Αλθέα: Το αρχαίο αγριολούλουδο που βοηθά το ουροποιητικό, προστατεύει από το έλκος, μειώνει τους πόνους της περιόδου και καταπραΰνει το βήχα και τον πονόλαιμο

Η αλθέα, γνωστή και ως Althaea officinalis, είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες και έχει διάφορα οφέλη για την υγεία που αποδίδονται στις ρίζες, τα φύλλα και τα άνθη του. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε με τη μορφή τσαγιού, ενώ στο εμπόριο υπάρχουν βάμματα και φυτικά έλαια αλθέας. Τρία φλυτζάνια την ημέρα από το τσάι αλθέας είναι αρκετά για να μειώσουν τα συμπτώματα που σας ταλαιπωρούν.

Δείτε ποια είναι τα κύρια οφέλη της για την υγεία σας:

1. Καταπραϋντικό για τον πονόλαιμο και τον βήχα:

Η αλθέα έχει μαλακτικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι σχηματίζει ένα προστατευτικό στρώμα πάνω από τους βλεννογόνους. Αυτό την καθιστά ευεργετική για την καταπράυνση του πονόλαιμου και την ανακούφιση του βήχα.

2. Αναπνευστική Υγεία:

Λόγω της περιεκτικότητάς της σε βλέννα, η αλθέα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση αναπνευστικών προβλημάτων όπως η βρογχίτιδα και το άσθμα παρέχοντας μια καταπραϋντική δράση στην αναπνευστική οδό.

3. Γαστρεντερική ανακούφιση:

Η περιεκτικότητα σε βλέννα της αλθέας μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Μπορεί να καταπραΰνει τους ερεθισμένους πεπτικούς ιστούς, μειώνοντας τα συμπτώματα της δυσπεψίας και της καούρας.

4. Αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις:

Η αλθέα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να είναι χρήσιμες για τη μείωση της φλεγμονής, καθιστώντας την ευεργετική για καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα και οι φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου.

5. Υγεία δέρματος:

Οι τοπικές εφαρμογές της αλθέας, όπως με τη μορφή κρέμες ή αλοιφές, μπορεί να βοηθήσουν στην καταπράυνση του ερεθισμένου δέρματος από το έκζεμα και τη δερματίτιδα.

6. Επούλωση τραυμάτων:

Η παραδοσιακή χρήση της αλθέας βοηθά στην επούλωση των πληγών. Μπορεί να βοηθήσει επίσης στην καταπράυνση και επούλωση μικροτραυμάτων και ερεθισμών του δέρματος.

7. Υγεία ούρων:

Οι διουρητικές ιδιότητες της αλθέας είναι ευεργετικές για την υγεία του ουροποιητικού συστήματος, αυξάνοντας τη ροή των ούρων και βοηθώντας στη διαχείριση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

8. Υποστήριξη ανοσοποιητικού συστήματος:

Το φυτό περιέχει ενώσεις που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, προστατεύοντας τον οργανισμό από ιώσεις και λοιμώξεις.

9. Αντιμικροβιακές ιδιότητες:

Η αλθέα έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ορισμένων τύπων βακτηρίων και ιών.

10. Διαχείριση φλεγμονής στο πεπτικό σύστημα:

Η βλέννα στην αλθέα μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση της φλεγμονής στη γαστρεντερική οδό, καθιστώντας την χρήσιμη σε καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).

11. Επιδράσεις κατά του έλκους:

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η αλθέα μπορεί να έχει προστατευτικά αποτελέσματα έναντι των γαστρικών ελκών, πιθανώς λόγω της ικανότητάς της να σχηματίζει μια προστατευτική επικάλυψη στο βλεννογόνο του στομάχου.

12. Εμμηνορροϊκή δυσφορία:

Η αλθέα χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της περιόδου. Οι καταπραϋντικές της ιδιότητες βοηθούν στην ανακούφιση από κράμπες και δυσφορίες που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση.

13. Αναπνευστικές αλλεργίες:

Η Althea μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων των αναπνευστικών αλλεργιών λόγω της ικανότητάς της να καταπραΰνει τους βλεννογόνους και να μειώνει τη φλεγμονή.

Πριν βάλετε την αλθέα στο πρόγραμμα της διατροφής σας, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας, ειδικά εάν έχετε υποκείμενες παθήσεις ή παίρνετε φάρμακα.

Σχετικά άρθρα