Ξέρατε ότι το νεσεσέρ σας περιέχει προϊόντα που είναι επικίνδυνα για την υγεία του δέρματός σας; Δείτε ποια είναι και πετάξτε τα μια και καλή

Μπορεί να τα κάνετε όλα σωστά. Να βάφετε τέλεια και με προσοχή το πρόσωπό σας, να εφαρμόζετε σωστά το ντεμακιγιάζ σας όταν ξεβάφεστε και να περιποιείστε με τη σωστή ενυδατική την επιδερμίδα σας, κι όμως να έχετε κοκκινίλες ή ανεξήγητους ερεθισμούς.

Επειδή για εμάς τις γυναίκες ποτέ ένα προϊόν μακιγιάζ δεν είναι αρκετό γεμίζουμε ή και ξεχειλίζουμε το νεσεσέρ μας με πάρα πολλά προϊόντα που σπάνια χρησιμοποιούμε. Ξέρατε όμως ότι οι περισσότερες γυναίκες κρύβουμε κινδύνους για το πρόσωπό μας στο ίδιο μας το νεσεσέρ; Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από προϊόντα που έχουν λήξει κι εμείς συνεχίζουμε να τα χρησιμοποιούμε.

Τι συμβαίνει όταν χρησιμοποιείτε προϊόντα μακιγιάζ που έχουν λήξει;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν χρησιμοποιείτε μακιγιάζ μετά την ημερομηνία λήξης του είναι οι κίνδυνοι για την υγεία. Υπάρχουν ένα σωρό λοιμώξεις, όπως η δερματίτιδα και η έκθεση σε διάφορα μικρόβια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρές βλάβες για το δέρμα μας, ακόμη και σε χημικά εγκαύματα. 

Τα συντηρητικά στο μακιγιάζ έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Μόλις διασπαστούν, το προϊόν είναι πιθανό να αναπτύξει μικρόβια. Για παράδειγμα, οι λοιμώξεις είναι ιδιαίτερα πιθανές με μακιγιάζ ματιών που έχει λήξει, καθώς φιλοξενούν βακτήρια με την πάροδο του χρόνου. Προϊόντα όπως τα eyeliners και η μάσκαρα που χρησιμοποιούνται τόσο κοντά στο μάτι και στο υγρό περιβάλλον του, μπορεί να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα και άλλες μολύνσεις των ματιών.

Πώς να καταλάβετε εάν ένα προϊόν έχει λήξει;

Είναι σημαντικό να βλέπετε τα καλλυντικά όπως τα τρόφιμα. Η χρήση ληγμένων προϊόντων περιποίησης δέρματος και μακιγιάζ μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία της επιδερμίδας μας. Ο ευκολότερος τρόπος για να μάθετε πότε να πετάξετε μια σκιά ματιών ή ένα concealer είναι να κοιτάξετε τη συσκευασία. Τα περισσότερα έχουν μια μικροσκοπική εικόνα μιας γλάστρας με ανοιχτό καπάκι με αριθμό όπως “12m”, που σημαίνει ότι το προϊόν έχει διάρκεια ζωής δώδεκα μήνες. Αυτές είναι οι ημερομηνίες λήξης του μακιγιάζ που πρέπει να κοιτάξετε. Όμως, θα πρέπει να θυμάστε ότι μεγάλο μέρος της φρεσκάδας ενός προϊόντος εξαρτάται από τον τρόπο αποθήκευσης και χρήσης του.

Γενική διάρκεια ζωής προϊόντων

Υπάρχει ένας γενικός κανόνας για το πόσο μπορεί να διαρκέσει ένα προϊόν του μακιγιάζ μας και πότε πρέπει να το πετάμε.

Κραγιόν: 1 έως 3 χρόνια

Είναι ένα από τα κατεξοχήν προϊόντα που «τρώμε», χωρίς να το θέλουμε. Επομένως η χρήση του μετά την ημερομηνία λήξης είναι επικίνδυνη για την υγεία μας. Εάν τα συστατικά του κραγιόν σας περιέχουν νερό τότε δεν θα πρέπει να το κρατήσετε για περισσότερο από ένα χρόνο ενώ εάν δεν έχει νερό μπορείτε να το κρατήσετε μάξιμουμ για τρία χρόνια.

