Μάθιου Πέρι: Ο αλκοολισμός από τα 14, η χρήση 55 χαπιών την ημέρα, η αμοιβή του ενός εκατομμυρίου ανά επεισόδιο στους Friends, οι 15 φορές που μπήκε σε κλινική αποτοξίνωσης, οι διάσημοι έρωτες της ζωής του, η επιστροφή του από τον θάνατο και οι 12 χειρουργικές επεμβάσεις λόγω χρήσης οπιοειδών

Έφυγε σε ηλικία 54 ετών και βύθισε σε θλίψη όχι μόνο το Χόλυγουντ αλλά ολόκληρο τον κόσμο, ο πασίγνωστος και πολυαγαπημένος για τον ρόλο του Chandler στα “Φιλαράκια”, ηθοποιός, κωμικός και παραγωγός, Μάθιου Πέρι. Ο Πέρι εντοπίστηκε από τον βοηθό του μέσα στο τζακούζι του σπιτιού του, χωρίς τις αισθήσεις του και λίγο αργότερα, οι διασώστες που έσπευσαν στο σημείο επιβεβαίωσαν ότι ο ηθοποιός ήταν νεκρός. Αρχικά ο θάνατός του αποδόθηκε σε πνιγμό ή καρδιακή ανακοπή όμως τα αίτια γύρω από την απώλεια του αγαπημένου μας κωμικού ηθοποιού παραμένουν τελικά άγνωστα, καθώς η νεκροψία δεν κατάφερε να δώσει φως στο γιατί έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος σε όλους Μάθιου Πέρι.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι αρχές δεν εντόπισαν στο σπίτι του ναρκωτικές ουσίες παρά μόνο συνταγογραφημένα φάρμακα που έπαιρνε ο ηθοποιός, όπως αντικαταθληπτικά, φάρμακα κατά του άγχους και φάρμακα για την ΧΑΠ από την οποία έπασχε, καθώς υπήρξε μανιώδης καπνιστής για πολλά χρόνια. Πάντως τόσο η αστυνομία όσο και ο ιατροδικαστής δεν φαίνεται να βρήκαν εμφανή ίχνη πάλης που θα μπορούσαν να αποδώσουν τον θάνατό του σε εγκληματική πράξη. Δυστυχώς, ακόμη και σε αυτή την ύστατη στιγμή, ο επί δεκαετίες ταλαιπωρημένος από εξαρτήσεις και ψυχολογικά προβλήματα ηθοποιός δεν φαίνεται να βρίσκει γαλήνη.

Η οικογένεια, τα πρώτα βήματα και το απόγειο της καριέρας

Ο Μάθιου Λάνγκφορντ Πέρι γεννήθηκε στις 19 Αυγούστου 1969 στο Williamstown της Μασαχουσέτης. Γιός του John Bennett Perry και της Suzanne Langford. Μετά το διαζύγιο των γονιών του ενώ ήταν βρέφος μόλις ενός έτους πήγε να ζήσει με τη μητέρα του στην Οτάβα του Καναδά. Η μητέρα του εργάστηκε στην υπηρεσία του τότε Καναδού πρωθυπουργού Pierre Truedeau και ο Πέρι συνδέθηκε με τον γιο του, τον σημερινό πρωθυπουργό του Καναδά, Justin Trudeau, με τον οποίο έκαναν παρέα και πήγαιναν μαζί σχολείο. Αργότερα η μητέρα του Πέρι ξαναπαντρεύτηκε. Ο πατριός του Matthew ήταν ο Keith Morrison, ανταποκριτής για το πρόγραμμα Dateline του NBC.

Αφού μετακόμισε στο Λος Άντζελες περίπου στην ηλικία των 15 ετών για να ζήσει με τον πατέρα του, ο Μάθιου γράφτηκε στο Buckley School. Αποφοίτησε από το ιδιωτικό σχολείο το 1987. Ο Μάθιου Πέρι άρχισε να εργάζεται ως ηθοποιός όταν ήταν ακόμη έφηβος. Μετά από μια πρώιμη καριέρα που σημαδεύτηκε από αποτυχημένες επιλογές, η καριέρα του Πέρι εκτοξεύτηκε και είδε τεράστια αναγνώριση στα μέσα της δεκαετίας του 1990 με τον υποψήφιο για Emmy ρόλο του Τσάντλερ Μπινγκ στη μεγάλη κωμική σειρά “Friends”. Έκανε πολλές σχέσεις που δεν κράτησαν πολύ ενώ δεν παντρεύτηκε ποτέ ούτε πατέρας, παρόλο που όνειρό του ήταν να αποκτήσει μια μεγάλη οικογένεια.

