Ποιες είναι οι πέντε τροφές που πρέπει να κόψουμε μαχαίρι από τη διατροφή μας εάν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο και να έχουμε καλύτερη μνήμη

Ξέρατε ότι ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή σας και να μειώσουν τον χρόνο σας πάνω στη γη; Μάλιστα, περίπου ένας στους πέντε θανάτους συμβαίνει λόγω κακής διατροφής, αφού πολλά από τα τρόφιμα που συμβάλλουν στον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και μείωσης του προσδόκιμου ζωής είναι στην καθημερινή μας διατροφή.

Γι’ αυτό, συγκεντρώσαμε παρακάτω τα πέντε χειρότερα τρόφιμα και ποτά που εμποδίζουν τη μακροζωία και θα ήταν καλύτερο να τα βγάλετε από τη διατροφή σας,

1. Αλκοόλ

Λυπηρό αλλά αληθινό. Το αλκοόλ είναι μια τοξίνη και δεν κάνει τη χάρη στην υγεία μας. Παρά τα υποτιθέμενα οφέλη του ποτού, οι ειδικοί συμφωνούν ότι το αλκοόλ βλάπτει την υγεία μας. Πρώτον, το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, και ειδικότερα του καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού, ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα πρόσληψης.

Το αλκοόλ είναι επίσης ένα γνωστό ανοσοκατασταλτικό, κι αν λάβουμε υπόψη ότι η αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος μειώνεται με την ηλικία, η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο κακής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

2. Επεξεργασμένα κρέατα

Λάτρεις του μπέικον και των λουκάνικων προσέξτε. Τα επεξεργασμένα κρέατα όπως τα λουκάνικα, τα χοτ ντογκ, το μπέικον και το κορν μπιφ έχουν κατηγοριοποιηθεί ως καρκινογόνα της Ομάδας 1 και υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η χρόνια κατανάλωση αυτών των τροφών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Γενικά, όσο λιγότερο επεξεργασμένο κρέας τρώμε, τόσο το καλύτερο. Επιδιώξτε να περιορίσετε τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα και αντ’ αυτού τονίστε τις φρέσκες, άπαχες πρωτεΐνες όπως τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αυγά, τα φασόλια ή ακόμη και το τόφου.

3. Ζάχαρη και αεριούχα ποτά με ζάχαρη

Ξέρετε ότι οι κουταλιές της ζάχαρης στον καφέ σας και οι γουλιές της κόλας που καταναλώνετε σας απομακρύνουν από τη μακροζωία; Κι όμως, η κατανάλωση ζάχαρης, με όποια μορφή κι αν είναι, είτε σε ροφήματα είτε σε γλυκά είναι επιβλαβής για την υγεία μας.

Συγκεκριμένα, η ζάχαρη είναι μεταξύ των βασικών ενόχων για την αύξηση των ποσοστών χρόνιων παθήσεων που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως ο διαβήτης τύπου 2, καθώς και η καρδιά, τα νεφρά και οι ασθένειες που αφορούν το συκώτι μας.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να μπερδέψει το μυαλό μας. Τα χρόνια υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα συνδέονται με σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης της γνωστικής μας λειτουργίας.

Αντικαταστήστε την κλασική ζάχαρη, που είναι υπερβολικά επεξεργασμένη όπως φτάνει από το εμπόριο στο σπίτι μας, με μέλι ή στέβια. Δοκιμάστε να ρίξετε μια κουταλιά μέλι στον καφέ σας και θα δείτε ότι μπορείτε να έχετε τα οφέλη του γλυκού χωρίς να βλάπτετε τον οργανισμό σας.

4. Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Κατά μέσο όρο καταναλώνουμε σχεδόν 50 τοις εκατό περισσότερο από τη συνιστώμενη ποσότητα νατρίου κάθε μέρα. Μία από τις κορυφαίες πηγές υπερβολικού αλατιού είναι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα συσκευασμένα σνακ.

Όχι, το να φας μια σακούλα πατατάκια δεν θα τελειώσει τη ζωή σου. Όμως η χρόνια κατανάλωση μπορεί όχι μόνο να μειώσει το προσδόκιμο ζωής αλλά και να επιταχύνει τη γήρανση του οργανισμού μας. Για να κατανοήσετε τη σύνδεση, είναι σημαντικό να καταλάβετε τι είναι τα τελομερή.

Τα τελομερή βρίσκονται στο τέλος των χρωμοσωμάτων, τα οποία είναι ουσιαστικά πακέτα DNA στα κύτταρα και χρησιμεύουν για την προστασία του DNA από βλάβες. Καθώς τα τελομερή μικραίνουν, το DNA του κυττάρου είναι πιο επιρρεπές σε βλάβες. Ως αποτέλεσμα, η λειτουργικότητα του κυττάρου (και, κατ’ επέκταση, η διάρκεια ζωής) μειώνεται. Επίσης οι υπερεπεξεργασμένες τροφές προκαλούν οξειδωτικό στρες, αντίσταση στην ινσουλίνη και φλεγμονή στο σώμα.

5. Τηγανητά και κόκκινο κρέας

Μέχρι στιγμής, γνωρίζουμε ότι τα επεξεργασμένα κρέατα δημιουργούν προβλήματα για την υγεία μας. Αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τις φρέσκες ζωικές πρωτεΐνες του κόκκινου κρέατος ή τις ζωικές πρωτεΐνες που τηγανίζονται ή ψήνονται στα κάρβουνα.

Η κατανάλωση αυτού του τύπου των τροφών είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τον οργανισμό μας, αφού αφενός μας φορτώνει με τοξίνες και αφετέρου τα τηγανισμένα φαγητά σε επαναχρησιμοποιούμενο λάδι ή τα καρβουνισμένα φαγητά προκαλούν κυτταρικές μεταλλάξεις που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Προτιμήστε λευκά κρέατα ή ψάρι για τη διατροφή σας και αποφύγετε τα τηγανητά που περιέχουν μεγάλη ποσότητα τρανς λιπαρών που επίσης ευθύνονται για τις περισσότερες καρδιακές παθήσεις.

Σχετικά άρθρα