Τα καυτά δάκρυα της Βασίλισσας Σοφίας – Πληρώνει τις αμαρτίες του πρώην συζύγου της, του έκπτωτου βασιλιά Χουάν Κάρλος – Γιατί δεν την κάλεσαν στη γιορτή για τα 18α γενέθλια της εγγονής της;

Η Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας ξέσπασε σε κλάματα στην τελευταία της εμφάνιση – εν μέσω πληροφοριών ότι δεν είναι καλεσμένη στην τελετή ορκωμοσίας της εγγονής της πριγκίπισσας Λεονόρ στο Κογκρέσο.

Η σύζυγος του πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος Α’ πρόσφερε τα «πιο ειλικρινή της συγχαρητήρια» στον φυσικό Emilio Lora-Tamayo την Παρασκευή, καθώς ανακηρύχθηκε επίτιμος ισόβιος πρύτανης από το Πανεπιστήμιο Camilo José Cela στη Μαδρίτη.

Σε μια σπάνια συγκινησιακή στιγμή η 84χρονη δάκρυσε αποτίοντας φόρο τιμής στον καθηγητή πανεπιστημίου στην ομιλία της. Το ζευγάρι λέγεται ότι διατηρούσε φιλία για χρόνια, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ.

Το συναισθηματικό ξέσπασμα της Σόφιας έρχεται εν μέσω αναφορών ότι η μητέρα του βασιλιά της Ισπανίας, Φελίπε ΣΤ’, δεν έχει προσκληθεί στην τελετή ορκωμοσίας της πριγκίπισσας Λεονόρ στο Κογκρέσο, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, 31 Οκτωβρίου, την ημέρα που η διάδοχος του ισπανικού θρόνου γίνεται 18 ετών.

Πηγές στο Παλάτι Ζαρζουέλα είπαν στην ισπανική εφημερίδα El País ότι η Σόφια δεν θα συνοδεύσει τον βασιλιά Φελίπε και τη βασίλισσα Λετίσια στην ιστορική περίσταση, με τη δικαιολογία ότι δεν θα ήθελαν να κάνουν διακρίσεις με τον πατέρα του Φελίπε, τον πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος Α’.

Το παλάτι φέρεται να προσπαθεί να αποφύγει τον αμφιλεγόμενο πρώην βασιλιά, ο οποίος παραιτήθηκε υπέρ του γιου του Φελίπε το 2014. Ενώ ούτε ο Χουάν Κάρλος, που ζει εξόριστος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ούτε η Σόφια θα είναι στις δημόσιες εκδηλώσεις, και οι δύο πρόκειται να παρευρεθούν στις ιδιωτικές οικογενειακές γιορτές μετά την εκδήλωση.

Πηγές του παλατιού ανέφεραν ότι «η λύση έκλεισε με κοινή συμφωνία από την πρώτη στιγμή» μεταξύ του Χουάν Κάρλος και του Φελίπε, σύμφωνα με το El Debate. Ο Χουάν Κάρλος ήταν κάποτε ένα από τα πιο σεβαστά δημόσια πρόσωπα της Ισπανίας για τον ρόλο του στην επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία μετά το θάνατο του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο, το 1975. 

Όμως τα σκάνδαλα που αφορούσαν τη βασιλική οικογένεια της Ισπανίας άρχισαν να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο στα τελευταία χρόνια της βασιλείας του, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί υπέρ του γιου του, του βασιλιά Φελίπε.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, κέρδισε μια προσπάθεια να τερματίσει τη μάχη του Ανωτάτου Δικαστηρίου ύψους 126 εκατομμυρίων λιρών με την Δανή πρώην ερωμένη του, η οποία τον είχε κατηγορήσει για κατασκοπεία και παρενόχληση. Μάλιστα, η Δανή επιχειρηματίας Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn ισχυρίστηκε ότι ο πρώην βασιλιάς της είχε προκαλέσει «μεγάλο ψυχικό πόνο». 

Ο Χουάν Κάρλος, ο οποίος είναι πλέον 85 ετών, έχει αρνηθεί τα αδικήματα τα οποία του καταλογίζονται και αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς που έγιναν εναντίον του, υποστηρίζοντας ότι τα πράγματα δεν έγιναν έτσι όπως τα περιγράφει η Δανή ερωμένη του.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου, η δικαστής Rowena Collins Rice είπε ότι το δικαστήριο «δεν έχει δικαιοδοσία να εκδικάσει αυτήν την αξίωση» επειδή ασκήθηκε εναντίον του εναγόμενου εκτός της χώρας κατοικίας του. Πρόσθεσε επίσης ότι η κ. zu Sayn-Wittgenstein-Sayn «δεν έχει αποδείξει επαρκώς ότι το «επιβλαβές γεγονός» για το οποίο καταγγέλλει – παρενόχληση από τον κατηγορούμενο – συνέβη στην Αγγλία». 

Όταν ο Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε, είπε στους υπηκόους του: «Αποφάσισα να τερματίσω τη βασιλεία μου και να παραδώσω το στέμμα της Ισπανίας. Μια νέα γενιά πολύ σωστά απαιτεί να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο».

Κατά την “έξοδό” του είχε αναφερθεί και στον τότε πρίγκιπα Κάρολο, λέγοντας: «Δεν θέλουμε ο γιος μου να μαραθεί περιμένοντας όπως ο Πρίγκιπας Κάρολος».

Τον Αύγουστο του 2020, μετά από έξι χρόνια μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο Χουάν Κάρλος επέλεξε να φύγει από την Ισπανία , λέγοντας ότι δεν ήθελε οι προσωπικές του υποθέσεις να υπονομεύσουν τη βασιλεία του γιου του, Βασιλιά Φελίπε ΣΤ’. Νωρίτερα εκείνο το έτος, ο γιος του του είχε αφαιρέσει ένα ετήσιο επίδομα σχεδόν 200.000 ευρώ καθώς αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες για τις οικονομικές του συναλλαγές και το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας είχε ξεκινήσει έρευνα μόλις δύο μήνες πριν από την αναχώρησή του για την υποτιθέμενη εμπλοκή του σε σύμβαση σιδηροδρομικών μεταφορών υψηλής ταχύτητας στη Σαουδική Αραβία. 

Ο αείμνηστος βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα φέρεται να κατέθεσε 77 εκατομμύρια λίρες (85 εκατομμύρια ευρώ) σε έναν ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο λέγεται ότι είχε πρόσβαση ο Χουάν Κάρλος. Ωστόσο, η υπόθεση τελικά αποσύρθηκε. 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Χουάν Κάρλος παρευρέθηκε στην κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πείσμα των επιθυμιών της ισπανικής κυβέρνησης και του γιου του. 

Η εγγονή του Χουάν Κάρλος, Λεονόρ, η οποία επίσημα ονομάζεται Πριγκίπισσα της Αστούριας, θα ορκιστεί πίστη στο ισπανικό σύνταγμα σήμερα Τρίτη 31 Οκτωβρίου, ανήμερα των 18ων γενεθλίων της.

Παρά τις έντονες πολιτικές διαιρέσεις, οι αναφορές από την Ισπανία δείχνουν ότι η χώρα είναι σε μεγάλο βαθμό ενωμένη, πίσω από τη νεαρή πριγκίπισσα, η οποία αυτή τη στιγμή παρακολουθεί στρατιωτική εκπαίδευση, ως δόκιμος Borbon.

Σχετικά άρθρα