Η πρόπολη υπάρχει σε πολλές μορφές στο εμπόριο, ακόμη και σε τσίχλες: Δείτε πως το βάμμα πρόπολης μειώνει τη χοληστερίνη και τις φλεγμονές στο σώμα μας με φυσικό τρόπο και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Η πρόπολη είναι μια φυσική ρητίνη που συλλέγεται από τις μέλισσες από διάφορα άνθη και φυτά και βοηθά στη στεγανοποίηση και την απολύμανση της κυψέλης. Η χρήση της στον άνθρωπο έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης στα επίπεδα χοληστερόλης.

Συγκεκριμένα, τα οφέλη της πρόπολης για τη χοληστερίνη είναι:

Μείωση της χοληστερόλης LDL: Η πρόπολη περιέχει βιοδραστικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων φλαβονοειδών και φαινολικών οξέων, που έχουν συσχετιστεί με τη μείωση της χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL), που συνήθως αναφέρεται ως «κακή» χοληστερόλη. Τα υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόπολη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης.

Αύξηση της χοληστερόλης HDL: Η χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL), που συχνά αποκαλείται «καλή» χοληστερόλη, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η πρόπολη μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων της HDL χοληστερόλης, η οποία μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω το συνολικό προφίλ της χοληστερόλης στον άνθρωπο.

Αντιοξειδωτικές Ιδιότητες: Τα αντιοξειδωτικά της πρόπολης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής στο σώμα, που είναι παράγοντες που συμβάλλουν στο σχηματισμό αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες. Με τη μείωση του οξειδωτικού στρες, η πρόπολη βοηθά στην επίτευξη καρδιαγγειακής υγείας και στη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ η πρόπολη μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στα επίπεδα χοληστερόλης, τα αποτελέσματά της μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ο βαθμός στον οποίο μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη μπορεί επίσης να εξαρτάται από παράγοντες όπως η προέλευση, η ποιότητα και η δοσολογία της πρόπολης που χρησιμοποιείται.

Εάν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε πρόπολη για να διαχειριστείτε τα επίπεδα χοληστερόλης σας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας, ειδικά στην περίπτωση που είστε έγκυος ή λαμβάνετε συστηματικά κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Η πρόπολη υπάρχει σε διάφορες μορφές στο εμπόριο: Ακατέργαστη πρόπολη, σε εκχυλίσματα σε αιθυλική αλκοόλη (βάμμα πρόπολης), σε σιρόπι, σε κάψουλες, σε παστίλιες για τον πονόλαιμο ή την κακοσμία του στόματος, σε τσίχλες και οδοντόκρεμες, σε στοματικά και ρινικά σπρέι, σε κρέμες και αλοιφές, σε σαπούνια και σαμπουάν.

Η πρόπολη έχει τόσο εσωτερική όσο εξωτερική χρήση. Μπορείτε να μασήσετε ακατέργαστη πρόπολη, να πιείτε 25-50 σταγόνες από εκχύλισμα πρόπολης σε αιθυλική αλκοόλη διαλυμένες σε νερό ή εξωτερικά, λίγες σταγόνες βάμματος απευθείας σε σπυράκια ή μικροτραύματα.

Σχετικά άρθρα