Πως να κάνεις αποτοξίνωση πριν τα Χριστούγεννα για να απολαύσεις χωρίς τύψεις την περίοδο των γιορτών

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η αποτοξίνωση είναι κάτι που πρέπει να γίνεται αμέσως μετά τις γιορτές, που το έχουμε “ρίξει” έξω λίγο παραπάνω και έχουμε καταναλώσει τροφές πιο παχυντικές και αλκοόλ που επίσης έχει αρκετές θερμίδες. Η αλήθεια όμως είναι ότι για να υποδεχτείτε με τον καλύτερο τρόπο τις γιορτινές μέρες είναι χρήσιμο να ακολουθήσετε μια διατροφή ήπιας αποτοξίνωσης του οργανισμού σας.

Η βασική ιδέα της αποτοξίνωσης πριν τα Χριστούγεννα είναι να υιοθετήσετε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, να αποφύγετε το φαγητό απ’ έξω και τις επεξεργασμένες τροφές, να ξεκουραστείτε περισσότερο και να χαλαρώσετε, αποβάλλοντας το άγχος και την πίεση και να εντάξετε στην καθημερινότητα σας μια ήπιας μορφής άσκηση, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο ή το ποδήλατο. Παρακάτω ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για μια προ-χριστουγεννιάτικη αποτοξίνωση:

Ενυδάτωση:

Είναι βασικό να ξεκινάτε τη μέρα σας πίνοντας νερό. Αυξάνοντας την πρόσληψη νερού διώχνετε τις τοξίνες από τον οργανισμό σας ενώ παράλληλα τον βοηθάτε να κάνει καλύτερη πέψη των τροφών που καταναλώνετε. Επίσης, η επαρκής κατανάλωση νερού σας κρατά ενυδατωμένες μέσα στις ψυχρές ημέρες του χειμώνα και σας βοηθά να νιώσετε γρήγορα κορεσμό για το φαγητό, μειώνοντας έτσι την πρόσληψη τροφών. Εάν δυσκολεύεστε να πιείτε νερό μπορείτε να το καταναλώσετε εύκολα σε αφέψημα, όπως το πράσινο τσάι, να θυμάστε όμως ότι δεν πρέπει να προσθέτετε ζάχαρη, παρά μόνο λίγο μέλι, λεμόνι και γλυκαντικές ύλες. Ορισμένα αφεψήματα από βότανα, όπως το τσάι πικραλίδας ή τζίντζερ, πιστεύεται ότι έχουν αποτοξινωτικές ιδιότητες.

Διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά:

Κάντε φίλους σας τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτές οι τροφές παρέχουν απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα ενώ υποστηρίζουν τις φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης του σώματός σας. Μπορείτε να τα καταναλώσετε βραστά, σε σούπες ή ψητά. Τι καλύτερο από μια σπιτική κοτόσουπα ή ένα φιλέτο σολωμού με ψητά λαχανικά; Δοκιμάστε να μειώσετε και την πρόσληψη αλατιού, καθώς δημιουργεί κατακράτηση υγρών και αντικαταστήστε το με μπαχαρικά, λεμόνι και ξύδι που θα δώσουν έξτρα νοστιμιά στα πιάτα σας.

Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τη ζάχαρη:

Όταν μιλάμε για αποτοξίνωση, ένα από τα βασικά προϊόντα που θα πρέπει να αποφύγετε είναι η ζάχαρη. Μπορείτε να την αντικαταστήσετε με μέλι, στέβια, ασπαρτάμη ή άλλες γλυκαντικές ύλες που μπορείτε να καταναλώσετε. Η ζάχαρη, ειδικά η λευκή κρυσταλλική, είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένη και αρκετά παχυντική, αφού ένα μόλις κουταλάκι του γλυκού έχει 16 θερμίδες. Παράλληλα είναι χρήσιμο να μειώσετε την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων, σνακ με ζάχαρη και ποτών. Η μείωση των πρόσθετων σακχάρων μπορεί να επηρεάσει θετικά τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού σας και βοηθήσει στην αποτοξίνωσή του.