Lip Gloss: 1 χρόνο

Το gloss έχει τη μικρότερη διάρκεια ζωής, επειδή η βούρτσα απλικατέρ αγγίζει τα χείλη σας απευθείας, μαζεύοντας μικροοργανισμούς που στη συνέχεια καταλήγουν στο μπουκαλάκι του gloss σας. Γι’ αυτό δεν πρέπει να το κρατάτε περισσότερο από ένα χρόνο, ακόμη κι αν έχετε ακόμη ποσότητα αχρησιμοποίητη. 

Ρουζ: 3 χρόνια

Είτε χρησιμοποιείτε υγρό ρουζ, ρουζ σε πούδρα ή κρέμα ρουζ, δεν πρέπει να το κρατάτε πάνω από τρία χρόνια. Επίσης θα πρέπει να πλένετε τακτικά το πινέλο σας για να μην συσσωρεύονται μικροοργανισμοί που μπορεί να βλάψουν το δέρμα σας. 

Contour ή Bronzer: 3 χρόνια

Παρόμοια κατάσταση υπάρχει για τα προϊόντα contouring ή το bronzer, αφού μπορεί να φιλοξενηθεί στο νεσεσέρ σας ακόμη και τρία χρόνια, ανάλογα με τη σύνθεση. Κι εδώ, τα εργαλεία απλώματος θα πρέπει να πλένονται τακτικά.

Foundation: 2 χρόνια 

Η κρέμα, η πούδρα ή το υγρό foundation έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, περίπου δύο ετών. Συνήθως όταν αρχίσει να «χαλάει» σφίγγει όταν είναι σε υγρή μορφή ή σπάει όταν είναι σε στερεά. SOS: Πρέπει να αντικαθιστούμε συχνά τα σφουγγαράκια γιατί μαζεύουν μικρόβια επιβλαβή για το δέρμα μας. 

Σκιά ματιών: 1 έως 3 χρόνια

Η σκιά ματιών που περιέχει νερό πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για ένα χρόνο, ειδικά επειδή τη χρησιμοποιείτε κοντά στην περιοχή των ματιών. Εάν δεν έχει νερό, μπορεί να διαρκέσει από δύο έως τρία χρόνια. Προσοχή στα πινέλα, να καθαρίζονται τακτικά.

Eyeliner: 3 έως 6 μήνες

Επειδή το eyeliner εφαρμόζεται τόσο κοντά στην περιοχή των ματιών ή απευθείας στη γραμμή που βλεφάρου μας, είναι απαραίτητο να αντικαθίσταται κάθε έξι μήνες. Οι συχνότερες μολύνσεις είναι από eyeliner ή μάσκαρα.

Μάσκαρα: 3 έως 6 μήνες

Παρόμοια με το eyeliner, η μάσκαρα έχει υψηλό κίνδυνο μόλυνσης λόγω του πόσο κοντά τη χρησιμοποιούμε στα μάτια μας. Μην τη χρησιμοποιείτε για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών. 

Concealer: 6 μήνες έως 2 χρόνια

Τα υγρά concealers γενικά διαρκούν από έξι μήνες έως ένα χρόνο, αυτά που είναι σε μορφή κρέμας για 12 έως 18 μήνες και οι πούδρες για δύο χρόνια. Εφόσον το απλικατέρ δεν αγγίζει απευθείας το δέρμα οποιοδήποτε concealer κι αν χρησιμοποιείτε μπορείτε να το κρατήσετε για δύο χρόνια το πολύ.  

Πώς να αποθηκεύσετε σωστά το μακιγιάζ 

Τα προϊόντα ομορφιάς πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό, ξηρό μέρος, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι είναι καλό να τα διατηρείτε έξω από το μπάνιο, και σίγουρα όχι βαθιά σε μια τσάντα που έχει μείνει μέσα στο αυτοκίνητο.

Σχετικά άρθρα