Ο Τσάντλερ Μπινγκ και τα Φιλαράκια

Ο Πέρι πήρε έναν χαρακτήρα που ταίριαζε γάντι και στον ίδιο. Πνευματώδης, αυτοσαρκαστικός, με καυστικό χιούμορ αλλά με καρδιά μικρού παιδιού, ο Πέρι χάρισε ατέλειωτες ώρες γέλιου και διασκέδασης σε εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ταυτίστηκαν μαζί του κι εκείνοι που θα ήθελαν να είχαν πραγματικά έναν πιστό φίλο σαν τον Τσάντλερ.

Οι έξι ηθοποιοί των Friends (Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry and David Schwimmer) αποδείχτηκαν μια σφιχτή ομάδα τόσο εντός όσο και εκτός οθόνης. Οδήγησαν τους “Friends” σε τεράστια επιτυχία ενώ οι επαναλήψεις της σειράς συνεχίζουν να παίζονται και να τις απολαμβάνουν γενιές μετά την αρχική τους προβολή. Τα κέρδη από τη σειρά ήταν ασύλληπτα και ο καθένας κέρδισε τελικά 1 εκατομμύριο δολάρια ανά επεισόδιο. Οι “Friends” σημείωσαν 62 υποψηφιότητες για τα βραβεία Emmy, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του Perry το 2002 για τον εξαιρετικό πρωταγωνιστικό ρόλο του στην κωμική σειρά.

Ο Πέρι προσπάθησε αργότερα να αναπαραγάγει την επιτυχία του μέσα από άλλες επιλογές, χωρίς όμως σημαντικά αποτελέσματα. 

Ο εθισμός και οι εξαρτήσεις που τον στιγμάτισαν για πάντα

Η πρώτη επαφή του Πέρι με το αλκοόλ ήταν όταν ήταν μόλις 14 ετών, με μερικές μπύρες και φθηνό κρασί ενώ μέχρι την ηλικία των 21 ετών είχε ήδη ξεφύγει ήδη από την συνηθισμένη κατανάλωση.

Καθώς απολάμβανε την τεράστια δημοτικότητα των “Friends”, ο Πέρι χρειάστηκε να παλέψει με τους εθισμούς στο αλκοόλ και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. «Ήμουν ένας τύπος που ήθελε να γίνει διάσημος», είπε στους New York Times το 2002. «Έβγαινε ατμός από τα αυτιά μου, ήθελα τόσο πολύ να γίνω διάσημος. Θέλετε την προσοχή, θέλετε τα χρήματα και θέλετε την καλύτερη θέση στο εστιατόριο. Δεν ήξερα ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις».

Ο Πέρι μπήκε σε κέντρο απεξάρτησης για τον εθισμό του στο παυσίπονο Vicodin το 1997 και ολοκλήρωσε μια δεύτερη περίοδο απεξάρτησης το 2001. Χρόνια αργότερα, ο Perry είπε στο People ότι «δεν μπορούσε να σταματήσει» να χρησιμοποιεί αλκοόλ και χάπια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Συνολικά ο Πέρι χρειάστηκε να δώσει 9 εκατομμύρια δολάρια, να κάνει 6.000 επισκέψεις στους Ανώνυμους Αλκοολικούς, να εισαχθεί 15 φορές σε κλινική αποτοξίνωσης και να κάνει 12 επώδυνες πολλές φορές χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο ίδιος μίλησε ανοιχτά για τον εθισμό του στο βιβλίο του “Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing” το 2022. Παραδέχτηκε ότι ενώ γύριζαν τη σειρά “Friends” o Πέρι κατανάλωνε 55 χάπια Vicodin την ημέρα, όταν η ημερήσια μέγιστη δόση ήταν μόλις 8. «Δεν ήξερα πώς να σταματήσω. Αν ερχόταν η αστυνομία στο σπίτι μου και μου έλεγε “αν πιείς απόψε, θα σε πάμε φυλακή”, θα άρχιζα να μαζεύω τα πράγματά μου. Δεν μπορούσα να σταματήσω γιατί η ασθένεια και ο εθισμός είναι προοδευτικός. Οπότε γίνεται όλο και χειρότερος όσο μεγαλώνεις».

Οι αλλαγές στο σώμα του και στην εμφάνισή του ήταν δραματικές. Οι αυξομειώσεις βάρους φαίνονται από σεζόν σε σεζόν και η προσπάθειές του να μείνει μακριά από τις εξαρτήσεις ήταν μεγάλες αλλά έπεφταν τελικά στο κενό. Παρ’ όλα αυτά οι συμπρωταγωνιστές του έδειξαν μεγάλη κατανόηση και υπομονή, όπως ανέφερε ο ηθοποιός. Μια φορά ο Ματ Λεμπλάνκ, ο τηλεοπτικός συγκάτοικός του Τζόι, χρειάστηκε να τον σκουντήσει για να πει την ατάκα του ενώ η Άνιστον είχε πάει να τον βρει στο καμαρίνι του για να του μιλήσει για το ποτό προσπαθώντας να τον βοηθήσει, λέγοντας “Όλοι μπορούμε να το μυρίσουμε”.

