Γκαμπριέλ Ατάλ: Ο νέος Πρωθυπουργός της Γαλλίας είναι 34 ετών, με ορθόδοξη και εβραϊκή καταγωγή, με ρίζες από την Οδησσό της Ουκρανίας και δηλωμένος ομοφυλόφιλος

Νέος, ωραίος και κυρίως πολλά υποσχόμενος φαίνεται ότι είναι ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ. Ο 34χρονος πολιτικός, επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν, διορίστηκε εχθές πρωθυπουργός αντικαθιστώντας την Ελιζαμπέτ Μπορν.

Στα πρώτα χρόνια της προεδρίας του Εμανουέλ Μακρόν, ο Ατάλ ήταν ένας από μια ομάδα καλά μορφωμένων νεαρών ανδρών από άνετο οικονομικό υπόβαθρο που επιλέχθηκαν για να συμβουλεύουν και να υποστηρίξουν τον εξίσου νεαρό Γάλλο ηγέτη.

Ο Aτάλ ξεχώριζε από την ομάδα από την προθυμία του να μιλήσει δημόσια για οποιοδήποτε θέμα του έδιναν. Οι τρομερές επικοινωνιακές του δεξιότητες και η ικανότητα να σκέφτεται και να μιλάει ανταλλάσσοντας ερωτήσεις στο κοινοβούλιο δημόσια, του έχει προσδώσει το παρατσούκλι “Word Sniper”.

Ο Aτάλ είναι γιος του Yves Attal, ενός δικηγόρου και παραγωγού ταινιών, εβραϊκής καταγωγής της Τυνησίας που πέθανε το 2015, και της Marie de Couriss, η οποία κατάγεται από Ορθόδοξους Χριστιανούς από την Οδησσό. Μεγάλωσε στο Παρίσι με τις τρεις μικρότερες αδερφές του και χρησιμοποιεί το πλήρες όνομα Gabriel Attal de Couriss.

Το 2019, ο Aτάλ είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Libération: «Ο πατέρας μου μου είπε: «Ίσως είσαι Ορθόδοξος αλλά θα νιώθεις Εβραίος όλη σου τη ζωή, κυρίως επειδή θα υποφέρεις από τον αντισημιτισμό λόγω του ονόματός σου».

Σπούδασε στην École Alsacienne, το ιδιωτικό σχολείο επιλογής για υψηλού προφίλ γονείς στην πολιτική και τις τέχνες στο Παρίσι στο 6ο διαμέρισμα, όπου τα μαθήματα αγγλικών είναι υποχρεωτικά από το δημοτικό. Αργότερα διηγήθηκε πώς είχε δεχτεί bullying στο σχολείο. Μετά το απολυτήριο, σπούδασε στο διάσημο Πανεπιστήμιο Sciences Po και απέκτησε μεταπτυχιακό στις δημόσιες υποθέσεις.

Σύμφωνα με φίλους, η πολιτική του φιλοδοξία πυροδοτήθηκε όταν παρακολούθησε μια διαδήλωση κατά της Ζαν-Μαρί Λεπέν, όταν η ακροδεξιά ηγέτης ψηφίστηκε στον δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών εναντίον του Ζακ Σιράκ το 2002. Εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2006 και υποστήριξε την υποψηφιότητα της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, στις εκλογές του 2007.

Το 2012, μια περίοδος εργασιακής εμπειρίας στο γραφείο της τότε υπουργού Υγείας Μαρισόλ Τουρέν, μητέρας μιας συμμαθήτριάς του, τον οδήγησε σε πλήρη απασχόληση στο υπουργείο σε ηλικία 23 ετών. Η Τουρέν τον αναγνώρισε ως «έξυπνο, ανταποκρινόμενο άνθρωπο», προβλέποντάς ότι θα έχει «μια σπουδαία καριέρα και ένα λαμπρό μέλλον».

Το 2016, άφησε το Σοσιαλιστικό κόμμα για να ενταχθεί στο εκκολαπτόμενο κεντρώο πολιτικό κόμμα En Marche του Μακρόν, το οποίο αργότερα έγινε La République En Marche (LREM). Έκτοτε, η άνοδός του στις πολιτικές τάξεις ήταν ασταμάτητη και τόσο γρήγορη όσο και ο άνθρωπος που υπηρετεί, ο Μακρόν.

Στα 29 του διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών στο υπουργείο Παιδείας, και έγινε το νεότερο μέλος της κυβέρνησης υπό την Πέμπτη Δημοκρατία, η οποία δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 1958. Έχει διατελέσει σε πολλές πολιτικές θέσεις υψηλού προφίλ, όπως επικεφαλής του LREM, κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπουργός δημοσίων λογαριασμών καθώς και υπουργός Παιδείας. Εξελέγη στην Εθνική Συνέλευση τον Ιούνιο του περασμένου έτους.

Δηλωμένος γκέι, έχει υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης με Γάλλο ευρωβουλευτή

Η πιο δημοφιλής προσωπικότητα της κυβέρνησης και της προεδρικής πλειοψηφίας, σύμφωνα με έναν στους δύο Γάλλους, ο Γκαμπριέλ Ατάλ είναι επίσης ο πρώτος αρχηγός της γαλλικής κυβέρνησης που δηλώνει ανοιχτά γκέι.

