Σκούρα τα πράγματα για τον Ντόναλντ Τραμπ: Απόφαση – σταθμός του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κολοράντο του απαγορεύει να κατέβει στις προκριματικές εκλογές

Ο Ντόναλντ Τραμπ απομακρύνθηκε από τις προεδρικές εκλογές του 2024 στο Κολοράντο με μια άνευ προηγουμένου και ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της πολιτείας. Σε μια απόφαση 4-3 χθες την Τρίτη, η επιτροπή έκρινε ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να μείνει εκτός ψηφοδελτίων για το Δημοκρατικό Κόμμα στο πλαίσιο της 14ης Τροποποίησης – η οποία απαγορεύει σε όσους έδωσαν συνταγματικό όρκο στη συνέχεια «συμμετείχαν σε εξέγερση» ενώ κατείχαν αξιώματα – η απόφαση αφορά τον ρόλο που έπαιξε ο ίδιος στην επίθεση οπαδών του στο Καπιτώλιο, στην Εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου του 2021.

«Δεν καταλήγουμε σε αυτά τα συμπεράσματα επιπόλαια», αναφέρει η γνώμη της πλειοψηφίας. «Έχουμε επίσης επίγνωση του επίσημου καθήκοντός μας να εφαρμόζουμε το νόμο, χωρίς φόβο ή εύνοια, και χωρίς να επηρεαζόμαστε από την αντίδραση του κοινού».

Η απόφαση, η οποία έμεινε μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, ισχύει μόνο για το ψηφοδέλτιο του Κολοράντο και ο Τραμπ έχει ήδη υποσχεθεί να ασκήσει έφεση.

Αν και φαίνεται πιθανό το βαρύ συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να ανατρέψει την απόφαση, ανοίγει το δρόμο για άλλες πολιτείες να ακολουθήσουν ενδεχομένως το παράδειγμά τους – ενώ ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι διεκδικούν ήδη αντίποινα κατά του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η απόφαση ορόσημο έρχεται μετά από αναφορές ότι οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στην Ουάσιγκτον εξετάζουν κατηγορίες σχετικά με τις προσπάθειες του Τραμπ να ανατρέψει τις εκλογές του 2020 μήνες πριν αναλάβει την έρευνα ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ.

Ο Τραμπ δεσμεύεται να αμφισβητήσει την απόφαση του Κολοράντο που τον αποκλείει από την ψηφοφορία το 2024

Η εκστρατεία του Τραμπ υποσχέθηκε την Τρίτη να αμφισβητήσει μια απόφαση του Κολοράντο που τον αποκλείει από το ψηφοδέλτιο του 2024 στην πολιτεία, κάνοντας χρήση της 14ης Τροποποίησης, αναφορικά με την επίθεση στο Καπιτώλιο.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο εξέδωσε μια εντελώς εσφαλμένη απόφαση απόψε και θα καταθέσουμε αμέσως προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών και ταυτόχρονα αίτημα για αναστολή αυτής της βαθιάς αντιδημοκρατικής απόφασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τραμπ, Στίβεν Τσουνγκ, ενώ ταυτόχρονα κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι βρίσκονται «σε κατάσταση παράνοιας για το αυξανόμενο, κυρίαρχο προβάδισμα που έχει συγκεντρώσει ο πρόεδρος Τραμπ στις δημοσκοπήσεις» και ότι «έχασαν την πίστη τους στην αποτυχημένη προεδρία Μπάιντεν».

Σχετικά άρθρα