Οι αποτυχημένες σχέσεις και οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες του

Ο Πέρι είχε αρκετές σχέσεις που όμως δεν κρατούσαν πολύ. Έβγαινε με τις ηθοποιούς Λίζι Κάπλαν, Νιβ Καμπελ, Γιαζμίν Μπλιθ, Χεδερ Γκράχαμ, Γκουίνεθ Παλτροου, Τζούλια Ρόμπερτς κ.α. Είχε επίσης σχέσεις με το στέλεχος της τηλεόρασης Jamie Tarses, την τότε φοιτήτρια μόδας Rachel Dunn και την τηλεοπτική παραγωγό Gabrielle Allan.

Ο Πέρι δεν παντρεύτηκε ποτέ, αν και ήρθε κοντά μια φορά, παρότι όνειρό του ήταν η δημιουργία μιας μεγάλης όμορφης οικογένειας όπως είχε κατά καιρούς παραδεχτεί. Τον Νοέμβριο του 2020 έφτασε λίγο κοντά στον γάμο καθώς ο ηθοποιός αρραβωνιάστηκε την κοπέλα του Molly Hurwitz. Ωστόσο, το ζευγάρι ανακοίνωσε τον χωρισμό του τον Μάιο του 2021.

Τα προβλήματα υγείας και ο μοναχικός θάνατος

Ο εθισμός του ηθοποιού πυροδότησε μια σειρά από σχετικά προβλήματα υγείας. Μάλιστα το 2000, ο Perry νοσηλεύτηκε για παγκρεατίτιδα.

Το καλοκαίρι του 2018, ο 49χρονος ηθοποιός μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με γαστρεντερική διάτρηση. Αργότερα αποκάλυψε στο βιβλίο του “Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing” ότι η διάτρηση του παχέος εντέρου του, που προκλήθηκε από την κατάχρηση οπιοειδών, τον έκανε να παλεύει για τη ζωή του. Έμεινε συνολικά πέντε μήνες μέσα στο νοσοκομείο και η παραμονή του περιελάβανε μια περίοδο όπου βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη και δύο εβδομάδες σε κώμα. «Οι γιατροί είπαν στην οικογένειά μου ότι είχα 2 τοις εκατό πιθανότητες να ζήσω», έγραψε ο Πέρι για τις πρώτες μέρες του στο νοσοκομείο. Για την ανάρρωσή του χρειάστηκε να του τοποθετηθεί ένας σάκος κολοστομίας για εννέα μήνες και να υποβληθεί σε επίπονες χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο θάνατος του Πέρι, όπως όλα δείχνουν ήταν μοναχικός, μέσα στην μπανιέρα του τζακούζι που τόσο αγαπούσε. Συμπωματικά αυτή ήταν και η τελευταία ανάρτηση του δημοφιλούς ηθοποιού. Μια φωτογραφία με τον ίδιο να απολαμβάνει το μπάνιο του μέσα στο τζακούζι και να ατενίζει τη θέα του Λος Άντζελες λέγοντας “Ω, τόσο ζεστό νερό, στροβιλίζεται γύρω και σε κάνει να νιώθεις καλύτερα; Είμαι ο Μάτμαν”. Μακάρι η ταλαιπωρημένη του ψυχή να έχει βρει πλέον τη γαλήνη που πάντα έψαχνε και τόσο πολύ επιθυμούσε.

Ο ίδιο είχε πει ότι όταν πεθάνει θα ήθελε να τον θυμούνται για τα Φιλαράκια και γιατί προσπάθησε να βοηθήσει τους ανθρώπους.

Δείτε επίσης:

Ξεπουλιέται παγκοσμίως το βιβλίο του Μάθιου Πέρι – Είχε εκμυστηρευτεί σε φίλη ότι ετοίμαζε και ταινία για τη ζωή του, με πρωταγωνιστή τον Ζακ Έφρον – Ποιοι κληρονομούν τα δικαιώματα και την περιουσία εκατομμυρίων του σταρ

Βγήκαν τα πρώτα αποτελέσματα από τις τοξικολογικές εξετάσεις του Μάθιου Πέρι – 6 μήνες θα χρειαστούν οι ειδικοί για να βρουν την αιτία θανάτου του διάσημου ηθοποιού

Σχετικά άρθρα