Δες τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε και δεν μακραίνουν τα μαλλιά μας και πως θα τα γλιτώσεις από το συνεχόμενο κούρεμα!

Βάφετε τα μαλλιά σας και λίγες βδομάδες αργότερα ενώ φαίνεται η ρίζα σας και πρέπει να ξαναβάψετε τα μαλλιά σας εκείνα δεν δείχνουν να έχουν μακρύνει στο ελάχιστο. Ή μπορεί ακόμη και να μένατε χωρίς να κουρευτείτε για μήνες, αλλά τα μαλλιά σας να ήταν ακόμη κολλημένα στο μήκος των ώμων. Πόσο απογοητευτικό μπορεί να είναι να προσπαθείς να μεγαλώσεις τα μαλλιά σου, αλλά εκείνα να μένουν εκεί, στο ίδιο μήκος, χωρίς να μακραίνουν!

Εάν αναρωτιέστε τι κάνετε λάθος και τα μαλλιά σας δεν μεγαλώνουν πέρα ​​από ένα ορισμένο σημείο, είμαστε εδώ για να σας πούμε τι μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε την ανάπτυξη των μαλλιών σας και να γίνετε η επόμενη Rapunzel.

Ποια είναι όμως τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε και καταδικάζουμε τα μαλλιά μας σε κοντά μήκη;

Θραύση / σπάσιμο

Τα μαλλιά μεγαλώνουν με μέσο ρυθμό 1 εκατοστό περίπου κάθε μήνα. Αυτό σημαίνει ότι τα μαλλιά του μέσου ανθρώπου μεγαλώνουν περίπου 15 εκατοστά κάθε χρόνο. Εάν όμως τα μαλλιά σας δεν λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται και σπάνε με τον ίδιο ρυθμό που μεγαλώνουν, θα παραμείνουν στο ίδιο μήκος μέχρι να αρχίσετε να τα περιποιείστε.

Οι λόγοι που οδηγούν την τρίχα μας να σπάει είναι κυρίως:

  1. Υποβάλλετε τα μαλλιά σας σε συνεχή επεξεργασία (βαφές, ανταύγειες, περμανάντ, ισιωτικές): Η έκθεση των μαλλιών σας σε χημικές ουσίες αφαιρεί τα φυσικά τους έλαια, ενώ οι συνθετικές βαφές ανυψώνουν την εξωτερική επιδερμίδα προκαλώντας ζημιά στις τρίχες. Τελικά, η υπερβολική επεξεργασία οδηγεί σε ψαλίδα και σπάσιμο της τρίχας, καθιστώντας αδύνατο για τα μαλλιά να ξεπεράσουν ένα ορισμένο μήκος. Προτιμήστε βαφές χωρίς αμμωνία, που δεν καταστρέφουν την τρίχα και φροντίστε να κάνετε ένα γενναίο διάλειμμα ανάμεσα στις ανταύγειες σας.
  2. Χρησιμοποιείτε εργαλεία με υψηλή θερμότητα στα μαλλιά σας: Κάθε φορά που ακούτε το τρίξιμο του ζεστού ψαλιδιού πάνω στα μαλλιά σας να ξέρετε ότι η ζημιά που προκαλείτε στο όμορφο κεφάλι σας είναι τεράστια και καταστρέφει τα μαλλιά σας. Εάν προσπαθείτε να μακρύνετε τα μαλλιά σας, είναι σημαντικό να τα διατηρήσετε δυνατά και υγιή. Η θερμότητα στεγνώνει και αφυδατώνει τα μαλλιά σας, με αποτέλεσμα να αρχίσει το σπάσιμο. Δοκιμάστε τρόπους να φορμάρετε τα μαλλιά σας χωρίς να τα υποβάλλετε σε ακραία θερμότητα που τα καταστρέφει. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά προϊόντα που μπορούν να φορμάρουν τα μαλλιά σας χωρίς να τα καταστρέφουν.
  3. Γίνεστε επιθετικές με τα μαλλιά σας (λαστιχάκια, τραβήγματα, κότσοι που δεν αφήνουν την τρίχα να αναπνεύσει): Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεστε τα μαλλιά σας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της τρίχας σας και τελικά την ανάπτυξη των μαλλιών σας. Εάν είστε πολύ επιθετικές με τα μαλλιά σας, τα τραβάτε με τη βούρτσα, χρησιμοποιείτε συνεχώς λαστιχάκια που τα σπάνε ή παλεύετε με τα σγουρά, τραχιά και κατεστραμμένα μαλλιά σας, μπορεί να συμβάλλετε στο σπάσιμό τους. Προτιμήστε να τα αφήσετε ελεύθερα, κι αν ακόμη σας ενοχλούν όταν κάνετε δουλειές ή όταν μαγειρεύετε πιάστε τα απαλά με ένα κλάμερ. Εάν τους φέρεστε με αγάπη, θα σας το ανταποδώσουν.
  4. Αφήνετε τα μαλλιά σας να διψάσουν: Για να έχετε υγιή μαλλιά θα πρέπει να υπάρχει αρκετή υγρασία στο τριχωτό της κεφαλής σας. Και δεν εννοούμε να τα πλένετε συχνά, γιατί αυτό τα οδηγεί στο να χάσουν τα φυσικά τους έλαια και να εξασθενίσουν. Η τρίχα σας για να φαίνεται υγιής πρέπει και να είναι, κι αν εσείς παραλείπετε να τα φροντίσετε με προϊόντα ενυδάτωσης, δυστυχώς θα δείτε γρήγορα το αποτέλεσμα στα μαλλιά σας. Φροντίστε να τους παρέχετε θρεπτικές μάσκες και προϊόντα που θα “φυλακίσουν” την υγρασία μέσα στην τρίχα. Τότε τα μαλλιά σας θα λάμπουν από υγεία και θα είναι πιο εύκολο να μακρύνουν.

Υπερβολικά μεγάλες ποσότητες από προϊόντα styling

Για να βοηθήσετε τα μαλλιά σας να μεγαλώσουν, πρέπει να πάτε κατευθείαν στη ρίζα του προβλήματος — κυριολεκτικά! Ένα υγιές τριχωτό της κεφαλής ισοδυναμεί με υγιή μαλλιά. Συχνά το παρακάνουμε με αφρούς, σιλικόνες, λάδια κ.α. και καταλήγουμε να “πνίγουμε” τα μαλλιά μας φράζοντας τους θύλακες της τρίχας. Έτσι τα μαλλιά μας δυσκολεύονται να αναπτυχθούν και πολύ συχνά καταλήγουν να πέφτουν. Περιποιηθείτε τα μαλλιά σας με μέτρο και αφήστε τα να αναπνέουν. Μην ξεχνάτε ότι η τρίχα είναι ζωντανός οργανισμός.

Κακή ρουτίνα μαλλιών

Ακολουθεί ένα σενάριο: πλένετε τα μαλλιά σας με ζεστό νερό που ατμίζει, απλώνετε γρήγορα σαμπουάν και κοντίσιονερ, τα ξεπλένετε και μετά ξεμπερδεύετε τα βρεγμένα σας μαλλιά με τα δάχτυλα χάνοντας ένα σωρό τρίχες Προχωράτε στο επιθετικό στέγνωμα των μαλλιών σας, τρίβοντάς τα με την πετσέτα πριν τα στεγνώσετε με πιστολάκι και τα ισιώσετε. Σας θυμίζει κάτι; Φυσικά, γιατί όλες το έχουμε κάνει αυτό. Αυτές όμως οι τρομερές συνήθειες συμβάλλουν στην αποδυνάμωση, το σπάσιμο και την αραίωση των μαλλιών σας! Τι πρέπει να κάνετε; Είναι απλό: Βουρτσίστε καλά τα μαλλιά σας προτού λουστείτε. Έπειτα λούστε τα μαλλιά σας, κάνοντας απαλό μασάζ στο κεφάλι σας σε οριζόντιες και κάθετες φορές, όχι κυκλικά, γιατί έτσι μπερδεύετε ακόμη περισσότερο τα μαλλιά σας. Έπειτα απλώστε το κοντίσιονερ, ξεκινώντας από τις άκρες των μαλλιών σας προς τα πάνω και ποτέ στις ρίζες. Ξεβγάλτε με χλιαρό νερό, στραγγίξτε απαλά τα μαλλιά σας και έπειτα τυλίξτε τα με μια πετσέτα, πιέζοντας ταμποναριστά, χωρίς να τα τρίβετε μεταξύ τους.

