Αμυγδαλέλαιο: Ένα πανάρχαιο μυστικό για την θρέψη και την ελαστικότητα του δέρματος – Χαρίζει ενυδάτωση, καταπραΰνει τη φλεγμονή, μειώνει τις ραγάδες και τους ερεθισμούς

Όλες αγαπάμε ένα καλό φυσικό συστατικό περιποίησης της επιδερμίδας, χωρίς επιβαρυντικά χημικά, κι ένα τέτοιο συστατικό είναι και το αμυγδαλέλαιο. Βέβαια δεν είναι ένα συστατικό περιποίησης που ανακαλύφθηκε πρόσφατα για πολλούς. Στην πραγματικότητα, οι αρχαίοι πολιτισμοί το χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία υπερτροφικών ουλών, τη θεραπεία του ξηρού δέρματος και την αναζωογόνηση από το κεφάλι μέχρι τα νύχια.

Το αμυγδαλέλαιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη D, βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη) και διάφορα μέταλλα που καταπραΰνουν το δέρμα από ερεθισμούς, το προστατεύουν από βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία και αποκαθιστούν το φράγμα υγρασίας του δέρματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το αμυγδαλέλαιο είναι τόσο καλό για το δέρμα—έχει τη δύναμη να αντιμετωπίσει πολλές κοινές ανησυχίες του δέρματος ενώ παράλληλα ενισχύει τη συνολική υγεία του. 

Τι είναι το Αμυγδαλέλαιο;

Το αμυγδαλέλαιο είναι ένα εκχύλισμα πλούσιο σε βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά που προέρχεται από το πάτημα ή το τρίψιμο αμυγδάλων. Περιέχει αντιφλεγμονώδεις και ενισχυτικές ιδιότητες του ανοσοποιητικού, οι οποίες είναι χρήσιμες για τις πιο κρύες εποχές, καθώς και καρδιαγγειακά οφέλη που βοηθούν στη βελτίωση της χοληστερόλης του σώματός μας. 

Τύποι αμυγδαλέλαιου

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι αμυγδαλέλαιου: το πικρό και το γλυκό. Το πικραμύγδαλο έχει έντονη μυρωδιά και γενικά δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση, αλλά χρησιμοποιείται με ασφάλεια σε σαπούνια, αρωματοθεραπεία και θεραπεία μασάζ, όπως και σε πολλά αιθέρια έλαια. Το γλυκό αμυγδαλέλαιο είναι ασφαλές για κατάποση και βρίσκεται συνήθως σε πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος και μαλλιών. Ενώ και τα δύο έχουν τα πλεονεκτήματά τους, είναι πολύ πιθανό να έχετε ακούσει για το τελευταίο, καθώς χρησιμοποιείται ευρύτερα στην ομορφιά και την ευεξία.

ΑΜΥΓΔΑΛΕΛΑΙΟ

ΤΥΠΟΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟΥ: Ενυδατικό

ΚΥΡΙΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Μειώνει τον ερεθισμό, βοηθά στη βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία, μειώνει τις ραγάδες 

ΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ: Γενικά, το αμυγδαλέλαιο είναι κατάλληλο για όποιον έχει δέρμα που χρειάζεται ηρεμία και ενυδάτωση.

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ: Τόσο συχνά όσο οποιοδήποτε άλλο λάδι, έτσι συνήθως μία ή δύο φορές την ημέρα.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΛΑ ΜΕ: Άλλα λάδια

ΜΗΝ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ: Εάν έχετε αλλεργία σε ξηρούς καρπούς.

Τα οφέλη του αμυγδαλέλαιου για το δέρμα

Φυσικά το αμυγδαλέλαιο έχει περισσότερα από ένα οφέλη και κάνει πολύ περισσότερα από το να μαλακώνει το δέρμα σας. Παρακάτω, βρείτε όλους τους τρόπους με τους οποίους ενισχύει την υγεία του δέρματός σας.