Συμπεριλάβετε φυτικές ίνες στη διατροφή σας:

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, βοηθούν το σώμα σας να κάνει καλύτερη πέψη ενώ ταυτόχρονα σας χορταίνουν χωρίς να προσθέτουν έξτρα θερμίδες που ανεβάζουν τον δείκτη της ζυγαριάς σας. Εκτός από την διατροφική τους αξία, οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες βοηθούν την καλύτερη λειτουργία του εντέρου σας, έτσι ώστε να αποφεύγετε το ενοχλητικό φούσκωμα που αισθανόμαστε πολλές φορές από την κατανάλωση βαριών, δύσπεπτων και πολύ επεξεργασμένων τροφών.

Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ:

Εάν καταναλώνετε αλκοόλ, σκεφτείτε να το μειώσετε δραστικά για κάποιες μέρες. Η αποχή από το αλκοόλ και η αντικατάστασή του από, για παράδειγμα, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, μπορεί να μειώσει τις θερμίδες που λαμβάνετε, να “ξεκουράσει” το συκώτι σας και να έχει πολλαπλά οφέλη για την καρδιά σας. Βέβαια, μην σκεφτείτε να το αντικαταστήσετε με ανθρακούχα ποτά, πλούσια σε ζάχαρη, που επίσης δημιουργούν φούσκωμα και σας γεμίζουν με άχρηστες θερμίδες. Προτιμήστε το νερό, το λευκό ή κόκκινο κρασί.

Τακτική άσκηση και επαρκής ύπνος:

Ασχοληθείτε με μια ήπιας μορφής καθημερινή γυμναστική. Η άσκηση αυτή όχι μόνο συμβάλλει στη συνολική υγεία σας αλλά υποστηρίζει επίσης την κυκλοφορία, το μεταβολισμό και την αποβολή των τοξινών μέσω του ιδρώτα. Ένα γρήγορο περπάτημα, το τρέξιμο στο διάδρομο ή το ποδήλατο και το ελλειπτικό μπορούν να σας προσφέρουν εκγύμναση και αποτοξίνωση. Δώστε επίσης προτεραιότητα στην επαρκή ξεκούραση του οργανισμού σας και στον ύπνο, έτσι ώστε να προλαβαίνετε να “φορτίσετε μπαταρίες”. Ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για τη συνολική ευεξία και υποστηρίζει τις φυσικές διαδικασίες αποκατάστασης και αποτοξίνωσης του σώματος.

Μειώστε το στρες:

Είναι βασικό συμπλήρωμα στην αποτοξίνωσή σας, η ενσωμάτωση δραστηριοτήτων που μειώνουν το στρες όπως οι τεχνικές χαλάρωσης και η γιόγκα. Μπορείτε να ακούσετε λίγη μουσική, να εξασκήσετε ένα χόμπι που σας δίνει χαρά ή να διαβάσετε ένα βιβλίο. Οτιδήποτε σας κάνει να αποφορτιστείτε από το καθημερινό στρες είναι ευεργετικό για τον οργανισμό σας και βοηθά στην αποτοξίνωσή του. Μην ξεχνάτε ότι το χρόνιο στρες μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας και η διαχείριση του είναι μια σημαντική πτυχή οποιουδήποτε σχεδίου αποτοξίνωσης.

Να θυμάστε ότι η έννοια της «αποτοξίνωσης» μπορεί να ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο και μόνο εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες του σώματός σας. Φροντίστε να μην το υποβάλλετε σε εξαντλητικές δίαιτες και διατροφές-σοκ για τον οργανισμό σας. Οι συμβουλές που αναφέρονται παραπάνω επικεντρώνονται στην υιοθέτηση ενός ισορροπημένου και υγιεινού τρόπου ζωής, ο οποίος μπορεί να συμβάλει στη συνολική ευεξία σας πριν από την περίοδο των διακοπών σας, κάτι που θα σας βοηθήσει να κάνετε γιορτές, χωρίς τύψεις.

Σχετικά άρθρα