Η φριτέζα αέρα (air fry) υπόσχεται υγιεινά τηγανιτά φαγητά, με λιγότερες θερμίδες – Δείτε πόσο ασφαλής είναι και αν αξίζει να την βάλουμε στην κουζίνα μας

Η φριτέζα αέρα (air fry) είναι μια συσκευή κουζίνας που μαγειρεύει κυκλοφορώντας ζεστό αέρα γύρω από το φαγητό. Το φαγητό θερμαίνεται με μεταφορά που δημιουργεί ένα τραγανό εξωτερικό που απαιτεί ελάχιστο λίπος, καθιστώντας τη μέθοδο “τηγανίσματος” του φαγητού πιο βολική ενώ οι τροφές μας είναι χαμηλότερες σε λιπαρά.

Ποια είναι τα οφέλη του τηγανίσματος στον αέρα;

  • Χρησιμοποιεί λιγότερο λίπος
  • Μειώνει τις θερμίδες, βοηθώντας έτσι στη διαχείριση του βάρους
  • Μπορεί να είναι πιο ασφαλής τρόπος μαγειρέματος
  • Μπορεί να διατηρήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών
  • Μειώνει το ακρυλαμίδιο, μια ένωση που βρίσκεται περισσότερο στα τηγανητά τρόφιμα

Τα 5 κορυφαία οφέλη για την υγεία από το τηγάνισμα στον αέρα

1. Μια μέθοδος μαγειρέματος με χαμηλά λιπαρά

Οι φριτέζες με αέρα χρησιμοποιούν σημαντικά λιγότερο λάδι από τις κλασικές φριτέζες και μια μελέτη του 2015 έδειξε ότι τα τρόφιμα που μαγειρεύονταν με air fry είχαν ως αποτέλεσμα αρκετά χαμηλότερα λιπαρά και ειδικότερα σε τρανς λιπαρά που είναι υπεύθυνα για καρδιακές παθήσεις. Μια φριτέζα αέρα το κάνει αυτό θερμαίνοντας το φαγητό σε ζεστό αέρα που περιέχει λεπτά σταγονίδια λαδιού.

2. Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση βάρους

Τα τηγανητά τρόφιμα είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες, επομένως η εναλλαγή αυτών των τροφών με αυτά που μαγειρεύονται σε φριτέζα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων, ωστόσο, αυτό εξαρτάται από το πόσο συχνά καταναλώνετε τηγανητά φαγητά στην διατροφή σας.

3. Χαμηλότερα επίπεδα ακρυλαμιδίου

Υπάρχουν κάποιες  ενδείξεις ότι η χρήση μιας φριτέζας μειώνει μια ένωση που είναι γνωστή ως ακρυλαμίδιο έως και 90%, σε σύγκριση με το τηγάνισμα με λίπος. Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται όταν τα αμυλούχα τρόφιμα, όπως οι πατάτες, μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 120 C). Το ακρυλαμίδιο είναι γνωστή καρκινογόνος ουσία.

4. Οι φριτέζες αέρα μπορεί να είναι πιο ασφαλείς στην κουζίνα

Όταν τηγανίζεται στο λάδι χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι και να κάψετε το λάδι σε υψηλή θερμοκρασία. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο για την ασφάλεια στην κουζίνα, επειδή το καυτό λάδι μπορεί να χυθεί, να πιτσιλίσει ή ακόμη και να πάρει φωτιά, δημιουργώντας σας επίπονα εγκαύματα. Οι φριτέζες αέρα, όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης τους, δεν ενέχουν τους ίδιους κινδύνους για την ασφάλειά σας.

5. Μπορεί να διατηρήσει τα θρεπτικά συστατικά

Η θερμότητα που χρησιμοποιείται σε μια φριτέζα αέρα, μπορεί να διατηρήσει ορισμένα θρεπτικά συστατικά κατά τη διαδικασία μαγειρέματος, όπως η βιταμίνη C καθώς και πολλές προστατευτικές φυτικές ενώσεις, που ονομάζονται πολυφαινόλες χωρίς να τις καταστρέψει. Έτσι μπορείτε να απολαύσετε τα τηγανητά σας χωρίς να στερηθείτε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό σας.

Είναι το τηγάνισμα στον αέρα υγιεινό και ασφαλές για όλους;

Συνολικά, οι φριτέζες με αέρα είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική στο τηγάνισμα, όμως τα τρόφιμα που μαγειρεύονται σε φριτέζα εξακολουθούν να θεωρούνται τηγανητά. Το τηγανητό φαγητό έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, στον διαβήτη τύπου 2, στις καρδιακές παθήσεις και σε ορισμένους καρκίνους, οπότε αν χρησιμοποιείτε φριτέζα, είναι προτιμότερο να το κάνετε περιστασιακά και όχι σε καθημερινή βάση.

Σχετικά άρθρα