Δες ποια λάθη κάνουμε καθημερινά στην ενυδάτωση του προσώπου μας και αφήνουμε το δέρμα μας να “γεράσει” γρηγορότερα!

Τι πιο απλό από την ενυδατική μας κρέμα; Απλά την απλώνεις στο πρόσωπο και κάθεσαι αναπαυτικά περιμένοντας το δέρμα σου να είναι πιο ενυδατωμένο και λαμπερό, σωστά; Λοιπόν, δεν είναι τόσο απλό.

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι η ενυδατική σας κρέμα δεν λειτουργεί όπως περιμένατε. Ίσως το δέρμα σας να είναι ακόμα ξηρό, θαμπό ή ίσως και να σπάει. Μπορεί να έχετε υποθέσει ότι φταίει το ίδιο το προϊόν — ότι δεν είχε καλά συστατικά ή ότι δεν ήταν ποιοτική η φόρμουλα που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη εταιρεία.

Αυτό θα μπορούσε να είναι αλήθεια, αφού υπάρχουν πολλά προϊόντα εκεί έξω που ενώ υπόσχονται θαύματα, στην πραγματικότητα χρειάζονται δουλειά. Όπως δουλειά χρειάζεται και ο τρόπος ενυδάτωσης της επιδερμίδας μας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν λάθος ενυδάτωση

Όλοι γνωρίζουμε ότι το ενυδατωμένο δέρμα είναι ένα δέρμα με νεανική όψη. Η ξηρότητα επιδεινώνει την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων και κάνει το δέρμα να φαίνεται θαμπό και άτονο.

Εάν η τυπική ρουτίνα σας είναι απλώς να βάζετε ενυδατική κρέμα όταν το θυμηθείτε και κυρίως όταν νιώσετε ότι το πρόσωπό σας διψάει, τότε πιθανότατα στερείτε από το δέρμα σας την ευκαιρία να παραμείνει σφριγηλό και νεανικό για περισσότερο χρόνο. Παρακάτω θα βρείτε τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στην ενυδάτωση της επιδερμίδας μας και πως να τα διορθώσουμε:

Τα πιο συνηθισμένα λάθη ενυδάτωσης

Εφαρμογή ενυδατικής κρέμας σε ξηρό δέρμα χωρίς προετοιμασία

Βάζεις ενυδατική κρέμα σε ενυδατωμένο δέρμα, σωστά; Επομένως, θα ήταν λογικό να το εφαρμόσεις σε ξηρό δέρμα. Αυτό όμως είναι λάθος. Το ξηρό δέρμα έχει συνήθως μια συσσώρευση νεκρών κυττάρων στην επιφάνειά του. Αυτό δημιουργεί ένα στρώμα στην κορυφή του δέρματος που είναι απίθανο να επιτρέψει σε οποιαδήποτε ενυδατική κρέμα να το διαπεράσει.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την ενυδατική κρέμα για το ξηρό δέρμα;

Εάν θέλετε πραγματικά η ενυδατική σας κρέμα να διεισδύει στο ξηρό δέρμα, κάντε πρώτα απολέπιση. Δοκιμάστε ένα απαλό scrub με μέλι και γιαούρτι, που θα διώξει τα νεκρά κύτταρα. Μόλις ολοκληρώσετε την απολέπιση, εφαρμόστε την ενυδατική σας κρέμα.

Ακόμα καλύτερα, κάντε απολέπιση, κάντε ντους και, στη συνέχεια, εφαρμόστε αμέσως ενυδατική κρέμα, προτού εξατμιστεί η υγρασία στο δέρμα, για να βοηθήσετε να κλειδώσετε αυτή την περιεκτικότητα που έχει η επιδερμίδα σας σε νερό.

Τρίβετε πολύ έντονα την ενυδατική σας κρέμα

Εάν τρίβετε την ενυδατική σας κρέμα – ιδιαίτερα αν βιάζεστε να την εξαφανίσετε – στερείτε από τον εαυτό σας πολλά από τα οφέλη της.

Πρώτον, δημιουργείτε τριβή μεταξύ των χεριών και του δέρματός σας, η οποία μπορεί να προκαλέσει εξάτμιση μέρους της περιεκτικότητάς της σε νερό, πριν καν προλάβει να δράσει. Επίσης, το τράβηγμα του δέρματος —είτε με τα χέρια σας είτε με πετσέτα— μπορεί επίσης να βλάψει το δέρμα, οδηγώντας το σε πρόωρη γήρανση και δημιουργώντας ρυτίδες.

