώμα μας]; Πάντα ήξερα ότι θα γερνάω. Και ξέρω ότι υπάρχουν πράγματα που περνάει ένα σώμα. Αλλά απλά δεν πίστευα ότι θα έμοιαζα έτσι.” λέει για τις προεξοχές, προσθέτοντας ότι έχασε την ταυτότητά της. “Δεν αναγνωρίζω τον εαυτό μου σωματικά, αλλά δεν με αναγνωρίζω πια ως άτομο. Αυτή” -και εννοεί τη Linda Evangelista, το supermodel- “έχει φύγει κάπως.”

Ανάκτηση της αυτοαξίας και της ανθεκτικότητας

Μέσα στις αντιξοότητες, η ιστορία της Linda Evangelista πήρε μια στροφή προς την ανθεκτικότητα και την αυτο-ανακάλυψη. Επέλεξε να μοιραστεί τις εμπειρίες της ανοιχτά, και έγινε υπέρμαχος της αποδοχής του εαυτού της και της θετικότητας του σώματος. Αναγνωρίζοντας τα τρωτά της σημεία και συζητώντας το ταξίδι της, η Linda ενέπνευσε αμέτρητα άτομα να αγκαλιάσουν τις ατέλειές τους και να καλλιεργήσουν μια πιο υγιή σχέση με το σώμα τους.

Ένα νέο κεφάλαιο Ενδυνάμωσης

Το ταξίδι της Linda Evangelista χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι οι αναποδιές δεν μας καθορίζουν. Η διαφάνειά της σχετικά με τους αγώνες της επαναπροσδιορίζει τα πρότυπα ομορφιάς και δίνει τη δυνατότητα στους άλλους να αμφισβητήσουν τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Αγκαλιάζοντας τον φυσικό της εαυτό, η Linda έχει αγκαλιάσει ένα νέο κεφάλαιο ενδυνάμωσης και αυτοπεποίθησης που αντηχεί πέρα από τη βιομηχανία της μόδας.

«Ελπίζω να μπορέσω να απαλλαγώ από τη ντροπή και να βοηθήσω άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με εμένα», λέει. «Αυτός είναι ο στόχος μου». Λέει ότι αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που έσπασε για πρώτη φορά τη σιωπή της στο Instagram πέρυσι, οδηγώντας σε υποστήριξη από τη φυλή των σούπερ μοντέλων της, συμπεριλαμβανομένης της Σίντι Κρόφορντ που επευφημούσε τότε: «Η δύναμή σου και η αληθινή σου ουσία είναι για πάντα αναγνωρίσιμα και εμβληματικά!». Και ενώ η Ευαγγελίστα παλεύει καθημερινά για να ανακτήσει ό,τι έχασε, ένα πράγμα ξέρει σίγουρα: «Δεν θα κρυφτώ άλλο».

Καθώς η Linda συνεχίζει να επαναπροσδιορίζει τους κανόνες ομορφιάς, η ιστορία της γίνεται πηγή έμπνευσης για άτομα που πλοηγούνται στα δικά τους μονοπάτια προς την αυτοανακάλυψη και την ενδυνάμωση.

Με πληροφορίες από το People

Σχετικά άρθρα