Διατροφή

Όπως λένε τα παλιά ρητά, «είσαι ό,τι τρως» και «η ομορφιά πηγάζει από μέσα σου». Μια υγιεινή, πλούσια σε βιταμίνες διατροφή  σημαίνει επιπλέον τροφή για το τριχωτό της κεφαλής σας, η οποία οδηγεί σε δυνατά, μακριά και όμορφα μαλλιά.

Ο σίδηρος, η βιταμίνη D, το σύμπλεγμα Β και ο ψευδάργυρος είναι ό,τι καλύτερο για υγιή μαλλιά. Ο σίδηρος μπορεί να βρεθεί φυσικά στα αυγά, το σπανάκι και το κοτόπουλο, ενώ ο σολομός, τα μανιτάρια και η φυσική ηλιοφάνεια είναι εξαιρετικές, φυσικές πηγές βιταμίνης D. Το σύμπλεγμα Β περιλαμβάνει βιοτίνη, νιασίνη και κοβαλαμίνη, που δίνουν όγκο και λάμψη στα μαλλιά — το αβοκάντο, τα όσπρια, τα αυγά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β. 

Γενετική προδιάθεση

Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, μερικές φορές, η ανάπτυξη και η υγεία των μαλλιών εξαρτώνται απλώς από τη γενετική. Ο καθένας έχει έναν συγκεκριμένο κύκλο τριχοφυΐας. Τα μαλλιά σταματούν να μεγαλώνουν μόλις περάσει ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και όχι όταν φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο μήκος. Επομένως, από τη στιγμή που η τρίχα φτάσει στο τέλος του κύκλου ανάπτυξής της, δεν θα μεγαλώσει πλέον και είτε θα σπάσει, είτε θα πέσει ή θα κοπεί στο κομμωτήριο. Κάθε τρίχα έχει τον δικό της κύκλο ανάπτυξης, γι’ αυτό συνήθως έχουμε διαφορετικά μήκη τρίχας σε όλο το κεφάλι μας. Αυτός ο κύκλος μπορεί να διαρκέσει από δύο έως έξι χρόνια, και ανεξάρτητα από το πόσο καλά περιποιείστε τα μαλλιά σας, δεν μπορεί να παραταθεί απλώς και μόνο λόγω του DNA σας.

Ηλικία

Όπως η γενετική προδιάθεση έτσι και η ηλικία είναι επίσης ένας λόγος για τον οποίο τα μαλλιά σας μπορεί να μην μεγαλώνουν. Μια ζωή καταχρήσεων με βαφές, styling και υπερβολική χρήση προϊόντων συμβάλλουν στην αποδυνάμωση των μαλλιών σας καθώς μεγαλώνετε. Έτσι, αυτός ο εξαετής κύκλος για τον οποίο μιλήσαμε προοδευτικά γίνεται ένας κύκλος περίπου δύο ετών, καθιστώντας τα μαλλιά πιο αδύναμα. Επιπλέον, καθώς μεγαλώνετε, το τριχωτό της κεφαλής αρχίζει να παράγει λιγότερη λιπαρότητα που οδηγεί σε πιο τραχιά, στεγνά μαλλιά και μαλλιά που είναι πιο επιρρεπή στο σπάσιμο.

Σχετικά άρθρα