Δείτε τα πολλαπλά οφέλη του ψευδάργυρου στο σώμα μας: Βοηθά στο κρυολόγημα, προστατεύει την όραση, βελτιώνει το σπέρμα και επιταχύνει την επούλωση των πληγών

Πολλές διαφημιστικές καμπάνιες ισχυρίζονται ότι το πιπίλισμα μιας παστίλιας ψευδαργύρου μπορεί να σταματήσει το κρυολόγημα πριν από το πρώτο σας φτάρνισμα και ότι ο ψευδάργυρος βελτιώνει ακόμη και την ποιότητα του σπέρματος.

Αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό υποστηρίζει την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου όταν είστε έγκυος, ενώ παίζει εξίσου βασικό ρόλο στην καταπολέμηση των μικροβίων, στην επούλωση πληγών και στη μείωση του σακχάρου και της χοληστερίνης.

Τι είναι ο ψευδάργυρος;

Ο ψευδάργυρος είναι ένα ιχνοστοιχείο, που σημαίνει ότι το σώμα σας χρειάζεται μόνο μικρές (ίχνος) ποσότητες για να παραμείνει υγιές. Είναι επίσης ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης που συμβάλλει σε καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και άλλες σοβαρές παθήσεις υγείας.

Πως βοηθά ο ψευδάργυρος το σώμα μας;

Τα πολλά οφέλη του ψευδαργύρου για την υγεία περιλαμβάνουν:

1. Λιγοστεύει τις μέρες που κρατά το κρυολόγημα

Ο ψευδάργυρος βοηθά στη δημιουργία κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που καταπολεμούν τα μικρόβια. Ενώ οι παστίλιες ή τα συμπληρώματα ψευδαργύρου δεν θα σας εμποδίσουν να κρυώσετε, μπορεί να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το κρυολόγημα πιο γρήγορα και με πιο ήπια συμπτώματα.

Μελέτες διαπιστώνουν ότι η χρήση παστίλιων ψευδαργύρου, τζελ ή ρινικών σπρέι βοήθησε τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα δύο ημέρες νωρίτερα από εκείνους που δεν χρησιμοποίησαν ψευδάργυρο. 

2. Προστατεύει την όραση

Μελέτες δείχνουν ότι η λήψη 80 mg ενός συμπληρώματος ψευδαργύρου, μαζί με άλλες βιταμίνες για την υγεία των ματιών , μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προχωρημένης ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD) που οδηγεί στην απώλεια όρασης κατά 25%. Μάλιστα τα άτομα με AMD κινδυνεύουν να χάσουν την όρασή τους εάν η ασθένεια προχωρήσει.

Ο αμφιβληστροειδής σας (το τμήμα των ματιών σας που μετατρέπει το φως στα σήματα που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλός σας για να δημιουργήσει εικόνες) έχουν υψηλή συγκέντρωση ψευδαργύρου. Ο επιπλέον ψευδάργυρος με τη μορφή συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του αμφιβληστροειδούς σας από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα.

3. Μειώνει το σάκχαρο και τη χοληστερόλη στο αίμα

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν συχνά χαμηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο. Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι αυτά τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου μπορεί να επιδεινώσουν γρήγορα την ασθένειά τους. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες, ο ψευδάργυρος μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα και την υψηλή χοληστερόλη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. 

Δεδομένου ότι αυτές οι δύο περιπτώσεις αυξάνουν τον κίνδυνο για απειλητικά για τη ζωή εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές παθήσεις, μπορούμε να πούμε ότι ο ψευδάργυρος προστατεύει την υγεία της καρδιάς μας.

4.Επιταχύνει την επούλωση των πληγών

Έχει διαπιστωθεί ότι τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μπορεί να επιταχύνουν την επούλωση των ελκών των ποδιών που σχετίζονται με τον διαβήτη και άλλων πληγών του δέρματος. Αλλά το οξείδιο του ψευδαργύρου που εφαρμόζετε απευθείας στο δέρμα (τοπικά) είναι μια αποδεδειγμένη θεραπεία εξανθήματος που μπορεί να προκύψει από τη χρήση πάνας, για μωρά και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα. 

5. Βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που αντιμετώπιζαν προβλήματα στο σπέρμα τους είδαν βελτίωση στην ποιότητά του, μετά τη λήψη ενός συμπληρώματος με ψευδάργυρο, σε συνδυασμό και με άλλες βιταμίνες. 

Ποιες είναι μερικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο;

Ορισμένα είδη θαλασσινών, κρεάτων και πουλερικών μπορούν να μας προσφέρουν με φυσικό τρόπο υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο. Υπάρχουν επίσης προϊόντα εμπλουτισμένα με ψευδάργυρο, όπως το ψωμί και τα δημητριακά. 

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο περιλαμβάνουν:

  • Βοδινό κρέας
  • Κοτόπουλο και γαλοπούλα
  • Αυγά 
  • Γάλα και δημητριακά ολικής αλέσεως, ζυμαρικά, ψωμιά
  • Ξηροί καρποί, σπόροι και όσπρια όπως φασόλια και φακές
  • Χοιρινό κρέας
  • Οστρακόδερμα όπως τα στρείδια, το καβούρι και ο αστακός

Πόσο ψευδάργυρο πρέπει να παίρνω κάθε μέρα;

Η ποσότητα ψευδάργυρου (σε χιλιοστόγραμμα) που χρειάζεστε κάθε μέρα εξαρτάται από την ηλικία σας, το φύλο που σας έχει οριστεί κατά τη γέννηση και εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

ΗλικίαΣυνιστώμενη ημερήσια ποσότητα
Ενήλικες γυναίκες/AFAB8 mg
Ενήλικοι άνδρες/AMAB11 mg
Έγκυοι ενήλικες11 mg
Ενήλικες που θηλάζουν12 mg

Χρειάζομαι συμπληρώματα ψευδαργύρου;

Οι περισσότεροι από εμάς παίρνουμε αρκετό ψευδάργυρο στη διατροφή μας για να έχουμε καλή υγεία. Υπάρχουν όμως κάποιες εξαιρέσεις. Οι λόγοι για τη λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου περιλαμβάνουν:

  • Είχατε βαριατρική χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους ή έχετε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD), συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας. Αυτές οι καταστάσεις επηρεάζουν πόσο ψευδάργυρο απορροφά το σώμα σας και αυξάνουν την ποσότητα ψευδάργυρου που χάνετε στην ούρηση.
  • Ακολουθείτε μια φυτική χορτοφαγική ή vegan διατροφή που δεν περιλαμβάνει κρέας, την κύρια πηγή ψευδαργύρου. Ενώ τα φασόλια και τα προϊόντα ολικής αλέσεως περιέχουν ψευδάργυρο, περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φυτικά που παρεμβαίνουν στον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας απορροφά τον ψευδάργυρο.
  • Όταν είστε έγκυος και θηλάζετε, τα συμπληρώματα ψευδαργύρου υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη του βρέφους.
  • Το παιδί σας έχει δρεπανοκυτταρική αναιμία. Τα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση ψευδαργύρου, επομένως το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί συμπληρώματα.
  • Εάν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, το οποίο μειώνει την απορρόφηση ψευδαργύρου ενώ σας προκαλεί να χάσετε περισσότερο ψευδάργυρο κατά την ούρηση.

Ποιοι είναι οι τύποι των συμπληρωμάτων ψευδαργύρου;

Σχεδόν όλες οι πολυβιταμίνες, καθώς και πολλά συμπληρώματα ασβεστίου και μαγνησίου, περιέχουν ψευδάργυρο. Μπορεί να δείτε διαφορετικούς τύπους ψευδαργύρου στις ετικέτες των συμπληρωμάτων, όπως θειικός ψευδάργυρος, οξικός ψευδάργυρος και γλυκονικός ψευδάργυρος. Είναι όλα είδη από ψευδάργυρο που βοηθούν εξίσου την υγεία σας.

Σχετικά άρθρα