  • Μειώνει τον ερεθισμό του δέρματος: Είτε αντιμετωπίζετε κνησμό και πρήξιμο είτε με κάτι πιο κλινικό όπως ψωρίαση ή έκζεμα, το αμυγδαλέλαιο μπορεί να καταπραΰνει τον ερεθισμό ως γρήγορη λύση πριν βρείτε μια πιο μόνιμη λύση. Η τοπική εφαρμογή προσθέτει μια επιπλέον δόση υγρασίας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από ερεθισμούς.
  • Καταπραΰνει τη φλεγμονή: «Για τους ασθενείς με ακμή, είναι μια εναλλακτική λύση σε πιο σκληρά συστατικά», λέει ο Hayag για το αμυγδαλέλαιο για το δέρμα. «Όχι μόνο διαλύει την περίσσεια λιπαρότητας στο πρόσωπο, αλλά μειώνει επίσης τη φλεγμονή».
  • Αναζωογονεί το δέρμα: Ο Zamani πρότεινε ότι το αμυγδαλέλαιο μπορεί να βοηθήσει στην αναζωογόνηση και την αναζωογόνηση του δέρματός σας όταν φαίνεται θαμπό ή κουρασμένο. Το προϊόν περιέχει μαλακτικές ιδιότητες που είναι χρήσιμες όταν το δέρμα σας δεν είναι στα καλύτερά του.
  • Ομοιόμορφος τόνος δέρματος: Μπορεί να εξομαλύνει τον τόνο του δέρματός σας και να βελτιώσει την επιδερμίδα σας με την πάροδο του χρόνου, αποκαλύπτοντας μια νέα και βελτιωμένη εκδοχή του δέρματός σας.
  • Παρέχει αντιοξειδωτικά: Αυτό το ήρωα συστατικό μπορεί επίσης να προστατεύσει από περιβαλλοντικούς παράγοντες: «Το αμυγδαλέλαιο έχει υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης Ε, φωσφόρου μαγνησίου και χαλκού, και ως εκ τούτου είναι ένα πλούσιο αντιοξειδωτικό», σημειώνει ο Ingleton.
  • Μειώνει τις ραγάδες: Αν και δεν υπάρχει αρκετή έρευνα για να αποδείξει εάν το αμυγδαλέλαιο είναι θεραπεία για τις ραγάδες (η θεραπεία είναι μια ισχυρή λέξη), μια μελέτη δείχνει ότι βοήθησε στην πρόληψη της εξάπλωσης ή του σχηματισμού των ραγάδων των γυναικών. 3 Οι απίστευτες μαλακτικές ιδιότητες του αμυγδαλέλαιου σημαίνουν ότι όταν εφαρμόζεται σε περιοχές όπου εμφανίζονται συνήθως ραγάδες, μαλακώνει το δέρμα για να το τεντώσει χωρίς να επιδεινώσει τα σημάδια. Το μαλακό δέρμα μπορεί να αντέξει το τέντωμα περισσότερο από το μη επεξεργασμένο δέρμα, οπότε σίγουρα το δοκιμάζουμε.
  • Ενυδατώνει το δέρμα: Η εφαρμογή αμυγδαλέλαιου στο δέρμα σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κλειδώσετε την υγρασία και να διατηρήσετε το δέρμα σας λαμπερό όλη την ημέρα. Τα έλαια προσώπου είναι μια συντόμευση για το δροσερό δέρμα και το αμυγδαλέλαιο δεν αποτελεί εξαίρεση. Όχι μόνο θα νιώσει το δέρμα σας ενυδατωμένο, αλλά θα έχει επίσης μια γενικά καλύτερη υφή και πιο ομοιόμορφο τόνο. 

Πιθανές παρενέργειες από τη χρήση αμυγδαλέλαιου στο δέρμα σας

Ενώ το αμυγδαλέλαιο είναι ένα ήπιο συστατικό για τους περισσότερους, δεν θα θέλετε να το χρησιμοποιήσετε εάν έχετε ευαισθησία ή αλλεργία στα αμύγδαλα. «Αποφύγετε τη χρήση αμυγδαλέλαιου εάν έχετε γνωστή αλλεργία στους ξηρούς καρπούς», τονίζει ο Ingleton. Το να το βάλετε στο δέρμα σας μπορεί να είναι σχεδόν εξίσου κακό με το να το καταπιείτε—αν εμφανίσετε εξάνθημα ή άλλες σχετικές παρενέργειες από τη χρήση αμυγδαλέλαιου στο δέρμα σας, σταματήστε αμέσως τη χρήση και επικοινωνήστε με το γιατρό σας για τα επόμενα βήματα.

Τα άτομα με δέρμα με τάση ακμής μπορεί επίσης να θέλουν να είναι προσεκτικά με το αμυγδαλέλαιο. Αν και δεν είναι φαγεσωρογόνο και πολλοί εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν χωρίς προβλήματα, αν διαπιστώσετε ότι τα προϊόντα λαδιού φαίνεται να φράζουν τους πόρους σας ή να σας ξεσπούν, αυτή μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το αμυγδαλέλαιο για το δέρμα

Το γλυκό αμυγδαλέλαιο είναι διαθέσιμο προς πώληση από μόνο του και μερικοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν με αυτόν τον τρόπο. «Δεδομένου ότι το αμυγδαλέλαιο έχει πολύ αργό ρυθμό απορρόφησης από το δέρμα, είναι καλό να χρησιμοποιείτε το αμυγδαλέλαιο ως αυτόνομο συστατικό απευθείας στο δέρμα», εξηγεί ο Mun. Επιπλέον, είναι τόσο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και απαλό που λέει ότι βρίσκεται συχνά σε βρεφικά σκευάσματα.

Σχετικά άρθρα