Ο Aτάλ έχει υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης με τον Stéphane Séjourné, 38 ετών, ευρωβουλευτή και γενικό γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος –που τώρα ονομάζεται Renaissance– ο οποίος ήταν ένας από τους πολιτικούς συμβούλους του Mακρον μέχρι το 2021.

Την τελευταία δεκαετία, η πολιτική του Aτάλ φαίνεται να έχει μετατοπιστεί από την κεντροαριστερά στην κεντροδεξιά. Το 2018, απάντησε στις απεργίες του προσωπικού της SNCF, της εθνικής εταιρείας σιδηροδρόμων, λέγοντας ότι η Γαλλία έπρεπε «να βγει από την κουλτούρα της απεργίας» και κατηγόρησε τους φοιτητές που διαμαρτύρονταν για τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα ως «εγωιστές μπόμπο (αστοί Μποέμ)».

Ο Μακρόν – κάποτε γνωστός ως «το χρυσό παιδί» της γαλλικής πολιτικής για τα νιάτα του, τον δυναμισμό και τις φιλοδοξίες του – θα βασιστεί στη νεανική, δυναμική και φιλόδοξη εμφάνιση του Ατάλ για να τονώσει μια κυβέρνηση αποδυναμωμένη από την έλλειψη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και να ενθουσιάσει μια νεότερη γενιά απογοητευμένων ψηφοφόρων, ενόψει των ευρωεκλογών, αναφέρει ο Guardian.

Ορθόδοξος από τη μητέρα του και εβραίος από τον πατέρα του

O πρώην υπουργός Παιδείας, που εχθές έγινε ο νεότερος σε ηλικία Γάλλος πρωθυπουργός επί Πέμπτης Δημοκρατίας, έχει δηλώσει δημόσια ότι έχει ασπαστεί την θρησκεία της μητέρας του, ενώ το πλήρες όνομά του περιλαμβάνει και το επίθετό της, αφού είναι «Γκαμπριέλ Ατάλ Ντε Κουρίς».

Παρότι ορθόδοξος, ο Ατάλ είχε πει σε συνέντευξή του ότι έχει βιώσει αντισημιτισμό στη ζωή του εξαιτίας του ονόματος του πατέρα του, κάτι για το οποίο τον είχε προειδοποιήσει ο κινηματογραφικός παραγωγός πριν πεθάνει.

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ υπήρξε στο παρελθόν κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπουργός Προϋπολογισμού και υπουργός Παιδείας στις κυβερνήσεις του Εμανουέλ Μακρόν και πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες του στρατοπέδου του Γάλλου προέδρου.

«Άψογος», «καλός μαθητής», «η καλύτερη ενσάρκωση του μακρονικού DNA»: το φαινόμενο Ατάλ, του πολιτικού ο οποίος ήταν ήδη ο βενιαμίν της κυβέρνησης το 2017 και στη συνέχεια ο πιο νέος υπουργός Εθνικής Παιδείας, επιβλήθηκε τελικά για να διαδεχθεί την Ελιζαμπέτ Μπορν στο πρωθυπουργικό μέγαρο Ματινιόν προς γενική έκπληξη.

Ο διορισμός του πραγματοποιείται ενώ η δεύτερη προεδρική πενταετία του Μακρόν αντιμετωπίζει δυσκολίες: χωρίς πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, αντιμέτωπος με την άνοδο της άκρας δεξιάς, ο γάλλος πρόεδρος δυσκολεύεται να δώσει πνοή στη δεύτερη θητεία του. Η υιοθέτηση με μεγάλες δυσκολίες της πολύ επίμαχης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, και πιο πρόσφατα ενός νόμου για την μετανάστευση ο οποίος υποστηρίχθηκε από την άκρα δεξιά και δίχασε την προεδρική πλειοψηφία, άφησαν τα ίχνη τους.

Προερχόμενος από την κίνηση των νέων υποστηρικτών του Ντομινίκ Στρος-Καν, πρώην ηγετικού στελέχους της αριστεράς που περιέπεσε σε δυσμένεια αφού συνελήφθη για σεξουαλική επίθεση στη Νέα Υόρκη, ο Γκαμπριέλ Ατάλ ήταν από τους πρώτους σοσιαλιστές που ακολούθησαν τον Εμανουέλ Μακρόν κατά τη δημιουργία, το 2016, του κόμματός του Εμπρός! (En Marche!) που αποτέλεσε το εφαλτήριό του για το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Το 53% των Γάλλων αντιμετωπίζει θετικά τον διορισμό Ατάλ

Το 53% των Γάλλων αντιμετωπίζει θετικά την απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να διορίσει τον 34χρονο Γκαμπριέλ Ατάλ στη θέση του πρωθυπουργού, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας Odoxa-Backbone Consulting για την εφημερίδα Le Figaro. Ειδικότερα, με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ο νέος πρωθυπουργός διακρίνεται για τον δυναμισμό του (77%), τη συμπαθητική παρουσία του (70%), το άνοιγμα του στον διάλογο (64%), τις γενικότερες ικανότητες του (62 %), τη σταθερότητά του (54%) και τις γνώσεις του (51%). Από την άλλη πλευρά, το νεαρόν της ηλικίας του θεωρείται πλεονέκτημα μόνο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (35%).

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φίλιπ παραμένει στο πλαίσιο της λεγόμενης προεδρικής πλειοψηφίας ο καλύτερος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2027, με 52% έναντι 46% για τον Ατάλ, ενώ 60% δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από τη διακυβέρνηση της προηγούμενης πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπόρν.

Σχετικά άρθρα