Πώς να εφαρμόσετε σωστά την ενυδατική κρέμα;

Εφαρμόστε απαλά κυκλικά, με ανοδική κίνηση. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές γύρω από την περιοχή των ματιών—χρησιμοποιήστε το μικρό σας δαχτυλάκι για να απλώσετε εκείνη την περιοχή. Αφήστε μια ελαφριά, πολύ λεπτή, στρώση ενυδατικής κρέμας στο δέρμα και αφήστε της χρόνο να απορροφηθεί, πριν ντυθείτε ή πριν κάνετε το μακιγιάζ.

Επιλέγοντας τη λάθος ενυδατική κρέμα για το δέρμα σας

Μπορεί να υποψιάζεστε ότι η ενυδατική που χρησιμοποιείτε δεν λειτουργεί για εσάς και ίσως τελικά να έχετε δίκιο. Εκτός από τα επιβλαβή συστατικά, όπως χημικά αρώματα, βαζελίνη, parabens και άλλα, χρειάζεστε ένα φυσικό προϊόν που να λειτουργεί σωστά για τον μοναδικό τύπο της επιδερμίδας σας.

Οι ξηρότεροι τύποι δέρματος συνήθως ανακουφίζονται με το λάδι καρύδας, ενώ εκείνοι που έχουν τάση προς λιπαρό δέρμα μπορεί να ανταποκρίνονται καλύτερα στο έλαιο σταφυλιού ή αβοκάντο.

Είναι απαραίτητη η ενυδατική κρέμα για το λιπαρό δέρμα;

Όσοι έχουν λιπαρό δέρμα συχνά νιώθουν ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται είναι περισσότερη υγρασία. Άλλωστε, το δέρμα τους είναι ήδη τόσο λιπαρό! Το λιπαρό δέρμα, ωστόσο – ειδικά καθώς μεγαλώνουμε – μπορεί να μην είναι τόσο ισορροπημένο. Εάν χρησιμοποιείτε σκληρά προϊόντα, το δέρμα σας μπορεί να αντιδράσει ακόμη περισσότερο στην έλλειψη υγρασίας. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί πραγματικά να παράγει περισσότερο λάδι για να προσπαθήσει να εξισορροπηθεί.

Επιλέγοντας τη σωστή ενυδατική κρέμα για λιπαρό δέρμα

Αποφύγετε προϊόντα με ορυκτέλαιο και άλλα συστατικά που φράζουν τους πόρους του δέρματος. Επιλέξτε ελαφριές και απαλές ενυδατικές κρέμες. Για παράδειγμα, το φυτικό λάδι προσώπου για λιπαρό δέρμα έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει το φράξιμο των πόρων ενώ παράλληλα εξισορροπεί τα έλαια του δέρματός σας χρησιμοποιώντας όλα τα φυσικά συστατικά.

Ασυνεπής εφαρμογή ενυδατικής κρέμας

Όπως και το υπόλοιπο σώμα σας, το δέρμα σας χρειάζεται μια ρουτίνα περιποίησης. Εάν βάζετε ενυδατική κρέμα δύο φορές την ημέρα, για παράδειγμα, και στη συνέχεια πηγαίνετε για αρκετές ημέρες εφαρμόζοντας μόνο μία φορά την ημέρα, πρέπει να περιμένετε ότι το δέρμα σας θα αντιδράσει. Έτσι μπορεί να στεγνώσει, οι πόροι σας μπορεί να φράξουν ή να αποκτήσετε περισσότερη λιπαρότητα. Το μεγαλύτερο όμως λάθος που κάνουμε οι γυναίκες είναι ότι θεωρούμε πως δεν χρειαζόμαστε πάντα την ενυδατική μας. Παραλείποντας λοιπόν την ενυδατική καταδικάζετε την επιδερμίδα σας να διψάει για ενυδάτωση και αφήνετε τα σημάδια του χρόνου να εγκατασταθούν πιο γρήγορα στο πρόσωπό σας.

Δημιουργήστε μια ενυδατική ρουτίνα

Όποια κι αν είναι η ρουτίνα σας, προσπαθήστε να την ακολουθήσετε. Όλοι ξεφεύγουμε κάθε τόσο, αλλά όσο πιο συνεπής μπορείτε να είστε με τα προϊόντα που έχετε επιλέξει για τη φροντίδα της επιδερμίδας σας, τόσο καλύτερα θα ανταποκρίνεται το δέρμα σας και θα κρατάτε μακριά τις αντιπαθητικές ρυτίδες.

Σχετικά άρθρα