Πασίγνωστος όμιλος ΜΜΕ παρακολουθούσε παράνομα τα τηλεφωνήματα του πρίγκηπα Χάρι – Καταδικάστηκε και αναγκάστηκε να δώσει 268.000 δολάρια αποζημίωση

Ο πρίγκιπας Χάρι της Βρετανίας επιδικάστηκε με 140.600 βρετανικές λίρες (268.000 δολάρια) αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου έκρινε ότι είχε πέσει θύμα παράνομου χακαρίσματος της τηλεφωνικής του συσκευής από δημοσιογράφους του ομίλου των εφημερίδων της Mirror (MGN), οι οποίοι συνέλεξαν παράνομα πληροφορίες που έπειτα δημοσίευσαν στα μέσα.

Ο πρίγκιπας – ο οποίος έγινε ο πρώτος ανώτερος βασιλικός που εμφανίστηκε ως μάρτυρας στο δικαστήριο για τη δίκη που έγινε τον Ιούνιο – είχε μηνύσει την MGN, τον εκδότη των Daily Mirror, Sunday Mirror και Sunday People.

Πηγή: Reuters

Μάλιστα ο Χάρι ισχυρίστηκε ότι ήταν στόχος της MGN για 15 χρόνια από το 1996 και ότι περισσότερες από 140 ιστορίες που εμφανίστηκαν στα μέσα της ήταν αποτέλεσμα παράνομης συλλογής πληροφοριών, αν και η δίκη εξέτασε μόνο 33 από αυτές.

Από τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί ο δικαστής διαπίστωσε ότι οι παράνομες ενέργειες είχαν τροφοδοτήσει με πληροφορίες 15 άρθρα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου όπου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν εκτεταμένες τηλεφωνικές εισβολές και εκτεταμένες παράνομες ενέργειες από τις εφημερίδες. «Διαπίστωσα ότι 15 από τα 33 άρθρα που δικάστηκαν ήταν προϊόν υποκλοπής του κινητού του τηλεφώνου ή των κινητών τηλεφώνων των συνεργατών του ή προϊόν άλλης παράνομης συλλογής πληροφοριών», είπε ο δικαστής Timothy Fancourt.

Ο δικαστής κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ορισμένα ανώτερα στελέχη και εσωτερικοί δικηγόροι γνώριζαν τις δραστηριότητες, αν και σχεδόν όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά με τις παράνομες ενέργειες. «Θεωρώ ότι το τηλέφωνό του παραβιάστηκε μόνο σε μέτριο βαθμό και ότι αυτό πιθανώς ελεγχόταν προσεκτικά από ορισμένα άτομα σε κάθε εφημερίδα», είπε.

Ο όμιλος ενημέρωσης MGN, που ανήκει στον Reach, είχε υποστηρίξει ότι οι κατηγορίες δεν υποστηρίζονταν από τα στοιχεία αλλά «ζήτησε ανεπιφύλακτα συγγνώμη» μετά την απόφαση. «Χαιρετίζουμε τη σημερινή απόφαση που προσφέρει στην επιχείρηση με απαραίτητη σαφήνεια τα γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν από πολλά χρόνια», δήλωσε εκπρόσωπος της MGN, που ανήκει στην Reach.

«Όπου σημειώθηκε ιστορική αδικοπραγία, ζητούμε ανεπιφύλακτα συγγνώμη, αναλάβαμε την πλήρη ευθύνη και καταβάλαμε την προβλεπόμενη αποζημίωση».

Ο Χάρι και περίπου άλλοι 100 άλλοι ενάγοντες – συμπεριλαμβανομένων ηθοποιών, αστέρων του αθλητισμού, διασημοτήτων και ανθρώπων που απλώς είχαν σχέση με προσωπικότητες δημοφιλείς στο κοινό – έχουν κινηθεί νομικά για καταγγελίες για τηλεφωνικές υποκλοπές και παράνομη συλλογή πληροφοριών στο διάστημα μεταξύ 1991 και 2011.

Σχετικά άρθρα